پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

هزینه برای ورزش اسراف نیست


هزینه برای ورزش اسراف نیست
بازی‌های وحدت اسلامی که قرار است در آبان ماه آینده برگزار شود بزرگترین تورنمنت ورزشی است که پس از بازی‌های آسیایی سال ۱۳۵۴ به میزبانی تهران برگزار می‌شود. مسابقه‌ای که با بیش از ۷ هزار ورزشکار از نزدیک به ۵۶ کشور اسلامی برگزار می‌شود و برای اولین بار تمام مسابقات، آقایان، بانوان و معلولان به صورت متمرکز و همزمان خواهد بود. این بازی‌ها که حالا به بزرگترین دغدغه مدیران ورزشی کشور پس از ناکامی‌های متوالی در المپیک و فوتبال ملی بدل شده است با هزینه‌ای بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان برگزار می‌شود، هزینه‌ای که در ردیف بودجه سال کشور به تصویب رسیده است. این بازی‌ها اما با واکنش منفی آیت الله مکارم شیرازی، از مراجع تقلید مواجه شد؛ «ما مخالف ورزش و مسابقات ورزشی نیستیم ولی این ایرادی است که مردم در این زمینه می‌گیرند و می‌گویند تشریفات اضافی در مسابقات ضروری نیست. این در حالی است که در سال جاری افرادی در اثر سیل و سرمازدگی درختان آنها آسیب دیده‌اند و باید دولت در جبران این آسیب‌ها پیشگام باشد. برگزاری برخی مسابقات پرخرج ورزشی و بودجه‌های سنگین در سال اصلاح الگوی مصرف ضرورت ندارد.» انتقاد از بازی‌هایی که درست در سال «اصلاح الگوی مصرف» برگزار می‌شود می‌تواند حساسیت‌ها را در برگزاری این بازی‌ها افزایش دهد. پنج‌شنبه گذشته آیت‌الله مکارم شیرازی در دیدار رئیس و اعضای شورای مرکزی کمیته امداد امام خمینی (ره) برگزاری مسابقات ورزشی تشریفاتی را مخالف این الگو دانست و این انتقاد بی‌شک ضربه‌ای بزرگ به سازمان ورزشی می‌شود که به دلیل عملکرد ناموفقش مدام زیر سئوال است و افکار عمومی به عملکردش انتقاداتی بی‌پایان دارد.
اما آیا هزینه برای برگزاری مسابقاتی چون بازی‌های کشورهای اسلامی در شرایطی که بسیاری از مردم با فقر دست و پنجه نرم می‌کنند، اساساً تصمیمی منطقی نیست؟ در پاسخ به این سوال، بهرام افشارزاده مرد شماره ۲ برگزاری بازی‌ها می‌گوید: «امام (ره) روزی فرمودند هزینه در ورزش، اسراف نیست و ما این جمله را سرلوحه کارمان داریم.»
او اطمینان دارد مجموعه تحت اداره‌اش کمترین کوتاهی در کاهش هزینه‌ها نخواهد داشت. این درست همان جمله‌ای است که حسن میرزاآقابیک دبیر برگزاری بازی‌ها دارد. او در این باره می‌گوید: «همه مراجع ذی صلاح می‌توانند، بیایند حساب‌های مالی ما را چک کنند. مطمئن باشید ما هیچ اسرافی نکرده و نمی‌کنیم. این بازی‌ها بزرگترین فرصتی است که پس از سالها به ورزش ما رسیده و محکی بزرگ برای ماست تا بتوانیم توانایی‌هایمان را بسنجیم. ما برای این بازی‌ها بسیاری از ورزشگاه‌هایمان را بازسازی کردیم و توانستیم خیلی از پروژه‌های نیمه تمام را تمام کنیم. مهمترین پروژه هم همین استخر مجموعه شیرودی است که بعد از ۱۲ سال دوباره آماده می‌شود. مجموعه تیراندازی آزادی دیگر مجموعه ویژه ماست یا تکمیل دوباره استادیوم تختی که فراموش شده بود.»
میرزا آقابیک عدم استقبال از بازی‌ها را هم رد می‌کند: «آمدن یا نیامدن سفیران به نشست اهمیتی ندارد ما تا امروز ۳۸ کشور را داریم که به بازی‌ها می‌آیند و برای افزایش تیم‌های شرکت کننده از این به بعد فقط ورزشکارانی را به صورت میزبان از کشورهای بی‌بضاعت آفریقایی دعوت می‌کنیم تا به سقف ۵۶ کشور برسیم. ما در این بازی‌ها میزبان ۷ هزار ورزشکاریم که برایمان بی‌سابقه است.» آقابیک درباره سطح کیفی بازی‌ها می‌گوید: «بی شک به المپیک نمی‌رسد اما قطعاً سطحش به مراتب بالاتر از بازی‌های آسیایی می‌شود و ما حتی برای بالا بردن انگیزه ورزشکاران می‌خواهیم جوایزی را برای کسانی که رکوردهای جهانی یا المپیک را بشکنند در نظر بگیریم.» البته درست به عکس گفته میرزا‌آقابیک، افشارزاده که خود یکی از کارشناسان برجسته ورزشی کشور است درباره سطح کیفی مسابقات می‌گوید: «اصلا ما نمی‌توانیم این تورنمنت را حتی با المپیک مقایسه کنیم. المپیک یک رویداد بی‌نظیر است. شاید حتی کیفیت بازی‌های آسیایی را هم در بسیاری از رشته‌ها نداشته باشیم اما چون قهرمانان مسلمان اینجا هستند قطعاً یک تدارک بی‌نظیر برای تیم‌های ملی ماست برای بازی‌های آسیایی گوانگجو.» میزبانی بازی‌های اسلامی که اولین دوره‌اش در عربستان برگزار شده، فرصتی برای ایران است تا آرامش و ثبات درونی‌اش را به رخ ملل مسلمان بکشد. این نکته‌ای است که میرزاآقابیک با تأکید تکرارش می‌کند؛ «بی شک حساسیت مراجع عالیقدر تقلید برای ما ستودنی است اما متأسفانه عده‌ای با اطلاعاتی غلط که در اختیار حضرت آیت‌الله مکارم گذاشته‌اند ذهن ایشان را منحرف کرده‌اند. اصلاً این طور نیست که ما سفره پهن کرده باشیم. این بازی‌ها چهره واقعی جمهوری اسلامی را به ملت مسلمان دنیا نشان می‌دهد چون ورزشکاران از بدنه ملت هستند. این بازی‌ها در ۱۶ روز برای تمام این کشورها پخش می‌شود و فرصتی استثنایی برای تبلیغ اعتقاداتی است که ما به عنوان بچه مسلمان ایرانی به آن افتخار می‌کنیم.» افشارزاده گفته میرزاآقابیک را اینگونه تکمیل می‌کند؛ «ما به برگزاری بازی‌ها متعهد شده‌ایم و امکان شانه خالی کردن از آن برایمان وجود ندارد. درست است که این بازی‌ها هزینه‌بر است اما اهداف سیاسی و فرهنگی بسیاری را برای کشور محقق می‌کند. ما نمی‌توانیم درهای دنیا را به روی خود ببندیم. ما هیچ هزینه گزافی را برای بازی‌ها نپرداختیم و این را با اطمینان می‌گویم. حتی هزینه سفر کشورها هم با خودشان است.»
شاید بیشترین انتقادها از مسابقات، بحث برگزاری افتتاحیه و اختتامیه مسابقات است که مجری آن افشارزاده است و حبیب الله کاسه ساز کارگردانی‌اش می‌کند. افشارزاده در این باره می‌گوید: «این مراسم ویترین بازی‌هاست که اگر برگزار نشود نوعی توهین به مهمان‌هاست. ما وقتی قدم در عرصه بین‌المللی می‌گذاریم باید ضوابطش را اجرا کنیم. تازه چه عیبی دارد که ما فرهنگ ایرانی و اسلامی‌مان را در افتتاحیه‌ای باشکوه به نمایش بگذاریم.»
امیر رضا خادم قهرمان سابق المپیک هم با دفاع از اهمیت ویژه برگزاری با شکوه این بازی‌ها در تهران تأکید دارد: «شاید سالها طول بکشد تا بار دیگر چنین مسابقاتی برای میزبانی به ایران سپرده شود پس چه خوب است که همه ما دست در دست دهیم و شاهد برگزاری باشکوهتر این بازی‌ها باشیم.» با این وجود مهمترین ایرادی که از سوی منتقدان به بازی‌های وحدت اسلامی گرفته می‌شود نداشتن بازگشت سرمایه مانند آنچه در بازی‌هایی چون المپیک در کشورهای دنیا است. در پاسخ به این ابهام افشارزاده می‌گوید: «فراموش نکن که ما به دلیل عقاید مان قادر به میزبانی بازی‌هایی در آن سطح نیستیم. بازی‌های وحدت اسلامی حتی نامش همان شعاری است که کشورما سال‌هاست به دنبال تحقق آن میان مسلمین است. ما از این بازی‌ها اهداف ورزشی، فرهنگی و سیاسی بسیاری را داریم. تازه حتی تلاش داریم با جذب اسپانسر بخش زیادی از هزینه‌ها را هم جبران کنیم.»
بازی‌های کشورهای اسلامی در سالن‌های پنجگانه آزادی، ثامن مشهد، تختی، شهید شیرودی و سالن هندبال اصفهان برگزار می‌شود. ورزشگاه‌هایی که البته هیچ یک از پروژه‌های ساخته شده در دوره مدیریت محمد علی‌آبادی نیستند اما بی‌شک این بازی‌ها فرصتی بزرگ برای ورزش کشور است. سعید فائقی مرد شماره ۲ ورزش دولت اصلاحات با تأکید بر این نکته می‌گوید: «امیدوارم در صحبت با حضرات مراجع، اهمیت ویژه بازی‌ها برایشان تشریح شود و البته مسئولان طوری عمل کنند که دغدغه اسراف برای هیچ کس به وجود نیاید.»
مهدیه جباری
منبع : خبر آنلاین