یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

۲۴ تیر ـ ۱۵ جولای ـ هشدار بموقع روزنامه های آلمان به ایران، ولی ...


روزنامه های آلمان در شماره های ۱۵ ژوئن ۱۹۴۱ خود (۴۱ روز پیش از رویداد شهریور ۱۳۲۰) نوشته بودند كه انگلستان علیه ایران دست به توطئه چینی زده و دولت تهران نباید فریب اظهارات اسمیرنوف سفیر شوروی و ریدرز بولارد سفیر انگلستان كه شایعه احتمال حمله نظامی به ایران را دروغ اعلام كرده بودند بخورد. این روزنامه ها نوشته بودند كه انگلستان در حال لشكر كشی به مرزهای غربی ایران (مرزهای عراق با ایران) است و چرچیل این موضوع را به روزولت رئیس جمهوری امریكا هم خبر داده است. ایران باید برای برخورد با وقایع آتی خود را آماده كند.
این مطلب به این سبب در روزنامه های آلمان چاپ شده بود كه هشداری به رضا شاه باشد تا چشم و گوش خود را باز كند و مراقب اطرافیان و مقامات دولتی و نظامی باشد و افراد مورد سوء ظن را، ولو موقتا، كنار بگذارد. از آنجا كه رضا شاه سازمان اطلاعاتی وفادار و مستقل از دولت نداشت و زبان دیگری را نمی دانست، و تنها از طریق مقامات دولتی مربوط از نوشته های مطبوعات سایر كشورها آن هم به اختصار آگاه می شد، آن هشدر ـ عمدا و یا سهوا ـ به گوش او نرسید كه وطن قربانی خیانت چند نظامی ارشد و دولتمرد شد و بدون مقاومت چشمگیر به اشغال نظامی بیگانه درآمد كه آثار این اشغال تا نیم قرن بعد ادامه داشت.
شاه (آخرین پهلوی) با توجه به این ضعف پدر، از آغاز دهه ۱۹۷۰ برای این كه خود مستقیما در جریان لحظه به لحظه تحولات جهان قرار داشته باشد، یك گیرنده اخبار اسوشیتدپرس را در دفتر خود نصب كرده بود و دائما به آن سر می زد، ولی این كار نه تنها وقت او را گرفته بود بلكه برخی از اوقات باعث ترس و دو دل ساختنش از تحولات شده بود و تصمیمگیری هایش را به تاخیر می انداخت.
قبل از دهه ۱۹۷۰، شاه از طریق بولتن های ویژه آژانس پارس و یا ارسال اصل اخبار واصله از طریق این خبرگزاری به کاخ سلطنتی آگاه می شد. ارسال اخبار روز سایر کشورها از مجاری وزارت امور خارجه، سریع و به موقع نبود. شاه بارها نسبت به دقت کار مترجمان اخبار آژانسها تردید کرده و جریان را به مسئولان امر گوشزد کرده بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید