دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آسیب رساندن به بدن در آیین های محرم


آسیب رساندن به بدن در آیین های محرم
قمه‌زنی در بین همه عزاداران حسینی متداول نیست ، اما هرموردی نیز اتفاق بیفتد مورد سوء استفاده رسانه‌های غربی قرار گرفته و در جهت مقاصد خود از آن بهره‌برداری می‌كنند.
بسیاری از مراجع تقلید بر این باورند "در شرایطی كه‌دشمنان دین، اعمال و رفتار مسلمین در سراسر جهان را به منظور خشن معرفی كردن دین مبین اسلام به شدت زیر نظر دارند و از آن طریق درباره اسلام قضاوت می‌كنند، لازم است از بسیاری سنت‌ها دست برداشت".
این تعداد از علما ضمن عدم تایید این اقدام، تاكیددارند كه‌اقامه عزای حضرت سیدالشهداء‌ علیه‌السلام و اصحاب با وفایش از اعظم قربات نزد خداوند است ، ولی انجام اینگونه اقدامات بنام عزاداری كه هیچگونه اشاره و تاییدی در باره آن از ائمه معصومین علیهم السلام و اصحاب آنان نرسیده‌است، مجاز نیست.
امام خمینی (ره)بنیانگذارجمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص جواز قمه‌زنی فرموده بودند كه در شرایط و اوضاع كنونی از قمه زدن خودداری شود.
مقام معظم رهبری‌ ، آیت‌الله خامنه‌ای طی چند سال گذشته با ارشادات خود برای امت اسلامی ضمن تبیین مسائل، حكم فرمودند كه این قبیل كارهایی كه موجب وهن مذهب است باید ترك شود.
آیت الله فاضل لنكرانی در مورد جایز بودن یا نبودن قمه زنی گفته‌است: با توجه به‌ گرایشی كه نسبت به اسلام و تشیع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اكثر نقاط جهان پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام شناخته می‌شود و اعمال و رفتار ملت ایران به عنوان الگو و بیانگر اسلام مطرح است، لازم است در رابطه با مسائل سوگواری و عزاداری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به گونه‌ای عمل شود كه موجب گرایش بیشتر و علاقه‌مندی شدیدتر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد.
این مرجع تقلید اضافه كرده‌است: پیداست دراین شرایط قمه زدن چنین نقشی ندارد و دشمنان اهل بیت(ع) از آن سوء استفاده می‌نمایند و آن را علیه مذهب به كار می‌برند. لذا مناسب است شیعیان علاقه‌مند به‌مكتب امام حسین(ع) از آن خودداری نمایند و چنانچه دراین مورد نذری وجود باشته باشد نذر واجد شرایط صحت و انعقاد نیست.
آیت الله لنكرانی تاكید دارد: در ملا عام در شرایط فعلی بهتر است از آن اجتناب شود، زیرا رسانه‌های استكباری مترصد فرصت‌اند تا علیه تشیع تبلیغات سوء كنند و چهره شیعه را در دنیا مشوه جلوه دهند.
آیت‌الله‌مكارم شیرازی در این زمینه معتقداست: در عزاداری سیدالشهداء(ع) كه از افضل قربات محسوب می‌شود باید از انجام اعمالی كه موجب وهن مذهب و یا آسیب به بدن می‌شود اجتناب كرد و قمه زنی علاوه بر اینكه به لحاظ عرفی از مظاهر حزن و اندوه شمرده نمی‌شود و در زمان ائمه (ع) و پس از آن نیز سابقه ندارد و تاییدی از ائمه معصومین نیز در مورد آن - نه به شكل عام و نه به شكل خاص نشده است، در حال حاضر وهن مذهب شمرده می‌شود و جایز نیست.
آیت الله نوری همدانی نیز قمه زدن و نذر كردن برای انجام این كار را دارای اشكال دانسته است.
آیت الله جوادی آملی نیز در این ارتباط معتقد است : چیزی كه مایه وهن اسلام و پایه هتك حرمت عزاداری است جایز نیست، انتظار می‌رود از قمه‌زنی و مانند آن پرهیز شود. بهتر است از اینگونه امور اجتناب نمایند و با پیروی از رهبری و وحدت كلمه ، دشمنان اسلام را از آسیب رساندن به اسلام و مسلمین مایوس گردانند.
امام جمعه مشهد نیز می‌گوید: قمه‌زنی در ایام محرم و صفر موجب وهن دین مبین اسلام شده و بنا به فرمایشات رهبر معظم انقلاب حرام است.
حجت‌الاسلام و المسلمین سید احمد علم‌الهدی روز یكشنبه به ایرنا گفت: هفته گذشته اطلاعیه‌ای حاوی نظرات مراجع تقلید در مورد قمه‌زنی به مقیاس گسترده در مشهد توزیع شد.
وی در این ارتباط افزود: بنا به فرمایشات و فتوای صریح رهبر معظم انقلاب چون قمه‌زنی موجب وهن در اسلام شده و یا سبب احتمال معرفی دین اسلام به عنوان دین خشونت در جهان می‌شود، حرام است.
نماینده مردم خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری ، گفت: دشمنان اسلام از طرق مختلف سعی می‌كنند مسایل خرافی را در دین مبین اسلام ترویج دهند.
وی تاكید كرد: نباید با انجام اقداماتی مانند توزیع این سری اطلاعیه‌ها یا انجام قمه‌زنی در ماه محرم مسایل انحرافی را در دین اسلام افزایش داد.
برخی از صاحب نظران نیز شرایط حساس جهانی را مورد اشاره قرار داده و معتقدند هرگونه آسیب به دین از هر طریق كمك به توطئه تازه استكبار برای دامن زدن به مسایل مذهبی از جمله ایجاد اختلاف بین فرق مختلف اسلامی است.
به‌گفته آنان ، دشمنان بیش از هر زمان دیگری تلاش می‌كنند چهره‌ای خشن از مسلمانان به جهان معرفی كنند كه باید احاد مسلمین در این زمینه هوشیار باشند.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید