دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

احکام تیمم .


احکام تیمم .
مـسـالـه ۳۶۳ ـ اگـرمختصری هم از پیشانی یا پشت دستها را مسح نکند , تیمم باطل است , چه عـمدامسح نکند , یا مساله را نداند , یا فراموش کرده باشد , ولی دقت زیاد هم لازم نیست و همین قدر که بگویند تمام پیشانی و پشت دستها مسح شده کافی است .
مـسـالـه ۳۶۴ ـاگـر یـقـین نکند که تمام پشت دست را مسح کرده , باید برای اینکه یقین کند , مقداری بالاتر از مچ را هم مسح نماید , ولی مسح بین انگشتان لازم نیست .
مـساله ۳۶۵ ـپیشانی و پشت دستها را بنابر احتیاط باید از بالا به پائین مسح نماید , و کارهای آن را بـایـد پـشـت سر هم بجا آورد , و اگر بین آنها بقدری فاصله دهد که نگویند تیمم می کند , باطل است .
مساله ۳۶۶ ـ در نیت , لازم نیست معین کند که تیمم او بدل ازغسل است یا بدل از وضو , ولی در مـواردی کـه باید دو تیمم انجام دهد لازم است بطوری هر یک از آنها را معین کند , و چنانچه یک تیمم بر او واجب باشد و قصدنماید که وظیفه فعلی خود را انجام دهد اگر چه در تشخیص اشتباه کند , تیممش صحیح است .
مساله ۳۶۷ ـ در تیمم لازم نیست پیشانی و کف دستها و پشت دستهاپاک باشد , گر چه بهتر است .
مـسـاله ۳۶۸ ـ انسان باید هنگام مسح کشیدن بر دستهاانگشتر را از دست بیرون آورد , و اگر در پیشانی یا پشت دستها یا در کف دستهامانعی باشد , مثلا چیزی به آنها چسبیده باشد , باید برطرف نماید.
مـسـاله ۳۶۹ ـ اگرپیشانی یا پشت دستها زخم است و پارچه یا چیز دیگری را که بر آن بسته نمی تواندباز کند , باید دست را روی آن بکشد , و نیز اگر کف دست زخم باشد و پارچه یا چیزدیگری را که بر آن بسته نتواند باز کند , باید دست را با همان پارچه به چیزی که تیمم با آن صحیح است بزند و به پیشانی و پشت دستها بکشد ولی اگر قسمتی از آن باز باشد زدن آن مقدار و مسح با آن کافی است .
مـساله ۳۷۰ ـ اگر پیشانی و پشت دستها به مقدار متعارف مو داشته باشد اشکال ندارد , ولی اگر موی سر روی پیشانی آمده باشد باید آن را عقب بزند.
مـسـاله ۳۷۱ ـ اگر احتمال دهد که در پیشانی و کف دستها یا پشت دستها مانعی هست , چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد , بایدجستجو نماید تا یقین یا اطمینان کند که مانعی نیست .
مـسـالـه ۳۷۲ ـ اگـر وظیفه اوتیمم است و نمی تواند به تنهائی تیمم کند , باید از دیگری کمک بگیرد تا دستهای اورا بر چیزی که تیمم با او صحیح است بزند و سپس آنها رابر پیشانی و دستهای اوبـگذارد تا خود او در صورت امکان کف دو دست را بر پیشانی و بر پشت دستها بکشد, و اگر این مـمکن نبود باید نائب او را با دست خود او تیمم دهد , و اگر ممکن نباشدباید نائب , دست خود را بـه چـیـزی کـه تـیمم با آن صحیح است بزند و به پیشانی وپشت دستهای او بکشد , و در این دو صورت بنابر احتیاط لازم باید هر دو نیت تیمم را نمایند , ولی در صورت اول نیت خود مکلف کافی است .
مـساله ۳۷۳ ـ اگر در بین تیمم شک کند که قسمتی از آن را فراموش کرده یانه , چنانچه از محل آن گذشته , به شک خود اعتنا نکند , و اگر نگذشته باید آن قسمت را بجا آورد.
مـسـالـه ۳۷۴ ـ اگربعد از مسح دست چپ شک کند که درست تیمم کرده یا نه , تیمم او صحیح اسـت , وچنانچه شک او در مسح دست چپ باشد لازم است آن را مسح کند مگر آنکه عرفااز تیمم فارغ شده باشد مثل اینکه در عملی که مشروط به طهارت است داخل شده ویا موالات فوت شده باشد.
مساله ۳۷۵ ـ کسی که وظیفه اش تیمم است , چنانچه از بر طرف شدن عذرش در تمام وقت نماز مـایـوس باشد و یا احتمال دهد اگر تیمم را به تاخیر بیندازد نتواند در وقت , تیمم کند , می تواند قـبل از وقت نماز تیمم کند , و اگربرای کار واجب دیگر یا مستحبی تیمم کند و تا وقت نماز عذر او باقی باشد می تواندبا همان تیمم نماز بخواند.
مـسـاله ۳۷۶ ـ کسی که وظیفه اش تیمم است , اگر بداند تاآخر وقت عذر او باقی می ماند یا از بر طـرف شدن آن مایوس باشد , در وسعت وقت می تواند با تیمم نماز بخواند , ولی اگر بداند تا آخر وقـت عـذر او بر طرف می شود باید صبر کند و با وضو یا غسل نماز بخواند , بلکه اگر از بر طرف شدن آن تا آخر وقت مایوس نباشد نمی تواند تا وقتی که مایوس نشده تیمم کند و نماز بخواند مگر آنکه احتمال دهد که اگر زودتر با تیمم نماز نخواند نتواند تا آخر وقت حتی با تیمم نمازبخواند.
مساله ۳۷۷ ـ کسی که نمی تواند وضو بگیرد یا غسل کند , جایز است نمازهای مستحبی را که وقت مـعـیـن دارد مثل نافله های شبانه روز با تیمم بخواند , ولی اگر مایوس نباشد که تا آخر وقت آنها عـذر او بر طرف می شود احتیاط لازم آن است که آنها را در اول و قتشان بجا نیاورد و اما نمازهای مستحبی که وقت معین نداردمطلقا می تواند با تیمم بخواند.
مساله ۳۷۸ ـ کسی که احتیاطا غسل جبیره ای و تیمم نماید , اگر بعد از غسل و تیمم نماز بخواند و بـعـد از نـمـاز حـدث اصغری از او سر بزندمثلا بول کند , برای نمازهای بعد باید وضو بگیرد , و چنانچه حدث پیش از نماز باشد, برای آن نماز نیز باید وضو بگیرد.
مساله ۳۷۹ ـ اگر بواسطه نداشتن آب یا عذردیگری تیمم کند , بعد از برطرف شدن عذر , تیمم او باطل می شود.
مـسـالـه ۳۸۰ ـچـیـزهـائی کـه وضو را باطل می کند , تیمم بدل از وضو راهم باطل می کند , و چیزهائی که غسل را باطل می نماید , تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.
مـسـالـه ۳۸۱ ـکـسـی کـه نـمی تواند غسل کند , اگر چند غسل بر او واجب باشد جایز است یک تیمم بدل از آنها بنماید.
مساله ۳۸۲ ـ اگر بدل از غسل تیمم کنند , لازم نیست برای نمازوضو بگیرد چه غسل جنابت باشد چه غسلهای مشروع دیگر.
مـساله ۳۸۳ ـ اگر بدل از غسل تیمم کند و بعد کاری که وضو را باطل می کند برای او پیش آید , چنانچه برای نمازهای بعد نتواند غسل کند , باید وضو بگیرد.
مـسـالـه ۳۸۴ ـ کسی که وظیفه اش تیمم است اگر برای کاری تیمم کند , تا تیمم و عذر او باقی است , کارهائی را که بایدبا وضو یا غسل انجام داد , می تواند بجا آورد , ولی اگر عذرش تنگی وقت بوده ,فقط کارهائی را که برای آن تیمم نموده می تواند انجام دهد.
منبع : مرکز جهانی اطلاع رسانی آل بیت


همچنین مشاهده کنید