چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


اهداف و آرمان‌های نهضت اصلاحات اجتماعی در آمریکا


اهداف و آرمان‌های نهضت اصلاحات اجتماعی در آمریکا
همزمان با اجلاس سازمان تجارت جهانی سیاتل در آغاز هزاره سوم میلادی، هزاران نفر از کارشناسان و متخصصان ده‌ها کشور در حال توسعه گردهم آمدند تا زمینه اصلاحات را در کشورهای خود نظیر ونزوئلا، چین، برزیل و مکزیک فراهم آورند. پس از ۷ سال، بسیاری از آمریکایی‌های نگران در مورد آینده میهن خود، تصمیم گرفته‌اند تا با میزبانی اجلاس این نهضت اجتماعی در آتلانتا، اهدافی نظیر مبارزه با گسترش بیماری‌های ایدز، خلع سلاح هسته‌ای، حمایت از حقوق زمین، مبارزه با غارت مناطق قطبی، آپارتاید زیست‌محیطی و پایان به جنگ‌های فرسایشی را جامه عمل بپوشانند. بی‌تردید ایجاد آینده‌ای بهتر برای همه شهروندان دنیا، در گروی تلاش و کوشش و همفکری همه انسان‌ها خواهد بود.
دنیایی را تصور کنید که در آن همه انسان‌ها، آنچه را که می‌خواهند، در اختیار دارند، تصمیمات دلخواه خود را می‌گیرند و دولت برای آنها و از میان آنها برگزیده شده است. اینک، تصور کنید که ما در حال فعالیت، گفت وگو، مباحثه و برنامه‌ریزی برای سوق دادن دنیای امروز به آن سو هستیم.
این همان جریانی است که به آن نهضت جهانی اصلاحات اجتماعی (WSF) گفته می‌شود، فضایی باز و آزاد که ده‌ها هزار انسان گردهم می‌آیند تا پس از به تصویر کشیدن دنیای موعود، در جهت دستیابی به آن تلاش کنند. طی سال‌های اخیر، این نهضت اجتماعی، تغییراتی بنیادین در رژیم‌های سیاسی حاکم در کشورهایی نظیر ونزوئلا، برزیل، چین و مکزیک فراهم آورده و شهروندان این کشورها، اینک حکومتی خارج از دایره بسته بد و بدتر دارند. آنان جامعه‌ای مشارکتی و آزاد در حوزه سیاسی، برای خویش بنیان نهاده‌اند.
شعار این نهضت «دنیایی دیگر ممکن است» می‌باشد. من نیز به این شعار معتقدم و به علاوه ایمان دارم که در راستای دستیابی به دنیایی دیگر، ما باید در ایالات متحده نیز این نهضت را دیگر بار زنده کنیم تا بتوانیم در نهایت، ایالات متحده‌ای دیگر بسازیم.
● سفری که از سیاتل آغاز می‌شود
در ۲۷ ژوئن سال جاری، صدها انسان همفکر، به مدت یک هفته در آتلانتا گردهم آمدند تا برای آغاز اولین نهضت اصلاحات اجتماعی در ایالات متحده، به همفکری و تبادل نظر بپردازند و این یکی از نکات جالب و قابل توجه است که پس از ۶ سال، یک بار دیگر ما آمریکایی‌ها میزبان اجلاس این نهضت جهانی شده‌ایم. برای اولین بار نیز، این نهضت برای اصلاحاتی جهانی در ایالات متحده آغاز شده بود.
سال‌ها پیش و همزمان با برگزاری اجلاس سازمان تجارت جهانی در سیاتل، ما شاهد شکل‌گیری این نهضت بودیم. آنچه را که از سوی رسانه‌های ما به تصویر کشیده شده و یا مطرح گردیده را فراموش کنید. چرا که باید به آن اتفاقات از نگاهی دیگر نگریست. پل‌هاوکینز، یکی از نویسندگان و بازرگانان پیشرو در حوزه حفظ محیط زیست، در سخنرانی سال ۲۰۰۰ میلادی خویش در مورد سازمان تجارت جهانی و رویدادهای سیاتل می‌نویسد:
«هم اینک ۲۰۰ ابرشرکت بزرگ دنیا، دارایی ای بیش از ۸۰ % مردم دنیا دارند. این ابرشرکت‌های جهانی، امپراتوری نوینی را پایه‌گذاری کرده‌اند که پذیرش و یا انکار این واقعیت، تفاوتی ندارد. آنان با داشتن سرمایه‌هایی هنگفت، بر همه سیاست مداران و ملت‌های موردنظر خود تأثیر گذاشته و در صورت ضرورت هم، موجودیت هر نظام مردم‌سالاری را به سوی نابودی سوق می‌دهند. سیاست‌های بازار آزاد این غول‌های تجاری نیز، فرهنگ و دموکراسی و جوامع را به سوی یک فاجعه حقیقی سوق می‌دهد.
باید به خاطر داشت که انقلاب مردم آمریکا به دلیل سوءرفتارهای ظالمانه مدیران ابرشرکت‌های آن دوره و یا به گفته توماس جفرسون به دلیل «فجایع متحرک» آنان پدید آمد. اگر سیاتل را نیز به عنوان یک اتفاق منحصر به فرد ببینیم ـ همان‌طور که اکثر رسانه‌های جمعی آمریکایی نیز چنین نظری را القا می‌کردند ـ احتمالاً همه این اعتراضات و راه پیمایی‌ها تا حد یک دعوای تجاری بین دو شرکت فعال در یک بازار،‌ تنزل خواهد کرد.
از حوادث خیابان‌های سیاتل تا زد و خوردها و راه پیمایی‌های اتفاق افتاده در ماه نوامبر، یک دیدگاه جدید قدم به عرصه دنیای امروز نهاد. ایده‌ای که براساس آن، ما می‌توانیم دنیایی دیگر و نه آن دنیایی که از سوی رهبران ۸ کشور صنعتی برنامه‌ریزی شده را بسازیم. دنیایی که رفاه و آزادی و زندگی را برای همه ساکنان زمین فراهم می‌کند.
● نهضتی که به خاستگاه خویش بازمی‌گردد
نهضت اصلاحات اجتماعی ایالات متحده (USSF)، فرصتی بی‌همتا را برای گسترش ارتباطات، آغاز مبارزه‌ای همه‌جانبه و امیدواری همه آنانی که در گروی انجام اصلاحاتی بنیادین در حوزه مسایل اجتماعی کشورمان دارند، فراهم آورده است. تلاش برای گسترش عدالت، در جبهه‌ای به گستردگی بسیاری از نقاط دنیا صورت می گیرد. دکتر مارتین لوترکینگ، زمانی چنین گفته بود: «وظیفه اصلی ما، یافتن روش متمرکز نمودن و سازمان دهی توانمندی‌هایمان در جهت پاسخگو نمودن قدرت حاکم است» و این گام مهم دیگری است که در مبارزات ما باید مدنظر قرار گیرد و باید از آن به عنوان قلب این نهضت نوظهور نام ببریم.
تا امروز، بیش از ۳۰۰ مؤسسه مختلف اجتماعی به این نهضت پیوسته‌اند تا آرمان‌های آن را به واقعیت تبدیل نمایند. آنچه که ما را گرد یکدیگر آورده، ایمان به این موضوع است که ما در یک جامعه جهانی وابسته به یکدیگر زندگی می‌کنیم و باید همه در برابر یکدیگر پاسخگو باشیم.
کمیته مدیریت این نهضت، وظیفه هماهنگی‌های لازم را به عهده مؤسسه عدالت جهانی (GGJ) قرار داده که می‌تواند مبارزه با آثار جهانی‌سازی و سیاست‌های نئولیبرال را تسریع نماید. ما شاهد یک ائتلاف بزرگ از سوی گروه‌های رنگین‌پوست نیز هستیم که در اولین اجلاس برپا شده، شرکت کرده بودند و در بسیاری از کمیته‌ها، به عنوان رئیس و یا عضو به فعالیت می‌پرداختند. یکی از دلایل انتخاب شهر جنوبی آتلانتا نیز به همین دلیل بوده است.
در ادامه به مهم ترین خواسته‌های این فعالان اجتماعی نگاهی بیندازیم:
- ایجاد جوامعی پایدار؛
- مبارزه در جهت پایان دادن به گسترش بیماری ایدز و آثار ناگوار آن در هند و آفریقا؛
- اتحاد با یکدیگر در جهت حمایت از خلع سلاح هسته‌ای و پایان ساخت این تسلیحات مرگبار در سراسر دنیا؛
- همکاری در جهت انجام اصلاحات لازم در سیستم قضایی محاکمه کودکان و پایان دادن به ساخت مجتمع‌های صنعتی زندان وابسته به بخش خصوصی که سودآوری خود را در گروی زندانی شدن تعداد بیشتری از نوجوانان می‌داند.
- حمایت از حقوق زمین و مبارزه با غارت منابع مناطق قطبی، آپارتاید زیست‌محیطی و گرمایش جهانی؛
- حمایت از پرداخت حداقل حقوق و دستمزدهای لازم برای تداوم یک زندگی مناسب؛
- به رسمیت شناختن حق همگان در داشتن غذا، مسکن مناسب، آموزش و درمان و همچنین استفاده از یک نظام حمل و نقل گسترده و در دسترس؛
- فراهم نمودن عدالت برای مهاجران به دلیل مهاجرپذیر بودن ایالات متحده؛
- پایان دادن به جنگ‌افروزی به ویژه در کشور عراق و خروج سریع نیروهای ائتلاف از خاک این کشور؛
- مبارزه با همه فجایع انسانی و بحران‌هایی شرم‌آور نظیر اتفاقاتی که در دارفور روی داد.
اینجا در ایالات متحده، ما با فجایع انسانی زیادی روبه‌رو هستیم. یک سال پس از (توفان) کاترینا، که ناکامی سازمان‌های امدادی و پلیس ما را هویدا نمود، دیگر بار با پیشروی آب خلیج در نیواورلئان، صدها هزار نفر از هموطنان ما با مشکلات زیادی روبه‌رو شده‌اند.
کاترینا، زنگ بیداری مردم ما و لزوم مشارکت بیشتر اجتماعی شهروندان آمریکایی در کنار مسئولیت‌پذیری متقابل را برای همه ما نواخته است. واقعیت نیز این است که ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که سرنوشت همه ما با یکدیگر پیوند خورده است و تفاوتی ندارد که فجایعی طبیعی نظیر سیل‌ها و توفان‌ها روی دهد و یا خیر. بیداری کنونی به وجود آمده در ایالات متحده، در کانون توجه نهضت اصلاحات اجتماعی در کشور ما قرار دارد و زمان آن فرا رسیده که در سایه اتحاد همگی ما با یکدیگر، دستیابی به عدالت، عشق، مساوات، خلاقیت و توسعه‌ای پایدار را جشن بگیریم. و بی‌تردید، این نهضت برای دستیابی به اصلاحات فراگیر اجتماعی و حفاظت از کره خاکی، نیازمند مشارکت همه ماست.
نویسنده: آلیس لاولاک
مترجم:محسن داوری
منبع:
ماهنامه سیاحت غرب-شماره ۶۰
www.ussf.org