دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

زنگ اول


زنگ اول
روزه فواید جسمی و روحی فراوانی دارد، شفا بخش جسم و توان بخش جان است، پاک کننده آدمی از گناهان است، در ساختن فرد صالح و اجتماعی سالم بسیار موثر بوده و در تهذیب و تزکیه نفس و رهاندن انسان از نیاز های تن تاثیر بسزایی دارد.
روزه یکی از احکام انسان ساز اسلام است که آگاهی از همه فواید و پی بردن به فلسفه کامل آن همچون سایر احکام الهی برای انسان عادی ممکن نیست، دانش محدود بشر نمی تواند راهگشای همه اسرار نهفته آن باشد، بنا بر این ندانستن فلسفه احکام الهی نباید ما را از انجام آن باز دارد و موجب نافرمانی و عصیان شود، چرا که این اطاعت کورکورانه نیست، بلکه بر علم و یقین تکیه دارد زیرا مسلمانان می دانند که خدای جهان بر همه چیز دانا و از همه چیز آگاه است و نقص و نیازی در ذات متعال او نیست که از اعمال ما سودی بخواهد. خدای مهربان برای بندگان خود جز خیر و سعادت نمی خواهد، پس اگر به چیزی فرمان می دهد خیر و سعادت ما در آن است و کمال و تعالی ما بدان بستگی دارد.
فواید طبی و بهداشتی روزه که از سودمندی های کوچک این فریضه انسان ساز است به حدی است که شاید نیاز به توضیح و تکرار نداشته باشد و بیشتر مردم، کم و بیش از آن آگاهند. ما در اینجا به اختصار به گوشه ای از فواید معنوی و انسان ساز روزه اشاره می کنیم؛
● روزه عامل باز دارنده از گناه
پیامبر بزرگوار (ص) در خطبه ای فضیلت های ماه رمضان را برای مسلمانان بیان فرمود. حضرت علی(ع) پرسید: بهترین اعمال در این ماه چیست؟ پیامبر پاسخ داد: «الورع عن محارم الله» اجتناب و پرهیز از گناهان.
● نقش روزه در تقویت اراده
انسان با روزه داری که، دوری از خوردن و آشامیدن و خود داری از برخی چیزهای دیگر است در واقع با خواهشهای خویش می جنگد و در برابر غرایز خود مقاومت می کند، تمرین این عمل اراده و تصمیم را در انسان نیرومند می سازد.
● صفای دل و پاکی
روزه و به ویژه روزه یک ماهه رمضان موجب می شود که حکومت شهوات و امیال شیطانی جای خود را به حکومت تقوا و پیروی از دستورات الهی بدهد و تیرگی هوس ها و شهوات در جان آدمی به نورانیت و روشنی باطن تبدیل شود.
● روزه و صبر
«صبر» از خصایلی است که در اخلاق اسلامی بر آن بسیار تاکید شده است. صبر و مقاومت بر نیروی پایداری انسان می افزاید و اراده را توانا می سازد.
● روزه و قناعت
روزه فریضه ای است که مسلمانان را از حرص و آز برای لذت‌های مادی و مسابقه برای مصرف و تن پروری می رهاند و به آنان می آموزد که به فکر دیگران باشند و بر خواهش های جسمانی خویش مسلط شوند.
● همدردی با فقیران
پیشوایان گرامی دین، در روایات، ماه رمضان را ماه مواسات نامیده اند. از نتایج بارز روزه، برانگیختن حس همدردی نسبت به مستمندان و همنوعان تنگدست است.
● نظم و انضباط
امیر مومنان علی(ع) در اولین فرازهای وصیتش به فرزند خود می فرماید: «اوصیکما و جمیع ولدی و اهلی و من بلغه کتابی بتقوی الله و نظم امرکم» شما و همه فرزندان و بستگانم و هر کسی را که وصیت من به او برسد به تقوی و نظم در کارها سفارش می کنم.
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید