پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


یک سال با اقتصاد


یک سال با اقتصاد
نوشتن راجع به اتفاقات یک سال گذشته محلی مثل روزنامه که هر روزش به اندازه چند ماه اماکن دیگر جامعه حاوی اخبار و اتفاقات خاص خود است کمی تا قسمتی سخت به نظر می آید اما مطمئن باشید کسانی که در این محل حادثه خیز فعالیت می کنند قطعا توانایی انجام آن را دارند!
از دی ماه گذشته تاکنون در حوزه اقتصادی کشورمان ایران اتفاقات بسیاری گاها نیز عجیب و غریب رخ داده است.
مهمترین حادثه ای که از چندین سال گذشته اتفاقی بود که هم مردم و هم مسوولین از اجرای آن واهمه داشتند ولی بالاخره در اوایل سال جاری به برکت نفت خیز بودن و همچنین عدالت محور نامیده شدن دولت نهم بنزین این ماده حیاتی بشر امروزی با واژه تلخی به نام سهمیه بندی همخوان شد و زندگی شهروندان سراسر کشور را تحت الشعاع قرار داد.
اگرچه از سوی دولت و دست اندرکاران تامین سوخت کشور توجیهات بسیاری انجام گرفته اما انتقادات فراوانی نیز مردم و کارشناسان مربوطه به این موضوع داشتند.
عدم اطلاع رسانی کامل در خصوص نحوه برخورد مردم باموضوع سهمیه بندی بنزین، وجود ابهامات بسیار در این خصوص، عدم بسترسازی استفاده مردم از ناوگان عمومی، وجود مشکلات بسیار در مسیر دوگانه سوز کردن خودروهای بنزین سوز، کمبود شدید جایگاه های CNG و ازدحام خودروها در این جایگاه ها، ایجاد بازار کاذب در مسیر توزیع بنزین، قاچاق معکوس بنزین در استان های مرزی کشور، عدم رفع معضل ترافیک و ده ها نابسامانی دیگر در سهمیه بندی بنزین از جمله موضوعاتی هستند که در این رویداد تاریخی کشور به صورت مجهول در اذهان مردم باقیمانده است.
بنابر اعلام شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران پس از اجرای طرح سهمیه بندی، مصرف روزانه این ماده سوختی از ۷۵ میلیون لیتر به حدود ۶۰ میلیون لیتر رسیده است. حال این سوال باقی است که آیا مردم کشوری که مقام های بالای ذخایر نفت و گاز جهان را در اختیار دارند مستحق اینگونه رفتار از سوی دولت خود هستند؟ البته رئیس جمهور کشورمان نیز بارها در مصاحبه های گوناگون از پیش آمدن چنین شرایطی برای مردم اظهار نارضایتی کرده است.
بعد از جریان سهمیه بندی بنزین شاخص ترین موضوع دیگری که از دید مردم و رسانه ها پنهان نیست بحث تورم روبه رو شد و متوالی ماه به ماه از ابتدای سال جاری تاکنون است. هنگامی که دولت نهم در ابتدای راه بود اولین اولویت کاری اقتصادی خود را کاهش تورم و رساندن آن به نرخ تک رقمی اعلام کرد اما ظاهرا نه تنها این هدف تحقق نیافته است بلکه از آن نیز بسیار فاصله گرفت.
با مرور نرخ های تورمی ماه های سپری شده به رشدی صعودی در ارقام شاخص های کالاهای مصرفی شهری می رسیم که حکایت از نرخ تورم بالا از ابتدای سال تاکنون دارد.
اسفند ۱۳۸۵ نرخ تورم در کشور حدود ۱۲ درصد بود که این رقم در فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، مهر و آبان ماه سال ۱۳۸۶ به ترتیب به ۱۲/۴، ۱۲/۸، ۱۳/۲، ۱۳/۹، ۱۴/۵، ۱۵، ۱۵/۸، ۱۶/۸ رسیده است.
البته همان طور که خوانندگان اطلاع دارند تورم واقعی در جامعه بیش از این رقم هاست و بنا به اظهار کارشناسان اقتصادی به ۲۵ درصد هم رسیده است.
موضوع افزایش نرخ تورم در ایران به حدی فراگیر شده است که قائم مقام بانک مرکزی پیش بینی خود را از رشد نرخ تورم در کشور بیش از ارقام فعلی دانست و دراین خصوص هشدار داد.
آقای احمدی نژاد در گفت وگوی ویژه بحث گرانی ها و تورم در کشور با اشاره به نقش رسانه ها و تاثیر تیترهای انتقادی آنها بر رشد فزاینده نرخ تورم در کشور اثر روانی را یکی از عوامل تاثیرگذار بر گرانی ها دانست. با این توصیفات معلوم می شود که روزنامه ها و خبرگزاری ها نه تنها می توانند به توسعه و پیشرفت فرهنگی و اجتماعی کشور کمک کنند بلکه می توانند باعث به وجود آمدن گرانی ها هم شوند!
حال که روزنامه مردم سالا ری در ایام ورود به ۷ سالگی به سر می برد موضوع تاثیرپذیری جامعه از رسانه های جمعی را به فال نیک می گیرد و در این مسیر پرتلا طم و پرخطر با استواری هر چه تمام تر گام برمی دارد.
البته شاید خوانندگان از نویسنده این متن سوال کنند که خب گرانی و مشکلات سهمیه بندی بنزین چه ارتباطی به ویژه نامه سالگرد انتشار روزنامه مردم سالا ری دارد که لا زم است توضیح دهم حال که تمام فراز و فرود فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه به رکن چهارم دموکراسی یعنی مطبوعات و رسانه های جمعی بستگی دارد بهترین فرصت است که به جای به به و چه چه کردن در مورد پیشرفت های اخیر در زمینه های گوناگون بنا به رسالت خود به کاستی ها و اشتباهات رخ داده طی این مدت بپردازیم تا شاید از این طریق بتوانیم نقش خود را پررنگ تر از گذشته در مسایل روز جامعه ایفا کنیم.
نویسنده : شهرام صدوقی
منبع : روزنامه مردم سالاری