دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا
خیار دریایی و کاربرد های آن
خیار دریایی گروه بزرگی از آبزیان را تشكیل می دهد و از نظر رده بندی جزء راسته خارپوستان و رده خیاران دریایی است . این جاندار بدنی چرم مانند دارد و بیشتر در كف دریاها زندگی می كند و نامگذاری آن به خاطر شكل خیار مانند آن است .
خیار دریایی حیوان خزنده ای است كه به آسانی روی گل سنگها یا صخره ها می خزد و تكه های غذا را توسط مایع چسبناكی كه از دستهایش ترشح می شود از محیط اطراف خود جمع كرده و مصرف می كند . بیش از ۱۴۰۰ گونه خیار دریایی شناسایی شده كه جزء سه خانواده مهم هستند .
۱) Holothuriidae
۲) Stichopotidae
۳) Cucumariidae
▪ جنسهای این خانواده عبارتند از :
- Holothuria
- Stichopus
- Cucumaria
پراكنش این گونه ها بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد و حدود ۲۸ گونه از این آبزی خوراكی هستند كه در سواحل سیستان و بلوچستان ایران بیشتر گونه Holothuria موجود می باشد .
خیار دریایی گونه آبزی با ارزشی است كه علاوه بر برخورداری از پروتیین كافی و ارزش غذایی بالا ( پروتئین ۵۵ % - چربی ۲% ) در درمان بسیاری از بیماریها و صنعت دارو سازی مورد استفاده قرار می گیرد .
خیار دریایی در كشورهای جنوب شرقی آسیا از جمله چین ، تایوان ، تایلند ، اندونزی ، كره ، فیلیپین و دیگر كشورهای شرق آسیا از اهمیت خاصی برخوردار است .
در بین این كشورها چین به عنوان بزرگترین تولید كننده ، مصرف كننده و وارد كننده خیار دریایی به شمار می رود . در طب سنتی این كشور ، از خیار دریایی برای تسویه خون ، درمان بیماریهای كلیوی و نیز بیماریهای پوستی استفاده می شود . مصرف سالیانه این آبزی در كشور چین ۱۲۰۰۰ – ۱۰۰۰۰ تن وزن خشك شده آن است .
این محصول به دو صورت تازه و خشك شده ، فرآوری و مصرف می شود و در چین یكی از محبوب ترین غذاهای دریایی محسوب می شود .
از آنجا كه این آبزی با ارزش از طرفداران زیادی برخوردار می باشد ، روی آوردن به صنعت تكثیر و پرورش آن به صورت تك گونه ای و یا چند گونه ای با سایر آبزیان انكار ناپذیر می باشد .
از این رو بسیاری از كشورهای فوق الذكر در امر تكثیر و پرورش آن دارای تجربیات ، قدمت و سابقه ای چندین ساله می باشند لذا با توجه به موارد فوق و دلایل ذیل روی آوردن به صنعت تكثیر و پرورش این آبزی می تواند اقتصادی بوده ضمن تولید یك محصول جدید به صنعت ورشكسته تكثیر و پرورش میگو كمك نماید .
● ارز آوری بودن آن ( هر كیلو گرم ۸/۲ دلار )
▪ استفاده از غذاهای ارزان قیمت در صنعت پرورش آن ( دیتریتها ) تنوع گونه ای و رشد نسبتا" سریع آن
▪ استفاده از آن در خوراك و دارو سازی
▪ تراكم پذیر بودن آن
▪ سموم به دست آمده از دستگاه ایمنی خیار دریایی دارای خواص ضد ویروسی ، ضد تومور و ضد بارداری است
▪ وجود ذخایر قابل توجه در سواحل جنوبی كشورمان
▪ تكثیر آسان و كم هزینه آن
▪ امكان كشت و پرورش آن با سایر آبزیان دیگر از جمله میگو
▪ كاهش بار آلی بستر محیط استخر ( در پرورش با میگو ) به واسطه تغذیه از مواد آلی و پسماند های غذایی به جای مانده از میگو باعث افزایش كیفیت محصول
▪ دامنه تحمل رنج وسیعی از تغییرات فاكتورهای آب از جمله شوری و دما
● مشخصات ظاهری :
▪ بدن لوله ای شكل ، كه طول آن ۲۰ تا ۴۰ سانتی متر و عرض آن ۳ تا ۶ سانتی متر می باشد .
▪ بدن در برش عرضی چهار گوش است ، قسمت شكمی صاف بوده و پاهای لوله ای شكل در سه ردیف طولی نامنظم روی آن قرار گرفته است .
▪ پشت آن بر آمده و در ۴ تا ۶ ردیف دارای برجستگیهای كوچك نامنظم می باشد .
▪ دهان قدامی و و متمایل به پشت است .
▪ یك ناحیه بر آمده در پشت دهان به نام گونوفر ( منفذ تناسلی ) وجود دارد .
● ارزش غذایی :
چین یكی از ابتدایی ترین كشورهایی است كه خیار دریایی در آن به مصرف رسیده است. خیار دریایی به عنوان غذایی با درصد پروتئین بالا فاقد كلسترول شناخته شده است .
همچنین غذایی مقوی و نیرو بخش می باشد . بر اساس آنالیز آزمایشگاهی در صد گرم وزن بدن خیار دریایی از گونه Stichopus japanicus ۷۶ % آب ، ۲۱% پروتئین ، ۳/۰ % چربی ، ۱ % كربوهیدرات ، ۱/۱ % خاكستر ، ۱۱۸ میلی گرم كلسیم ، ۲۲ میلی گرم فسفر و ۴/۱ میلی گرم آهن دیده می شود .
در هر كیلو گرم وزن خشك خیار دریایی گونه Stichopus japanicus ۶ گرم ید موجود می باشد . محتویات روده آن شامل ۴۹/۷۲ % آب ، ۸۶/۸ % پروتئین خام ، ۶۸/۲ % چربی و ۷۸/۱۵ % خاكستر است .
● ارزش دارویی :
در كشور چین و از زمان پادشاهان سلسله Ming از خیار دریایی به عنوان دارویی مفید و موثر استفاده می كردند . خیار دریایی گونه Stichopus japanicus در درمان بیماریهای كلیوی ، یبوست ، سل ریوی ، كم خونی ، دیابت و ... موثر است .
احشاء آن در درمان صرع و روده آن التیام بخش دردهای معده و زخم اثنی عشر است.
طبق تحقیق پزشكی به عمل آمده بافتهای پیوندی ، پوست ، غشاء حفره بدن و كوریوم داخلی غده لوله ای خیار دریایی گونه Stichopus japanicus دارای تركیبات موكوپلی ساكارید می باشد كه می تواند تاثیر زیادی روی رشد ، بهبود بیماری التهاب ، شكل استخوان بندی ، پیش گیری از پیر شدگی بافتها و بیماری تصلب شراین داشته باشد .
به علاوه موكوپلی ساكارید اثر گسترده ضد سرطان دارد .
به نظر می رسد تزریق داخل وریدی یا داخل بطنی این دارو تومورهای ۱۸۰ S و s ۳۷ كه به صورت آزمایشی در بدن قرار گرفته را تحت تاثیر قرار می دهد .
آن همچنین در یك زمان اثرات شدیدی روی بافتهای جانبی خود دارد .
هولوتوكسین استخراج شده از خیار دریایی اثر آنتی مایسین دارد ( ضد آماسهای عصبی ) ، همچنین این دارو می تواند با غلظت ۲۵ – ۲۵/۶ ( میكروگرم درمیلی لیتر ) می تواند روی قارچها هم اثر منفی داشته باشد . بنابر این گونه های شناسایی شده كه همانند گونه Stichopus japanicus دارای خواص دارویی هستند عبارتند :
▪ St.varegatus
▪ St.chloronotus
▪ St. thelenota ananas jeager
▪ St. bohadschia arugus jea
محمد ذوالفقاری
منبع : علوی
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
آمریکا دولت مجلس شورای اسلامی مجلس شورای نگهبان حجاب دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران انتخابات افغانستان گشت ارشاد رئیس جمهور
سلامت شورای شهر تهران هواشناسی شورای شهر تهران شهرداری تهران پلیس قتل فضای مجازی سیل کنکور وزارت بهداشت
دلار ارز قیمت خودرو قیمت دلار مالیات خودرو بازار خودرو بانک مرکزی قیمت طلا مسکن تورم ایران خودرو
سریال پیمان معادی تئاتر تلویزیون فیلم سینمای ایران سینما بازیگر موسیقی سریال پایتخت ازدواج
سازمان سنجش خورشید
اسرائیل غزه رژیم صهیونیستی فلسطین جنگ غزه روسیه اوکراین حماس ترکیه نوار غزه عراق ایالات متحده آمریکا
فوتبال استقلال پرسپولیس ایران فوتسال تیم ملی فوتسال ایران بازی سپاهان باشگاه پرسپولیس جام حذفی آلومینیوم اراک تراکتور
هوش مصنوعی اپل آیفون تبلیغات فناوری ناسا گوگل سامسونگ نخبگان
خواب موز بارداری دندانپزشکی آلزایمر روغن حیوانی