دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۲۲ ژوئن سال ۱۹۴۹ ـ برنستاین پدر سوسیال دمکراسی:فساد اداری, ضعف اقتصاد و فقر اخلاقیان مانع دمکراسی اند


سوسیال دمکراتهای اروپا ۲۲ ژوئن سال ۱۹۴۹ در اعلامیه پایان نشست خود از "ادوارد برنستاین" به عنوان پدر سوسیال دمکراسی نام بردند.
ادوارد برنستاینEduard BernsTein نخست، افکار مارکسیستی داشت که بعدا با پاره ای از عقاید «مارکس» مخالف شد از جمله از میان بردن تدریجی طبقه متوسط به سود طبقه کارگر (ورکینگ کلاس). وی بر خلاف مارکس عقیده داشت که کاپیتالیسم با تضادهای داخلی از میان نمی رود، بلکه فقظ تضعیف می شود.
برنستاین می گفت که از طریق دمکراسی باید به کاپیتالیسم پایان داده شود یعنی طبقه کارگر و متحدان آن باید به قدری تقویت شوند که به صورت یک وزنه سیاسی درآیند و سپس از این وضعیت خود، برای تغییر مسالمت آمیز نظام استفاده کنند.
وی می گفت به همان گونه که همه برای شکار کردن حیوان ضعیف حمله می کنند، سستی ها و نارسایی های بنیادهای دمکراسی یک کشور هم باعث تضعیف این بنیادها و نارضایی مردم از آنها می شود و توصیه می کرد که طبقه کارگر یا معتقدان به سوسیال دمکراسی باید با استفاده از این ضعف و نیز با روشن ساختن مردم، آرای آنان را به دست آورند، وارد پارلمان شوند و قوانین را با هدف تغییر تدریجی کاپیتالیسم تصویب کنند. برنستاین تاکید می کرد که با انقلاب و انهدام نظام کهن از این راه، نمی شود به نظام سوسیال دمکرات رسید. بنابراین، برنستاین با دیکتاتوری پرولتاریا و انقلاب پرولتاریائی مخالف بود. برنستاین (برنشتاین) می گفت که تجربه انقلاب فرانسه ثابت کرد که ممکن است انقلابیون به دلیل تضاد و برخورد با یکدیگر، نتوانند دوران سازندگی را آغاز کنند و دوران تخریب انقلاب طولانی شود، مردم ناامید عصیان، یا نظامیان کودتا و یا فرایان از انقلاب بازگشت کنند و نتیجه حاصل نشود.
برنستاین بکار بردن عنوان «مدینه فاضله» را دوست نداشت و عقیده داشت که چنین آرزویی در آینده نزدیک تحقق نخواهد یافت. برنستاین می گفت که برای داشتن نظام سوسیال دمکرات و دمکراسی خاص آن نباید امید به یک انقلاب قاطع بست، باید از طریق دمکراتیک قدرت را به دست گرفت. باید عمل کرد و لحظه ای نیاسود و در درجه اول وجدان و ضمیر مردم را باید روشن ساخت و این کار جز با کتاب و نشریات و نطق و بحث و مناظره عمومی امکان پذیر نیست. به گفته برنستاین، مردم نسبت به اخلاقیات اگر چه خودشان گاهی آن را نقض می کنند حساسیت خاص دارند و به کسی اعتماد می کنند که ضعف اخلاقی نداشته باشد و منّزه باشد.
آخرین نظریه برنستاین این است که تا کشوری دارای اقتصاد منظم و بوروکراسی معقول نشود به دمکراسی واقعی نخواهد رسید. وی فساد و انحطاط اداری،فقر اخلاقیات و ضعف اقتصاد را مانع از رشد دمکراسی در یک کشور خوانده است. وی به دولتهای سوسیالیستی و سوسیال دمکرات توصیه کرده است ؛ آن گونه رفتار کنند و جامعه خود را بسازند که ملل دیگر مشتاق و خواهان چنان نظامی شوند. به عبارت دیگر؛ به آن چه که تبلیغ می کنند (می گویند) عمل کنند تا سرمشق قرار گیرند.
بسیاری از فلسفه دانها و استادان علوم سیاسی هم برنستاین را از مبتکران اصلی نظام «سوسیال دمکرات» که نوعی «سوسیالیسم» ملایم است می دانند که اینک در کشورهای متعدد حکومت را به دست دارد و پس از فروپاشی شوروی، سوسیالیستهای افراطی روش خود را به آن نزدیک کرده اند.
برنستاین سردبیر روزنامه ارگان حزب سوسیال دمکرات آلمان Der Sozial Demokrat بود که در خارج از آلمان چاپ می شد. وی به مدت ۲۱ سال این روزنامه را در لندن منتشر کرد
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید