شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


ده شرکت برتر نفت جهان


ده شرکت برتر نفت جهان
آنچه که در پایان هر سال مالی، توجه محافل مختلف به ویژه کارشناسان و فعالان صنعت عظیم نفت و گاز را به خود جلب می کند، نتایج نهایی آمار و ارقام مقایسه ای- تحلیلی فعالیت این گونه شرکت ها در جهان است. نشریه "Energy Business & Technology" با هدف فراهم کردن اطلاعات موثق و کارآمد برای کارشناسان و سایر افراد، مجموعه ای از بررسی های آماری برای معرفی ۲۵۰ شرکت برتر انرژی جهان گردآوری کرده است. اما از آن جایی که برشمردن نام این ۲۵۰ شرکت و ارائه مشخصات آماری آنها نیازمند مجالی طولانی است، در این مقاله به بررسی جامع ده شرکت برتر نفت بسنده می کنیم.
شرکت نفت رویال داچ/ شل بر صدر رده بندی شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان قرار گرفته است. چهار شرکت «رویال داچ/ شل»، «اکسون موبیل» و «توتال فینا الف» و «انی اس پی ای»، موقعیت سال گذشته خود را حفظ کرده اند. به گفته «سر فیلیپ واتس»، رئیس کمیته مدیران عامل شرکت «رویال داچ/شل»، ساز و کار مهم این شرکت در آینده افزایش سهم تأسیسات بالادستی در صنعت نفت است. شرکت های «پتروبراس» برزیل، «بی پی» انگلستان، «پتروچاینا» چین، «استات اویل» نروژ، «رپسول» اسپانیا و «یوکوس» روسیه به ترتیب، رده های پنجم تا دهم بزرگترین شرکت های نفتی را به خود اختصاص داده اند. در این میان شرکت «رپسول» با ۳۰ پله صعود از رده سی و نهم به رده نهم رسیده است. علت این تغییر چشم گیر و بهبود وضعیت «رپسول» کاهش هزینه های شرکت اعلام شده است. جدیدترین سازوکار «رپسول» افزایش تولید سالانه نفت و گاز تا پایان سال ۲۰۰۷ به میزان ۵/۰ درصد است. تولید روزانه این شرکت یک میلیارد بشکه معادل نفت است. مجموع ذخایر نفت و گاز آن نیز برابر با ۵ میلیارد بشکه معادل نفت است. ضمن اینکه ظرفیت نه پالایشگاه رپسول بیش از ۲/۱ میلیارد بشکه در روز برآورد شده است. شرکت نفت «اسکاتیش پاور» انگلستان نیز با اجرای مدیریت هزینه ها از رده ۱۶۱ به رده چهلم صعود کرده است.
درآمدهای ده شرکت برتر نفت جهان در بررسی میزان درآمدهای ده شرکت برتر نفت جهان، شرکت «رویال داچ/شل» با افزون بر ۱۷۹ میلیارد دلار درآمد ناخالص (فروش) توانسته است در میان شرکت های دیگر رتبه نخست را به دست آورد. شرکت آمریکایی «اکسون موبیل» با ۹/۱۷۸ میلیارد دلار درآمد (revenue) ، «بی پی» انگلستان با ۷/۱۷۸ میلیارد دلار، «توتال فینا الف» فرانسه ۵/۱۰۷ میلیارد دلار، «شورون تگزاکو» با ۶/۹۱ میلیارد دلار، «انی» با ۳/۵۱ میلیارد دلار، شرکت آمریکایی «کونوکو فیلیپس»، با ۵/۵۰ میلیارد دلار، «سوئز» فرانسه با ۳/۴۸ میلیارد دلار، "RWE AG" آلمان با ۶/۴۵ میلیارد دلار، «توکیو الکتریک پاور»، ژاپن با ۴/۴۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۴، رده های دوم تا دهم ده شرکت برتر نفت جهان را بدست آوردند. شرکت های روسی «لوک اویل» با ۳/۱۵ میلیارد دلار در رده سی و هفتم و «گازپروم» با ۵/۲۰ میلیارد دلار در رده بیست و هفتم و «یوکوس» با ۳/۱۱ میلیارد دلار در رده پنجاه و سوم قرار گرفته اند. شاخص مالی ده شرکت برتر نفت جهان شاخص مالی شرکت ها از موضوعات دیگری است که هدف آن ارائه آمار دقیق و مقایسه ای میزان سود، دارایی و درآمد ده شرکت برتر نفت جهان است. در ذیل به بررسی اجمالی آنها خواهیم پرداخت:
بررسی میزان سود در بررسی میزان سود شرکت های نفت برتر جهان نیز، «اکسون موبیل» با ۰۱/۱۱ میلیارد دلار در مقام نخست قرار گرفته است. «رویال داچ/شل» با ۴/۹ میلیارد دلار، «بی پی» با ۹/۶ میلیارد دلار، «توتال فینا الف» با ۲/۶ میلیارد دلار، «پتروچاینا» با ۶/۵ میلیارد دلار، «پتروبراس» با ۳/۵ دلار، «انی» با ۸/۴ میلیارد دلار، «یوکوس» با ۰۵/۳ میلیارد دلار، «کریا الکتریک پاور» با ۵/۲ میلیارد دلار، «استات اویل» با ۴/۲ میلیارد دلار در رده های دوم تا دهم هستند.
بررسی میزان دارایی در رده بندی دارایی شرکت های برتر نفت جهان، این بار شرکت «بی پی» با ۱/۱۵۹ میلیارد دلار گوی سبقت را از سایر شرکت ها ربوده است. «رویال داچ/شل» با ۷/۱۵۲ میلیارد دلار در رده بعدی قرار گرفته است. «اکسون موبیل» با ۷/۱۵۲ میلیارد دلار، «توکیو الکتریک پاور» با ۶/۱۱۹ میلیارد دلار، «ای. آن ای جیگ» با ۶/۱۱۸ میلیارد دلار، «RWE AG» با ۱/۱۰۵ میلیارد دلار، «توتال فینا الف» با ۵/۸۹ میلیارد دلار، «سوئز» با ۲/۸۸ میلیارد دلار، «گازپروم» با ۷/۷۷ میلیارد دلار، «شورون تگزاکو» با ۳/۷۷ میلیارد دلار در رده بندی سوم تا دهم قرار گرفته اند. بخش اکتشاف و تولید در زمینه اکتشاف و تولید نفت در جهان، در مجموع ۲۳ فعال وجود دارد. متوسط میزان دارایی این شرکت ها در سال ۲۰۰۴، حدود ۰۵/۹ میلیارد دلار، متوسط میزان درآمد آنها ۸/۳ میلیارد دلار، متوسط میزان سود آنها ۴۲۷ میلیارد دلار برآورد شده است. پالایش و بازاریابی در بخش پالایش و بازاریابی نفت در مجموع ۳۷ شرکت در جهان فعالیت دارند. ارزیابی های انجام شده، متوسط میزان دارایی مجموع شرکت های نفت جهان، ۱/۱۰ میلیارد دلار، متوسط میزان درآمد ۸/۱۳ میلیارد دلار، متوسط میزان سود ۳۴۱ میلیارد دلار نشان می دهد. در مجموع ۳۰ شرکت در هر دو بخش نفت و گاز تلفیقی جهان فعالیت دارند. متوسط دارایی شرکت های فعال این بخش در سال ۲۰۰۴ حدود ۰۵/۳۶ میلیارد دلار، متوسط درآمدها ۱/۳۳ میلیارد دلار، متوسط میزان سود آنها حدود ۰۴/۲ میلیارد دلار برآورد شده است. تعداد شرکت هایی که در بخش گاز جهان به فعالیت می پردازند، ۳۵ شرکت است. در برآوردهای انجام شده، متوسط دارایی این شرکت ها در سال ۲۰۰۴، حدود ۰۸/۶ میلیارد دلار، متوسط درآمد حدود ۲/۳ میلیارد دلار، متوسط سود ۲۵۳ میلیارد دلار است. با یک نظر اجمالی می توان دریافت متوسط شاخص های مالی شرکت های جهان(دارایی، درآمد و سود) در بخش گاز نسبت به سایر بخش ها کمتر است. در حالی که شرکت هایی فعال در هر دو بخش نفت و گاز، بالاترین میزان متوسط شاخص های مالی را در سال ۲۰۰۴ به خود اختصاص داده است


نویسنده : وحیده حیدریان
منبع : پایگاه اطلاع رسانی عسلویه