سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

جنگ ایران و عراق


جنگ ایران و عراق
۸ والفجر ۸ عملیاتی بود که در نوع خود در طول جنگ تحمیلی منحصر به فرد بود چرا که کارهای عجیب و غریب و قهرمانانه ای دراین عملیات انجام شد که بسیار قابل تحسین است. پلی که روی رودخانه زده شد، اول شناور بود بعد ثابت شد، بیشترین تعداد هواپیمای دشمن دراین عملیات ساقط شد. کم ترین آسیب پذیری نسبت به مانور دشمن در والفجر ۸ وجود دارد.
از نظر تاکتیک و جزئیات و کارهایی که انجام گرفت این عملیات شگفتی آور، زبانزد بود.
قبل از والفجر ۸ هر اقدامی که انجام داده بودیم دشمن آمد و پس گرفت اما دراین عملیات روی تثبیت اهداف خیلی کار شد. یک هفته آفند کردیم، اهداف را تصرف کردیم و ۷۰ شبانه روز آن ها را نگه داشتیم و تثبیت کردیم...
سردار سرتیپ غلام پور
فرمانده قرارگاه کربلا
۱۹۷۵ قرارداد الجزایر فی مابین عراق و ایران بود که طی آن هرگاه بین طرفین اختلافی درباره تعیین مرزها به ویژه در ناحیه اروندرود و شط العرب اتفاق می افتاد باید به الجزایر یا دادگاه بین المللی مراجعه شود.
صدام در ۲۶ شهریور ۱۳۵۹ به شکل یک جانبه ای دست به لغو قرارداد الجزایر می زند و در برابر چشمان میلیون ها بیننده عراقی قرارداد را پاره می کند و به این ترتیب برنامه های طراحی شده دستگاه تبلیغاتی رژیم بعث برای آماده سازی ذهنی مردم عراق در جهت پذیرش جنگ به نقطه اوج خود می رسد.صدام در توجیه عمل خود گفت، عراق ملتی برتر است که در طول تاریخ از حیثیت و حاکمیت امت عرب دفاع کرده وامپریالیست ها و صهیونیست ها خطر زیادی را از لحاظ وجود عراق مستقل متوجه خود می دیدند. به همین دلیل قرارداد ۱۹۷۵ را کاملاً ملغی می دانیم و تمام حقوق تصرف شده در زمان شاه ایران را باید دوباره به دست آوریم...
۱۹۲۵ پروتکل ژنو بود که استفاده از گازهای سمی در جنگ را ممنوع کرده بود اما عراق این پروتکل را نقض کرد و صدام حسین ده ها هزار سرباز ایرانی را شیمیایی کرد و قتل عام فجیع حلبچه را به وجود آورد.
در آن زمان شورای امنیت تحت سلطه کشورهایی بود که از عراق حمایت می کردند، در نتیجه آن ها فقط اجازه دادند که رئیس شورا استفاده از سلاح های شیمیایی را بدون آن که از عراق نام برده شود محکوم کند.اتحاد جماهیر شوروی آن زمان هم عراق را تسلیح و حمایت می کرد همان گونه که کشورهای عضو ناتو و کشورهای عربی این کار را انجام می دادند.
بسیاری از جانبازان شیمیایی جنگ تحمیلی به دلیل درصد بالای جراحت شیمیایی در بیمارستان ها بستری شدند و یا به خارج اعزام گشتند لیکن اکثریت قریب به اتفاق این قهرمانان به دلیل تأثیر بسیار مخرب گازهای سمی معالجه نشدند و به شهادت رسیدند.
۱۵۹ میلیارد دلار برآورد هزینه جنگ برای عراق از دیدگاه دو مورخ نظامی به نام های «آنتونی کوردزمن» و «آراهام واگنر» است.
این دومورخ تعداد تلفات عراقی ها را نیز بین ۱۵۰ تا ۳۴۰هزار نفر تخمین زدند، لیکن آن ها به این نتیجه رسیدند که در تاریخ معاصر کمتر جنگی به چشم می خورد که رهبر جاه طلب آن یعنی صدام جنگ را آغاز کند و به یک کشور همسایه حمله کند و چنین بهای گزافی را هم به خاطر تلفات انسانی بپردازد.
این مورخین همچنین معتقد بودند که صدام به خاطر جاه طلبی خود به شهرهای ایران حمله کرد هزاران نفر را از بین برد یا آواره کرد اما به رغم داشتن امکانات و تجهیزات نظامی گسترده نتوانست به هدفش برسد و ماشین جنگی صدام پشت سدهای مقاومت ایرانیان متوقف شد.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید