سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا


صلح برای زمین با اسلحه محیط زیست


اجلاس بین المللی تهران كه دو روز پیش در تهران برگزار شد فرصت و نگاه جدیدی را خلق كرد تا یك بار دیگر حامیان صلح و اندیشه با اتكا به ابزار پرداختن به محیط زیست، راه رسیدن به آرامش را تجربه كنند. در اجلاس بین المللی محیط زیست، صلح و گفت وگوی تمدن ها و فرهنگ كه از بیش از ۲۰كشور جهان به همراه وزرای محیط زیست خود حضور داشتند این فرصت فراهم شد تا در نشست وزرا كه در هتل آزادی و در پشت درهای بسته اتفاق افتاد به چالش های راهبردی و همچنین توجه ویژه به محیط زیست و صلح وجایزه نوبل صلح داده شود. در اجلاس تهران كه مذهب نیز به عنوان یكی از معیارها و ابزارهای كمك رسان در كنار پردازش به محیط زیست برای دستیابی به صلح جهانی عنوان شده بود، این نظریه مطرح شد كه اصول اخلاقی، اخلاقیات و بوم شناسی نگرشی است كه با دید آینده نگری باید دوباره و دوباره به آن پرداخته شود.
گفت وگو میان تمدن هاو فرهنگ ها و تلاش برای درك مقابل، درحالی در اجلاس تهران مورد توجه و بحث و نظر قرار گرفت كه به اعتقاد كارشناسان و متخصصان حاضر در این اجلاس، اینك می توان بین دول و كشورهای مختلف دغدغه مشتركی برای ادامه حیات كره زمین دید كه همین دغدغه مشترك به اندیشه و تفاهم مشترك منتهی می شود. شاید درك همین مسئله كمك كند تا از این پس وقتی كه قرار است جایزه صلح نوبل به یك فعال زیست محیطی اعطا شود، كسی نپرسد درختكاری چه ربطی به اشاعه صلح در جهان دارد؟
این اجلاس كه در چارچوب همكاری های چند جانبه شكل گرفت، بر ضرورت چند جانبه گرایی در جریان تلاش عمومی و مستمر جهانی به منظور یافتن راه حل های مشترك برای بشریت تاكید كرد. از این رو اجلاس بر اهمیت گفت وگو در دنیایی كه در چنگال فقر، خشونت فراگیر، اتكای فزاینده بر قدرت نظامی و تضعیف مستمر رفتار دموكراتیك در سطوح ملی و بین المللی اسیر است تمركز كرد.
به اعتقاد شركت كنندگان در این اجلاس، این نشست بین المللی اقدام به گسترش و سیاست آینده نگر مستقردر گفت وگوی تمدن ها و همچنین ضرورت حمایت و حفاظت از محیط زیست را مدنظر قرارداده است. حتی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست كشور نیز تاكید می كند: ما در منطقه ای هستیم كه شاهد جنگ های متعدد و وسیعی طی دو دهه اخیر بوده و هست و در روند كنونی می رود تا به شرط خروج نیروهای بیگانه، با استقرار ثبات، صلح و حكومت های مردم سالار به منطقه ای آرام تبدیل شود. این اجلاس به تعبیر معصومه ابتكار در شرایطی برگزار شد كه معادلات ناپایدار جهانی در ابعاد سیاسی، نظامی و زیست محیطی تاثیرگذاری و هم افزایی قابل توجه و اجتناب ناپذیری بر یكدیگر دارند. شاید به همین دلیل است كه اندیشیدن و نگران بودن برای حیات و بقای تنها كره خاكی كه داریم و روی آن زندگی می كنیم كمك خواهد كرد تا به حیات زمین بیندیشم و در این اندیشیدن، حیات را بر یكدیگر ببخشیم.
منبع : روزنامه کیهان