دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آلرژی غذایی را بشناسیم


آلرژی غذایی را بشناسیم
آلرژی غذایی به واكنش بیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی كه معمولاً بی خطرند اطلاق می شود. این واكنش های نامطلوب ممكن است ارثی یا ناشی از یك نقص اكتسابی بیوشیمیایی باشد. علایم ممكن است در چند دقیقه یا تا ۲ ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز كنند. در بعضی موارد، امكان دارد علایم یك تا دو روز بعد نیز ظاهر نشوند.
● علایم شایع
اسهال، درد شكمی، بثورات پوستی، نفخ و باد شكم، كهیر، تورم صورت بخصوص لب ها، خارش، تورم دست ها و پاها، آسم، تهوع و استفراغ، سرفه، سردرد میگرنی، غش یا حالت نزدیك به غش از مهم ترین علل بروز آلرژی غذایی است.
● علل
هر گونه غذا یا ماده ای كه بلعیده می شود می تواند باعث بروز واكنش آلرژیك شود. غذاهایی كه بیشتر باعث این حالت می شوند عبارتند از: شیرگاو، زرده تخم مرغ، گندم، سویا، بادام كوهی یا همان پسته شامی، ماهی، آجیل های درختی (مثل گردوی معمولی)، صدف دریایی، خربزه، كنجد، تخم آفتابگردان و شكلات.
● عوامل افزایش دهنده خطر
معمولاً خطر برای كسانی كه مشكلات آلرژی دیگری نیز دارند یا در خانواده بیمار مشابه ای دارند بیشتر است.
● پیشگیری
برای پیشگیری از این بیماری باید غذاهای ایجادكننده آلرژی را در خود شناسایی نموده و از مصرف آنها پرهیز كرد.
● عواقب مورد انتظار
آلرژی غذایی در شیرخواران معمولاً بعد از دو تا چهار سالگی برطرف می شود.
بزرگسالانی كه به بعضی از غذاها (بخصوص شیر، ماهی، صدف دریایی، یا آجیل) آلرژی دارند با احتمال بیشتری این آلرژی را برای سال ها حفظ می نمایند.
آنافیلاكسی یك نوع آلرژی حاد و خطرناك كه حین آن تنفس دچار مشكل شده، ضربان قلب نیز نامنظم شده و فشار خون كاهش می یابد به همراه واكنش شبیه كهیر، آسم برونشیال، التهاب روده ها و ضایعات شبیه اگزما از عوارض مهم این بیماری است.
● شیوه های درمان
حذف غذاهای مورد شك از رژیم غذایی برای دو هفته (یا تا زمانی كه علایم آلرژی ناپدید شوند) و اضافه نمودن غذاهای مورد شك به صورت تك تك به رژیم غذایی كه مشخص می كند كدام غذاها در ایجاد آلرژی شما نقش دارند بسیار مهم است.
آزمایش تزریق پوستی گاهی ممكن است غذای باعث آلرژی را شناسایی كند اما كم نیستند مواردی كه این آزمایش ها اشتباهاً غذاهایی كه شما واقعاً به آنها آلرژی ندارید را به عنوان باعث آلرژی غذایی معرفی كنند.
بیمارانی كه آلرژی غذایی شدید به یك نوع غذا دارند باید بسیار مراقب باشند كه از خوردن آن غذا پرهیز كنند. همیشه یك كیت كه دارای سرنگ حاوی آدرنالین است را به همراه داشته باشید تا اگر احیاناً غذای آلرژی زا تصادفاً مصرف شد و واكنش حاد و فوری رخ داد، از این سرنگ استفاده كنید.
یك دستبند یا گردن آویز مخصوص همراه داشته باشید كه روی آن نوع آلرژی دقیقاً مشخص شده باشد.
● داروها
هیچ دارویی برای درمان آلرژی غذایی وجود ندارد، اما از بعضی داروها می توان برای تخفیف یا رفع علایم استفاده نمود كه فقط با تجویز پزشك مربوطه باید مصرف شود.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید