دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۱۰ ژوئیه سال ۱۹۲۵ ـ تاسیس تاس، ولی شکست ژورنالیسم شوروی، چرا؟


۱۰ ژوئیه سال ۱۹۲۵ ـ تاسیس تاس، ولی شکست ژورنالیسم شوروی، چرا؟
دولت شوروی دهم ژوئیه سال ۱۹۲۵خبرگزاری تاس را تاسیس کرد. هدف از تاسیس تاس خنثی کردن گزارشهای دستچین شده و تبلیغی خبرگزاری های غرب و رسانیدن اخبار فعالیتها و پیشرفتهای شوروی و کمونیست های جهان به همه کشورها بود که خبرگزاری های غرب متهم شده بودند که آنها را از قلم می اندازند.
«تاریخ» نشان داد که تاس به دلیل کمبود روزنامه نگار ماهر در شوروی، و نبودن انگیزه و استعداد و حس مسئولیت در کارکنان تحریری آن موفق به رسیدن به هدفهایش نشد و حتی نتوانست در کشورهای نامتعهد برای اخبار خود به حد کافی مشتری به دست آورد و رسانه های این ممالک را مشترک خود کند. علت آن، انشای خاص اخبار تاس بود و دوباره نویسی آنها برای رسانه های مشترک، وقت گیر و پر هزینه بود.
یکی از علل فروپاشی شوروی و عقب نشینی سوسیالیسم آن را، ضعف رسانه های آن کشور نوشته اند که در جنگ سرد دو بلوک نتوانستند از نظام شوروی دفاع کنند و با شکست آنان این نظام فروپاشید. پس از فروپاشی شوروی هم رسانه های روسیه هنوز دچار بی هدفی هستند و پیشرفت چشمگیر نداشته اند. زیرا که نیروی انسانی است که رسانه ها را بارور می کند، نه سرمایه و تجهیزات و تلاش و کمک دولت مالی دولت.
در «قرن نامه» روند رسانه های در سده بیستم که در سال ۲۰۰۲ انتشار یافت، نویسنده بخش شوروی (رسانه ها در قلمرو دولت مسکو) این قرن نامه یک دلیل دیگر هم بر دلایل ضعف رسانه های شوروی افزوده است و آن «تنگ نظری» سران این رسانه ها و مسئولان آنها در دستگاه دولت بود که نمی خواستند و اجازه (راه) نمی دادند تا استعدادهای تازه وارد رسانه های شوروی شوند و به وطن کمک کنند تا شکست نخورد؛ حال آن که مارکس و لنین در این زمینه سفارش بسیار کرده بودند. مارکس گفته است که مطبوعات غرب زیربنای کاپیتالیسم این ممالک هستند و برای نابود کردن کاپیتالیسم باید از زیربنای آن آغاز کنیم که رسانه ها هستند. لنین هم تاکید براین داشت که ضعف های جهان کاپیتالیسم را باید از لای بلای مطبوعات آن بیرون کشید ترجمه کرد و منعکس ساخت. وی به همین دلیل سالها مطالب اصلی پراودا را شخصا ادیت نهایی (پروف ریدینگ) می کرد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید