چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

بیروت، تهران نیست


بیروت، تهران نیست
یک روزنامه امریکایی با اذعان به دخالت امریکا برای عدم تحقق کامل دموکراسی در لبنان، از هراس دولت ایالات متحده از به قدرت رسیدن حزب الله لبنان در این کشور خبر داد.
روزنامه واشنگتن پست در مقاله ای با عنوان "بیروت تهران نیست"، با اشاره به پایان دوره فعالیت امیل لحود رئیس جمهور لبنان نوشت: دموکراسی این کشور با آزمونی سخت روبرو می گردد. با ناکامی مشهود جناح های سیاسی رقیب در موافقت با رئیس جمهوری جدید، لبنان ممکن است شاهد شکل گیری ۲ دولت موازی یا گزینه بدتر یعنی جنگ داخلی باشد.
این یادداشت که به امضای مشترک "آندرو اگزوم"، افسر سابق ارتش آمریکا که به صورت ویژه بر روی گروه های مبارز در لبنان مطالعه نموده و "استفن مک اینرنی" مدیر پروژه دموکراسی در خاورمیانه نوشته شده، خاطر نشان می کند: امریکا چنانکه بوش رئیس جمهور آن اخیراً اظهار داشت "قویا از موفقیت دموکراسی در لبنان حمایت می کند" اما با این حال، نگاهی به اوضاع این کشور از دریچه تقابل امریکا با ایران، مشخص می سازد امریکا از ارائه کمک به مردم سالاری لبنان در حدی که نیاز باشد، خودداری می کند.
نویسندگان این مقاله که هر دو سالها در لبنان بوده اند، تصریح کرده اند: از نگاه دولت بوش، به علت روابط ایران با گروه شیعه حزب الله، لبنان خطری برای منافع امنیتی امریکا به شمار می رود.
واشنگتن پست با تاکید بر اینکه در امریکا این نگرانی وجود دارد که تهران از این روابط به نحوی برای افزایش نفوذ خود در منطقه استفاده کند، می افزاید: از این رو امریکا وزنه حمایت خود را پشت سعد حریری پسر نخست وزیر ترور شده لبنان و رهبر فعلی بلوک اکثریت در پارلمان این کشور و مقابل اپوزیسیون تحت رهبری حزب الله قرار داده است. امریکا همچنین در ادامه سیاست دیرین خود با هدف تقویت نهادهای دولتی در مقابل شبه نظامیان، تجهیزات وکمک هایی را در اختیار ارتش لبنان و نیروهای امنیتی داخلی آن قرار داده است.
این روزنامه که افشای رسوایی واترگیت را نیز در کارنامه خود دارد، با اشاره به اینکه دولت بوش به این تصور اتکا کرده است که اکثر مردم لبنان از این کمک قدردانی می کنند و در مقابله با خطر ناشی از ایران و حزب الله با یکدیگر متحد هستند، خاطر نشان کرده است: اما جامعه لبنان عمیقاً دچار دو دستگی است. از این رو تلاش های امریکا عمدتا نتیجه عکس داشته است.
این گزارش با تاکید بر اینکه جامعه لبنان به خاطر همکاری ائتلاف حریری با امریکا آن را تشکلی فاسد می داند، این امر را موجب امتیازهای سیاسی حزب الله دانسته و افزوده است: در این میان کمک نظامی امریکا شک و تردید هایی را به وجود آورده است. برای نمونه بحث اخیر پنتاگون درباره "همکاری راهبردی" با ارتش لبنان -ارتشی که به شدت هم به تجهیزات و هم به اصلاحات نیاز دارد-، شایعاتی گسترده را به راه انداخت مبنی بر اینکه امریکا سرگرم برنامه ریزی برای حضوری بلند مدت در این کشور است.
در ادامه این مقاله با طرح این ادعا که "دخالت ایران در لبنان قطعاً برهم زننده ثبات است و رویارویی بین المللی با تهران کاملاً جدی است"، قدرت سیاسی حزب الله در لبنان را موجب نگرانی دانست اما دولت امریکا را به تمرکز بر ایران و حزب الله و غفلت از دیگر جریانات منطقه محکوم کرد و این رویکرد را به شدت خطرناک دانست.
این متخصصان امور لبنان می افزایند: انحراف توجه ها از قدرت گرفتن گروه های سنی رادیکال تحت حمایت القاعده در لبنان که خطر راهبردی بیشتری برای امریکا و متحدان آن به شمار می روند، حاصل این غفلت است. این گروه ها در لبنان از حمایتی که حزب الله به آن مباهات می کند، برخوردار نیستند اما درعین حال این مسئله به این معنا است که آنها برای انجام دادن اقدامات خشونت بار هیچ "خط قرمزی" ندارند.
این گزارش تصریح کرده است: در حالی که حزب الله در پی ایفای نقش سیاسی وسیع تری در دولت لبنان است، این گروه های سنی افراطی، خواهان هیچ چیز بیشتر از مشاهده فروافتادن دولت در آنارشی و جنگ داخلی نیستند که این، بدترین سناریو هم برای دموکراسی شکننده لبنان و هم برای امنیت منطقه ای است.
واشنگتن پست، بدون اشاره به حمایت جریان امریکایی حریری از گروه فتح الاسلام، افزود: یکی از این گروه ها موسوم به "فتح الاسلام"، اوایل امسال در اطراف اردوگاه فلسطینی نهر البارد درگیری ۳ ماهه ای را با نیروهای امنیتی لبنان برانگیخت. دیوید ولش مشاور وزارت خارجه امریکا در امور خاور نزدیک، در جلسه پرسش و پاسخ اخیر کنگره، این درگیری ها را "غیرعادی و دور از انتظار" توصیف کرد. وی همچنین تاکید کرد که این خطر مهار شده است و گفت: "امروز تنها گروه شبه نظامی در لبنان، حزب الله است".
این روزنامه پرتیراژ تصریح کرد: در اغلب تحلیل ها، بروز درگیری های خشونت بار با حضور گروههای رادیکال سنی نوظهور در دره بقاع در شمال لبنان و نیز در اطراف اردوگاه های پناهندگان فلسطینی در جنوب، پیش بینی شده بود. گمان می رود با خلأ قدرت ناشی از عقب نشینی نظامی سوریه از لبنان در سال ۲۰۰۵، برخی از نزدیک ترین متحدان امریکا در دولت لبنان، عربستان سعودی و اردن با دنبال کردن منافع خود، از رشد این گروه های سنی افراطگرا حمایت کرده اند.
این لبنان پژوهان با اشاره به جریان مستمر ورود شبه نظامیان از عراق به لبنان پیش بینی کرده اند: انتظار می رود این رشد در آینده ای قابل پیش بینی ادامه داشته باشد؛ دست کم مادامیکه امریکا همچنان به راه دیگر می اندیشد و تا زمانیکه به تلاش های آن برای کمک به ارتش لبنان در مقابله با این گروه ها، به دیده تردید نگاه می شود.
این روزنامه آمریکایی در پایان با انتقاد از این شیوه برخود آمریکا خاطر نشان می سازد: بوش ممکن است در عمل از اندیشه مردم سالاری موفقیت آمیز در لبنان حمایت کند اما تا زمانی که امریکا به شکلی جدی تر به خطرهای گوناگونی که در این کشور وجود دارد، ننگرد،‌ مردم سالاری لبنان از بخت چندانی برخوردار نیست.
منبع : رجا نیوز