چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه و بیماریهای قلبی


تغذیه و بیماریهای قلبی
بیماری رگهای قلب (عروق کرونر ) ناشی از رسوب چربی بر دیواره عروق قلب است که با مسدود شدن کامل رگ ، درد و سکته قلبی بروز می کند .
● روشهای مناسب پیش گیری از بروز بیماری های قلبی :
▪ پائین نگاه داشتن سطح فشار خون
▪ دریافت رژیم غذایی کم چربی
▪ کاهش وزن اضافی
▪ ترک سیگار
طی تحقیقات اخیر ، مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی ، تغذیه نادرست اعلام شده است .
کسانی که یک بار دچار سکته های قلبی شده اند یا سابقه خانوادگی سکته دارند باید از مواد زیر که برای بروز بیماری های قلبی خطرزا است پرهیز کنند .
۱) روغنهای اشباع و کلسترول
روغنهای اشباع شده ، خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است .
این روغنها : روغن جامد حیوانی - کره - روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند که تا حد امکان باید کمتر مصرف شوند .
▪ پس خوردن گوشت قرمز فقط ۳ بار در هفته برای افرادی که دارای چربی خون هستند به میزان کم ، مجاز است .
▪ لبنیات خیلی کم چربی مصرف شود . ماست و شیر ۵/۱ % چربی
▪ از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و کباب های کوبیده که پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، کله پاچه و سیرابی پرهیز کنید .
۲) نمک
مصرف آن به ۴-۳ گرم در روز محدود شود . یعنی شما مجاز هستید ۲ تا ۳ قاشق مربا خوری نمک را روزانه به همراه غذا مصرف کنید .
▪ نمک را سر سفره نیاورید
▪ از خوردن تنقلات شور مثل چیپس ، پفک ، خیار شور و شور سبزیجات خود داری کنید .
۳) کلسترول
در مواد غذایی حیوانی موجود است و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، کلیه گوسفند ، قلب ،‌اماء و احشاء و میگو وجود دارد که مصرف این مواد غذایی باید محدود باشد .
۴) قندهای ساده
مثل شکر ، قند و شیرینی کمتر مصرف شود .
۵) تخم مرغ
به ۳ عدد در هفته محدود شود .
چه غذاهایی برای بیمار قلبی خوب است:
▪ سبزیجات و میوه ها :
که هم دارای ویتامین زیاد و هم فیبر بالا هستند ،چربی خون را کاهش می دهند و احتمال ابتلا به سرطان را پائین می آورند ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نیزکمک می کنند . (( جوانه گندم - کلم برگ - کلم قرمز - گل کلم - کلم بروکسل - بروکلی - شلغم - چغندر - اسفناج - مارچوبه - لوبیا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانید سالاد مفصل و لذیذی از این مواد غذایی تهیه و میل کنید .
▪ لبنیات کم چربی
تامین کننده ‌کلسیم و پروتئین مورد نیاز فرد بیمار هستند .
▪ نانهای سبوس دار :
هم حاوی ویتامین B زیاد و هم کاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگک و نان جوی سبوس دار.
▪ حبوبات :
تامین کننده پروتئین کافی و کم چربی هستند و املاح زیادی دارند .
▪ روغنهای مایع :
بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق ، روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن کانولا و روغن زیتون روی سالاد است .
▪ ماهی :‌
بهترین غذا برای بیماران قلبی است و این افراد باید حداقل هفته ای سه مرتبه غذای دریایی مصرف کنند. طی تحقیقات بسیار ، روغن ماهی ها موجب کاهش چربی های خون می شود و از رسو ب چربی در دیواره عروق جلوگیری می کنند .
قرصهای مکمل ویتامین C و کلسیم برای فرد دچار عوارض قلبی مفید است ، همچنین قرصهای مکمل ویتامین E و چربی های امگا ۳ نیز باید طبق دستور مصرف شود .
● رژیم غذایی یک روز برای فرد مبتلا به بیماری قلبی :
▪ صبحانه : چای و ۲ قاشق مربا خوری شکر + پنیر ( پنیر گوسفندی که چربی بیشتری دارد نباشد ) + نان ( ۳ تا ۴ تکه ) + ۱ لیوان شیر کم چربی
▪ ساعت ۱۰ : ۱ لیوان آب میوه تازه
▪ ناهار : پلو و مرغ
مرغ پخته با روغن کم ( ۱ ران یا ۱ سینه کامل ) + ۲۰ قاشق برنج پخته شده با روغن مایع به میزان کم ودر کنار مرغ هویج و سیب زمینی پخته + سالاد زیاد به همراه ‌روغن زیتون + ۱ کاسه ماست
▪ عصرانه : چای و ۱ حبه قند ، ۲ تا ۳ عدد میوه
▪ شام : ماهی به صورت کباب شده در فر ( یا با روغن خیلی کم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزیجات زیاد با ۱ تا ۲ تکه نان سبوس دار
▪ قبل از خواب : ۱ لیوان شیر ولرم
● نکات مهم :
۱) ورزشهای ملایم و پیاده روی به گردش بهتر خون شما و سلامت عروقتان کمک می کند ، سعی کنید هر روز پیاده روی و نرمش کنید .
۲) از استرس های خود بکاهید .
۳) اگر اضافه وزن دارید حتما به مرور وزنتان را کم کنید .
۴) سیگار نکشید .
۵) سعی کنید بیشتر از گیاهان تغذیه کنید . میوه ها ، سبزیجات ، حبوبات و غلات ، کلید سلامتی شما هستند .
منبع : سایت سیمرغ


همچنین مشاهده کنید