یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۷ خرداد) (۱)


برگی از تاریخ (۲۷ خرداد) (۱)
امروز بیست وهفتم خرداد ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۲ جمادی الثانی۱۴۲۸ قمری و ۱۷ژوئن ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، به وقوع پیوسته از این قرارند:
● تولد جان وسلی
۳۰۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۷۰۳ میلادی ، جان وسلی از نویسندگان برجسته انگلیسی دیده به جهان گشود . گفته شده است که جان وسلی به همراه جورج وایتفیلد تاثیر عمیق اخلاقی و عقیدتی در دو کشور بریتانیا و امریکا برجای گذاردند . به طوریکه بر اثر خدمات آنها هزاران نفر زندگی خود را به مسیح سپردند و وضع اجتماعی و اخلاقی دو کشور به شدت تحت تأثیر قرار گرفت. وسلی همچنین از پایه گذراران حرکت روش گرا در حوزه ادبیات است .
● قتل عام كرمانی ها و خارج ساختن ۲۰ هزار جفت چشم از مردان این شهر
۲۱۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۷۹۴ میلادی ، پس از خیانت حاکم کرمان به لطفعلی خان ، آقامحمد خان قاجار با سپاهیانش وارد شهر کرمان شد و پس از ورود به این شهر فرمان یک قتل عام و فاجعه بشری را صادر کرد .
او دستور داد که کوهی بلند از چشمان مردم کرمان پیش روی وی بسازند. به دستور وی تمام مردان شهر کور شدند و بیست هزار جفت چشم به‌وسیله سپاه قاجار تقدیم خان شد. همچنین آقامحمدخان سربازان خود را در تجاوز به زنان شهر آزاد گذاشت و جنایتی عظیم را رقم زد. اموال مردم به تاراج برده شد و حتی کودکان نیز به اسارت گرفته شدند. در این بین بخش هایی از شهر نیز به دستور وی تخریب شد .
محاصره شهر كرمان توسط نیروهای آقامحمدخان قاجار بیش از یك ماه به طول انجامیده بود . علت طولانی شدن محاصره، عمدتاً این بود كه قاجارها توپخانه نداشتند و نیز علاقه كرمانی ها به شخص لطفعلی خان بود كه مردی به غایت شجاع بود و رفتاری نیكو داشت.
پس از هجوم خان قاجار به کرمان ، لطفعلی خان زند به بم فرار کرد و قصد عزیمت به سیستان و بلوچستان را داشت ولی با خیانت حاکم بم دستگیر شد و در راین به فرستادگان آقامحمدخان تحویل داده شد و شاه قاجار او را به بدترین شکنجه‌ها عذاب داد. به طوریکه نخست وی را كور كرده و سپس به قتل رسانیدند.
شدت عصبانیت آقا محمدخان از اهالی کرمان و البته کینه توزی و وحشی گری او چنان بود که تا چند سال بعد اجازه نداد، خرابی های کرمان ترمیم شود، حتی تا مدت ها به مردم اجازه ی سکونت در کرمان داده نشد.
البته نظر به این كه حكومت ایران از آن پس تاسال ۱۹۲۵ در دست قاجارها بود و در دوران پهلوی هم عمدتا رجال عهد قاجار بر سر كار بودند به مصیبتی كه بر كرمانیان وارد آمد آن طور كه باید ، توجه نشد.
● تولد سرویلیام کروکس
۱۷۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۳۲ میلادی ، سرویلیام کروکس شیمی دان و فیزیک دان برجسته انگلیسی به دنیا آمد . وی عنصر تالیوم را کشف کرده است .
او در سال ۱۸۷۹ ، هنگام بررسی ویژگی‌های ماده در تخلیهٔ الکتریکی، پیشنهاد کرد که پلاسما حالت چهارم ماده است .
● تولد ایگوراستراوینسکی ، آهنگساز مشهور روس
۱۲۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۸۲ میلادی ، استراوینسکی آهنگساز مشهور روس دیده به جهان گشود .
استراوینسکی در شهری کوچک نزدیک سن پترزبورگ روسیه زاده شد و در محیطی آکنده از موسیقی نشو و نما کرد. پدرش آوازخوان برجستهٔ اپرای سن پترزبورگ بود. پدر و مادر به‌رغم استعداد چشمگیر فرزندشان اصرار داشتند که او در دانشگاه سن پترزبورگ به تحصیل حقوق بپردازد، اما چندی نگذشت که او اندک اندک درس‌های دانشگاهی را نادیده گرفت و خود را وقف آهنگسازی کرد. بیست و یک ساله بود که شاگرد خصوصی نیکولای ریسمکی کورساکف شد.
در ۱۹۰۹ زندگی استراوینسکی ناگهان متحول شد و این زمانی بود که سرگی دیاگیلف، مدیر برجستهٔ بالهٔ روس، موسیقی او را در کنسرتی در سن پترزبورگ شنید. بالهٔ روس که در پاریس شکل گرفت نه فقط بر استراوینسکی که بر سراسر عرصهٔ فرهنگ اروپا در فاصلهٔ سال‌های ۱۹۰۹ تا ۱۹۲۹ نیز تأثیری نیرومند داشت.
او برای باله روس سه اثر خلق کرد که استقبال چشمگیری از آنها شد . یکی از شنوندگان پس از مشاهده سومین باله وی نقل کرده بود که کسی با هیجان تمام "با مشت بر سرم ضرب گرفته بود هیجان من چنان شدید بود که ضربه‌های مشت او را حس نمی‌کردم".
با آغاز جنگ جهانی اول استراوینسکی به کشور بی‌طرف سوئیس رفت و شش سال با همسر و فرزندانش در آنجا زندگی کرد . پس از جنگ به فرانسه رفت و با آغاز جنگ دوم جهانی به امریکا کوچ کرد . موسیقی استراوینسکی همراه با تغییر ملیت ها و خط سیر پر فراز و نشیب زندگیش، دچار تحولات قابل توجهی بود.
استراوینسکی بر خلاف شونبرگ و بارتوک، دو آهنگساز بزرگ هم عصرش، برای آفرینش آثار خود سفارش‌هائی پول‌ساز می‌گرفت و در کسب‌وکار زیرک بود. او کار آهنگسازی‌اش را چنین توصیف کرده است: "هر روز به‌طور منظم، مثل کارمند بانک" عشق استراوینسکی به نظم و انضباط در حال‌وهوای کارگاهش نیز بازتاب یافته بود، کارگاهی که یکی از دوستانش آن را چنین توصیف کرده است: "دارای تمام لوازم نوشتن، نسخه‌برداری، طراحی، رنگ‌آمیزی، برش، الصاق، دسته‌بندی، تراشیدن و چسباندن، ترکیبی از مغازهٔ نوشت‌افزار و ابزارفروشی".
ایگور استراوینسکی حتی پیش از مرگش در هشتاد و هشت سالگی نیز به مردی افسانه‌ای بدل شده بود و بزرگ‌ترین آهنگساز زندهٔ جهان به شمار می‌آمد. آثار اولیه و انقلابی‌اش ساخته‌هائی کلاسیک - مدرن بودند: او بدعت‌گذاری خستگی‌ناپذیر بود که بر سه نسل از آهنگسازان تأثیر گذاشت و الهام‌بخش بسیاری از نقاشان، نویسندگان و طراحان رقص و باله شد. غول‌هائی فرهنگی مانند پیکاسو و تی‌. اس. الیوت دوستانش بودند و جان اف. کندی در هشتادمین سال روز تولدش با برپائی ضیافت شامی در کاخ سفید از او تجلیل کرد.
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید