سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۱۰ بهمن ـ ۳۰ ژانویه ـ دومین شکست سیاسی روسها پس از شکست گورباچف


بیست و ششم ژانویه ۲۰۰۵ دیك چنی معاون ریاست جمهوری آمریكا و طراح اصلی استراتژی های دولت بوش با یوشچنكو رئیس جمهوری تازه اوكراین ملاقات كرد و حمایت آمریكا و شخص خودش را از او و «انقلاب نارنجی» اش اعلام داشت.
این اعلام حمایت سوژه تفسیر برخی از رسانه ها قرار گرفته بود كه با تعجب نوشته بودند چرا پوتین دست روی دست گذاشت تا معارضه سیاسی بر سر اوكراین را به غرب ببازد. اگر پوتین بر حرف خود استوار مانده بود كه باید انتخابات اوكراین از نو برگزار شود و نامزدهای تازه وارد میدان شوند كه دمكراسی واقعی هم همین را می گوید، پیروزی با او بود. سابقه نداشته كه در یك كشور انتخابات دور دوم با همان دو نامزد تجدید شود. همین پیروزی غرب در اوكراین سبب شده است كه در این شرایط وخیم كه كسی جرات از خانه بیرون رفتن را نمی كند و مقامات دولتی و آمریكایی در منطقه سبز بغداد و در پشت دیوار های بلوك سیمانی پنج متری بسر می برند انتخابات در عراق برگزار شود ـ انتخاباتی كه تا چند ساعت پیش از برگزاری آن، محل حوزه ها مكتوم مانده بود و مردم بیشتر نامزدها و احزاب و ایدئولوژی آنها را نمی دانستند.
برخی از اصحاب نظر، انتخابات عراق و آخرین انتخابات اوكراین را كه به اصرار غرب برگزار شده است بزرگترین عامل استهزاء و رویگردان شدن مردم از دمكراسی از زمان پیدایش آن خوانده اند.
آنان با شكست مسكو در اوكراین، همچنین آینده روسیه را كه ۱۵ سال است زیر فشار و ضربات یك جانبه (بدون دفاع) غرب قرار گرفته مبهم می بینند. این تحلیلگران نوشته اند كه روسیه در ۱۵ سال گذشته حتی به حریف خود یك مشت آهسته هم نزد.
شماری از تحلیلگران شكست سیاسی در اوكراین را، دومین شكست مسكو از زمان روی كار آمدن گورباچف در نیمه دهه ۱۹۸۰می دانند.
پراودا چاپ مسكو در مقاله ای نوشته است كه یوشچنكو با انتخاب «یولیا تیموشنكو» سرسخت ترین اوكراینی مخالف روسیه به سمت نخست وزیر اوكراین ثابت كرد كه به نظرات و منافع روسیه اهمیت نمی دهد و دیدار او از مسكو هم تشریفاتی و قسمتی از برنامه دیدارهای خارجی او بود. بانو یولیا زنی ۴۴ ساله است که جنبش نارنجی را برای اعتراض به نتیجه آراء دور دوم ریاست جمهوری اوکراین به وجود آورده بود و همین اعتراض و تظاهرات متعاقب آن از علل عمده تجدید این انتخابات و برنده شدن یوشچنکو به حساب آمده است. یولیا که در دانشگاه اقتصاد خوانده است از هواداران اقتصاد بازار (سرمایه داری) است. یولیا به اتهام دادن رشوه به یک قاضی تحت تعقیب قضایی قرار داشت که پس از اعلام انتصاب او به نخست وزیری، بازپرس مربوط قرار منع تعقیب صادر کرد!.
حکومت بانو «تیموشنکو» به یک سال نرسید که با رای عدم اعتماد مجلس برکنار شد. این بار هم آتهام سوء استفاده به او زده شده بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید