یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۹ فروردین) (۲)


برگی از تاریخ (۲۹ فروردین) (۲)
● گشایش دادگاه لاهه
۵۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۸ میلادی ، دادگاه بین الماللی لاهه در شهر لاهه هلند گشایش یافت . این دیوان ۱۵ قاضی دارد که آن‌ها را مجمع عمومی ملل متحد و شورای امنیت ، مشترکا برای نه سال انتخاب می‌کنند. هر سه سال پنج کرسی قضاوت خالی می‌شود و پنج قاضی دیگر به جمع قضات اضافه می‌شوند.
اساسنامه دیوان جزء لاینفکی از منشور ملل متحد است. این دادگاه به عنوان نخستین دادگاه بین المللی دارای صلاحیت های خاص خود است که طرفین دعوی در صورت پذیرش و صالح دانستن دادگاه ، پرونده خود را در دادگاه طرح می نمایند .
● استقلال ایرلند
۵۸ سال پیش درچنین روزی در سال۱۹۴۹میلادی ، جمهوری ایرلند به موجب قانون این جمهوری مستقل اعلام شد .
جزیره ایرلند در شمال غربی اروپا قرار دارد و شامل جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی است. پایتخت ایرلند دوبلین است. گاه از این کشور به صورت "جمهوری ایرلند" نام برده می‌شود تا با ایرلند شمالی اشتباه نشود.
این کشور پس از یک دوره مبارزات گسترده میهن پرستان ایرلندی علیه انگلیسیها به نتیجه رسید و سرانجام ایرلند به استقلال کامل دست یافت .
این جمهوری مبارزات ۸۰۰ ساله ای درتاریخ خود برای كسب استقلال ازانگلستان ثبت كرده است. شایان توجه است كه هنوز بخشهایی ازایرلند برای بدست آوردن آزادی با عوامل انگلیسی مبارزه می كنند.
جمهوری ایرلند ۸۰ درصد كل مساحت جزیره ایرلند را دربر می گیرد. آب و هوای این كشور سرد و مرطوب بوده و وجود مزارع و مراتع حاصلخیز، شرایط بسیار مساعدی برای دامپروری مهیا نموده است. مراكز صنعتی ایرلند، عمدتاً در اطراف دوبلین كه پایتخت و بند اصلی كشور است، مستقر می باشند . ذخایر معدنی ایرلند عبارتند از :
۱) نفت
۲) گاز
۳) زغال سنگ
۴) سرب و روی .
▪ وضع حکومت ایرلند :
در ایرلند مردم سالاری پارلمانی وجود دارد. طبق قانون اساسی، قوانین آن مبتنی بر عرف و مصوب مجلس است. قانون اساسی شكل دولت، وظایف هر یك از قوا، رییس جمهور و مجلسین شورا و سنا را مشخص و تعریف می كند.
مجلس شند (سنا) متشکل است از ۶۰ عضو – ۱۱ نفر را نخست وزیر ‌تعیین می‌کند، ۶ نفر را دانشگاهها انتخاب می‌کنند و ۴۳ نفر غیر مستقیم انتخاب می‌شوند تا برای دوره‌ای پنج ساله به نمایندگی منافع ویژه و صنفی بپردازند.
دویل (مجلس نمایندگان) متشکل است از ۱۶۶ عضو که برای دوره‌ای پنج ساله با رأی تمامی افراد بالغ تحت نظام تعیین تعداد نمایندگان به نسبت جمعیت هر منطقه انتخاب می‌گردند.
رئیس جمهور برای دوره‌ای هفت ساله مستقیماً انتخاب می‌شود. نخست وزیر و شورای وزیران را مجلس نمایندگان نامزد و رئیس جمهور انتصاب می‌کند.
● ایجاد جناح در حزب رستاخیز
۲۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۷۸ میلادی ، و درپی انتقاد محافل خارجی از این كه چرا شاه یك حزب دولتی در ایران به وجود آورده و نیز با توجه به تظاهرات ایام نوروز در شهرهای مختلف، در حزب رستاخیز چند جناح به وجود آمد.
طرح حزب رستاخیز كه محمدرضاپهلوی آن را ” فراگیر“ خطاب می‌كرد، از طرف گروه آموزگار و با شناخت دقیق از خلقیات شاه ارائه شد. گروه آموزگار به قلم و فكر داریوش همایون، طرح این حزب را چنان نوشت كه شاه در دورانی كه در صدد ایجاد پایه‌های ایدئولوژیك برای رژیم خود بود، قانع گردد كه این تنها راه حركت دادن به جریان از تحرك افتاده و بی تفاوت سیاسی مملكت است.
طبق اساسنامه، حزب رستاخیز دارای پنج ركن بوده است كه ” كنگره بالاترین ركن حزب“ و ”شورای مركزی“، ” هیئت اجرایی“، ” دفتر سیاسی“ و ” دبیركل“ ، اركان دیگر حزب را تشكیل می‌دادند.
” شورای روستا“ ، ”شورای بخش“ ، ” شورای شهر“ ، ” شورای شهرستان“ و ” شورای استان” ، شوراهای حزب محسوب می‌شدند.
داشتن ۱۸ سال تمام از شرایط عضویت در حزب بوده است و افراد كمتر از۱۸ سال عضو وابسته حزب به حساب می‌آمدند و مركز اصلی حزب رستاخیز در تهران بوده است.
در سال ۱۹۷۸ میلادی جناههایی در حزب بوجود امد که هماهنگ كننده جناح پیشرو عبدالمجید مجیدی بود و سخنگویی جناح سازنده را هوشنگ انصاری برعهده گرفته بود.
● روز ارتش
۲۸ سال پیش درچنین روزی در سال۱۳۵۸ه.ش ، ارتش جمهوری اسلامی ایران برای بیعت با حضرت امام خمینی(ره) و تأكید بروفاداری خویش به انقلاب اسلامی رژه كم سابقه و شورانگیزی درسراسركشوربرگزاركرد.
پیكره اصلی آن را جوانان برومند خانواده های مسلمان و اغلب مستضعف ایرانی تشكیل می داد، و در جهت تحقق اهداف جمهوری اسلامی ایران تلاشهای خستگی ناپذیر و مستمری را با فداكاری و ایثار و در ابعاد مختلف آغاز كردند.
اصل ۱۴۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید:
"ارتش جمهوری اسلامی ایران، پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی كشور را بر عهده دارد."
اصل ۱۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز تصریح دارد كه:
"ارتش جمهوری اسلامی ایران، باید ارتشی مكتبی و مردمی باشد و از افراد شایسته استفاده كند تا به اهداف انقلاب اسلامی مؤمن و در راه تحقق آن فداكاری كنند."
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به دلیل بر خی ظلم ها که نظامیان رژیم پهلوی و فرماندهان نظامی علیه مردم روا داشته بودند از گوشه و کنار زمزمه انحال ارتش شنیده می شد . در این میان امام خمینی (ره) با درک هوشمندانه اوضاع سیاسی روز نسبت به طرد نقشه دشمنان اقدام نمودند و بر حفظ ارتش به عنوان یکی از نهادهایی که در خدمت انقلاب و مردم خواهد بود ، تاکید کردند.
فرمان تاریخی حضرت امام خمینی ره درباره ارتش به این شرح است :
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شریف و مبارز ایران وفقهم الله تعالی . با اهداء سلام و سپاس از مجاهدت خستگی ناپذیر شما ملت شجاع که اهداف مقدس اسلام را تا آستانه پیروزی رساندید و دست خیانتگران داخلی و خارجی را به خواست خدای بزرگ قطع کردید؛ لازم است به تذکرات زیر توجه نمایید.
۱) روز چهارشنبه ۲۹ فروردین روز ارتش اعلام می شود. ارتش محترم در این روز در شهرستانهای بزرگ با ساز و برگ به رژه بپردازند و پشتیبانی خود را از جمهوری اسلامی و ملت بزرگ و حضور خود را برای فداکاری در راه استقلال و حفظ مرزهای کشور اعلام نمایند.
۲) ملت ایران موظفند از ارتش اسلامی استقبال کنند و احترام برادرانه از آنان بنمایند. اکنون ارتش در خدمت اسلام است و ارتش اسلامی است و ملت شریف لازم است آن را به این سمت رسما بشناسند و پشتیبانی خود را از آنان اعلام نمایند. اکنون مخالفت با ارتش اسلامی که حافظ استقلال و نگهبان آن است جایز نیست . ما و شما برادرانه باید برای حفظ و امنیت کشورمان کوشش کنیم . و به شرارت اشرار و اخلال مفسدین خاتمه دهیم .
۳) افراد ارتش موظفند در داخل ارتش حفظ نظم و سلسله مراتب و ضوابط را بکنند. توجه نمودن به این مسائل موجب ضعف ارتش اسلامی می شود و نظام را از هم می پاشد. سربازان و درجه داران و افسران موظفند با ارتش به طور محبت و برادری رفتار نمایند و از دیکتاتوری که در رژیم طاغوت بود اجتناب نمایند. ارتش اسلامی باید با حفظ سلسله مراتب و نظام صحیح اسلامی و اطاعت کامل زیردست از مافوق و رعایت کامل مافوق از زیردست ، اداره شود تخلف از این امر ضد انقلاب است و مورد مؤ اخذه خواهد بود...
● استقلال زیمباوه
۲۷ سال پیش درچنین روزی در سال۱۹۸۰میلادی ، «زیمبابوه» به استقلال رسید. این سرزمین ازمستعمرات انگلستان دراِفریقا بود اما درپی نهضتهای استقلال طلبانه ملل اِفریقایی بعد ازجنگ جهانی دوم مستقل شد.
زیمباوه را پرتقالی‏ها برای نخستین بار در آفریقا کشف کردند . بیشترین افراد این کشور مسلمانند. اسلام از طریق مهاجرت مسلمانان زنگبار به سرزمین زیمبابوه راه یافته است.
درسال۱۹۸۰میلادی نیزرابرت موگابه دررأس حزب اتحاد ملی اكثریت كرسی های مجلس را بدست آورد و اولین دولت مستقل سیاهپوست زیمبابوه را تشكیل داد.
● درگذشت آیت الله حسین شاهرودی
۱۸ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۴۱۰ه ق ، آیت الله حاج حسین شاهرودی دیده از جهان فروبست . از آن عالم ربانی آثاری گرانبها در حوزه علوم فقه و اصول به جای مانده است .
منابع :
۱-مهر
۲- صداوسیما
۳- روزنامک
۴- ویکی پدیا
۵- سایت رشد
۶- سایت مرکز توسعه تجارت کیش
۷- سایت شیعه در اسلام
۸ سایت امام جواد (ع)
۹- /www.parset
۱۰سایت باشگاه اندیشه
۱۱ سایت موسسه مطالعات و تحقیقات ایران
۱۲-irib
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید