یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

رسانه ای غیر حرفه ای


رسانه ای غیر حرفه ای
شماری از شاهزادگان سعودی ۵ سال پیش ، در میانه سال ۲۰۰۳ میلادی یک شبکه تلویزیونی خبری را بنیان گذاشتند که "العربیه "‌نام گرفت.
این شبکه تلویزیونی به جهت مواضع آن که در بسیاری موارد در تعارض آشکار با مواضع رسمی دولت عربستان سعودی است ، از ابتدا یک نشانه بارز از اختلافات عمیق فکری در درون خانواده سلطنتی در ریاض دانسته می شد که خود را در رقابت های درونی و بیرونی ، به حوزه رسانه کشانده است . "العربیه " تابلوی تعلق به شاهزادگانی را بر پیشانی دارد که بنیاد گرایانه ترین اندیشه ها در سلفی ترین باورها یعنی وهابیت را نمایندگی می کنند . تلاش این نمایندگی ، نهادینه کردن باورهای سلفی درمخاطبان از طریق رسانه است.
تحلیل محتوای العربیه دو نکته مهم را در خروجی های آن در جهت ماموریت اصلی اش روشن می سازد.
نکته اول ) ماموریت خاص و ویژه علیه شیعیان ، دولتها و جریان های شیعی
نکته دوم) ترویج بنیادگرایی متکی و مبتنی بر اندیشه های سلفی . ایران ستیزی در خروجی های العربیه یک محور شدیدا مورد توجه در جهت ماموریت پیش گفته است و از این جهت العربیه را کارشناسان و صاحب نظران در حوزه ارتباطات ، نسخه عربی "فاکس نیوز" شبکه تلویزیونی وزارت دفاع آمریکا می دانند. اینکه العربیه چرا این چنین می کند و می پندارد ، حداقل بخش اعظم آن ، ریشه در رقابت های سیاسی دارد که در منطقه در جریان است . در ۱۸آبان ۱۳۸۷ " فحص " مدیر العربیه درتهران در یک نشست تخصصی انتقادها ازعملکرد غیرحرفه ای این شبکه و بخصوص در ترویج دهشت افکنی (تروریسم ) را بعد از آنکه این شبکه در چند بار به حمایت آشکار و علنی از دهشت افکنان و سرکردگان باندهای بزرگ قاچاق مواد مخدر پرداخت ، و از جمله گزارش مفصلی از آدم ربایی یک گروهک تروریستی در خاک ایران و مصاحبه با سرکرده آدم دزدها را پخش کرد ، پذیرفت ، و او هم آنرا ناشی از رقابت ها در منطقه دانست. درالعربیه این باور براساس تحلیل محتوای خروجی های آن غالب بنظر می رسد که "‌ایران قدرتمند قادر است سرنوشت منطقه را مشخص کند ، بنابراین تبلیغ علیه آن باید با شدت هرچه بیشتر صورت گیرد. "(۱)
در پروژه ایران هراسی که العربیه هم همسو با رسانه های آمریکایی آنرا در خط و مشی خود دارد ، برنامه های هسته ای ایران محور یک جریان دائمی تبلیغاتی است .العربیه همواره از پرونده هسته ای ایران به عنوان " ازمه " یعنی "بحران " نام می برد و چنین القا می کند که جامعه جهانی مقابل ایران است در حالی که این فقط دیدگاه آمریکا و حداکثر چند کشور اروپایی است که با آدرس دهی غلط ، سعی در انحراف افکار عمومی دارند.
العربیه بعد از کم رنگ شدن محور ایران هراسی در جنگ روانی علیه ایران بواسطه واقعی شدن مسایل و تلاش ایران در جهت شفاف سازی هرچه بیشتر امور و نزدیکی به کشورهای منطقه و تنش زایی ، محور جدیدی را نیز منطبق بر استراتژی تبلیغاتی آمریکا علیه ایران در پیش گرفته است که آنرا می توان " جنگ هراسی " عنوان داد که درنهایت می خواهد این نکته را القا کند که رفتارها و مواضع و برنامه های ایران است که می تواند منطقه را به جنگ واردکند که البته دو نظر سنجی اخیر و پرتعداد بی بی سی و الجزیره در مورد برنامه های هسته ای ایران نشان می دهد مردم منطقه فریب این پروپاگاند علیه ایران را نخورده اند و به "مسالمت آمیز "بودن برنامه های هسته ای ایران باور دارند. در یک فعالیت حرفه ای رسانه ای ، تعادل اصل اساسی و عمومی به شمار می رود .
تجزیه و تحلیل یافته ها مبتنی برتحلیل محتوا ، رعایت این اصل حرفه ای در العربیه در مورد ایران را نه تنها تایید نمی کند که دقیقا عکس آنرا نشان می دهد. براساس تحقیق صورت گرفته ،اخباری که این شبکه از تهران می‌دهد ، بیشتر مواقع با حبس اطلاعات در پیشرفت‌های ایران توام است. خبرهایی مانند انرژی هسته‌ای را که به ناچار باید منتقل کند را نیز تحریف و در مواردی جعل کرده است که به عنوان نمونه می توان به خبر جعلی نشت مواد سمی از نیروگاه بوشهر اشاره کرد که در اساس کذب بود ، چون این‌گونه نیروگاه‌ها در چارچوب پادمان‌های هسته‌ای هستند وعلاوه بر آن ، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به طور دایم آن‌ها را کنترل می‌کنند.
واضح است که دستیابی ایران به فناوری صلح آمیز هسته ای ، این کشور را به قدرت برتر و فائق منطقه که نقشی در خور در تعیین سرنوشت منطقه دارد ، مبدل ساخته است. چنین نقشی برای دو سمت رقابت های منطقه ای قابل تحمل نیست . اول برخی کشورهای منطقه که با قدرت یابی ایران ، نقش سنتی آنها در بلوک بندی قدرت در منطقه و در جهان اسلام کاهش یافته است و دوم آمریکا که اصل اول و اساسی سیاست خارجی آن درمنطقه یعنی ، "برتری همه جانبه رژیم صهیونیستی نسبت به کشورهای منطقه " به خطر افتاده است.
رئوف پیشدار
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا


همچنین مشاهده کنید