سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

نوشابه و مضرات آن


نوشابه و مضرات آن
امروزه مصرف نوشابه های گازدار به طور فزاینده در میان مردم دنیا به خصوص ایرانیان که رکورد دار مصرف این ماده هستند رایج گردیده است. اما آیا مصرف کنندگان از مضرات این نوشابه های رنگارنگ باخبرند؟ پژوهشگران مضرات مصرف نوشابه های گازدار را چنین می شمارند:
۱) پوسیدگی دندان ها: تمام نوشابه های گازدار خاصیت اسیدی داشته و سبب فرسایش مینای دندان ها می شوند. همچنین میزان قند بالای اینگونه محصولات پوسیدگی دندان ها را تسریع می کنند.
۲) چاقی: نوشابه های گازدار عمدتا از آب تصفیه شده، افزودنی های مصنوعی و شکر تصفیه شده، تهیه می گردند. بنابراین فاقد هرگونه ارزش تغذیه ای بوده و تنها به خاطر میزان قند بالایشان دارای کالری زیادی می باشند که سبب چاقی در فرد مصرف کننده می شوند. در نوشابه های رژیمی نیز جای شکر معمولی از آسپارتام استفاده می کنند که در ضمن آنکه یک ماده اشتهاآور است برای سلامتی نیز مضر بوده و مصرف آن میگرن، سرگیجه و کاهش توان حافظه را به دنبال دارد.
۳) سو»تغذیه: افرادی که به مصرف نوشابه های گازدار اعتیاد دارند و از طرفی که این محصولات موجب کاهش اشتها می گردند. بنابراین فرد معتاد تنها به مصرف نوشابه های گازدار روی آورده و دچار سو»تغذیه می گردند. هنگامی که شما در بطری یک نوشابه گازدار را می گشایید بلا فاصله حباب ها و گازهای موجود در آن به بیرون جهیده و ظاهر می گردند. گاز اینگونه محصولات به سبب وجود اسید فسفریک و دی اکسیدکربن در ترکیباتشان می باشد که سبب اسیدی گشتن اینگونه محصولات نیز می گردند. PH نوشابه های گازدار بین ۲/۵ تا ۳/۵ می باشد که موجب پدید آمدن محیطی اسیدی در معده می گردند. در کل مسیر سیستم گوارش تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی می باشد. اما در دیگر اعضای سیستم گوارش بدن مانند دهان، گلو و مری در پی مصرف نوشابه های گازدار محیط اسیدی ناهنجاری ایجاد می گردد. چرا که مخاط دهان، گلو و مری بسیار در برابر اسید حساس و آسیب پذیر می باشند. اسید فسفریک موجود در این نوشابه ها نیز با رقابت با اسید هیدروکلریک معده عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر قرار می دهد هنگامی که معده ناکارآمد می گردد غذای مصرفی گوارش نیافته باقی مانده و سبب سو»هاضمه و نفخ می گردد. افرادی که از زخم معده و سوزش سرسینه رنج می برند باید از مصرف نوشابه های گازدار جدا خودداری کنند.
۴) تاثیر به روی کلیه ها: هنگامی که میزان اسید فسفریک خون افزایش می یابد کلیه ها قادر به دفع سریع آن نمی باشند بنابراین فشار مضاعفی به روی کلیه ها تحمیل می گردد. مصرف نوشابه های گازدار سبب می گردد تا کلسیم از استخوان ها برداشته شده و درون خون جریان یابد این امر موجب رسوب کلسیم اضافی در کلیه ها گردیده که در نهایت منجر به سنگ کلیه می گردد.
۵) تاثیر به روی پوست: خون اسیدی به روی عملکرد گلوتایتون تاثیر می گذارد. گلوتایتون یک آنزیم با خاصیت آنتی اکسیدانی است. علاوه بر آن نوشابه های گازدار فاقد هرگونه مواد معدنی و ویتامین هستند افرادی که نوشابه مصرف می کنند معمولا مصرف آب میوه، شیر و حتی آب را کاهش می دهند و بدن خود را از ویتامین ها ومواد معدنی که برای سلامتی پوست ضروری است محروم می سازند. بنابراین پوستشان بیشتر دچار چین و چروک می شود.
۶) تاثیر به روی استخوان ها: اسید فسفریک موجود در نوشابه های گازدار ماده ای بسیار سمی است. در صنعت از اسید فسفر یک به عنوان سختی گیر آب استفاده می شود. به این طریق که اسید فسفریک سبب زدودن کلسیم و منیزیم از آب سخت می شود. اسید فسفریک در بدن نیز دارای عملکرد مشابهی می باشد. یعنی یون کلسیم را از استخوان ها برداشته و پوکی استخوان ها را سبب می شود.
۷) تاثیر کافئین: به نوشابه های گازدار عمدا کافئین افزوده می شود تا ایجاد اعتیاد و وابستگی در مصرف کنندگان خود کنند. کافئین موجود در نوشابه های گازدار با سرعت بیشتری نسبت به دیگر نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه و چای جذب بدن می شود. کافئین سبب بر هم خوردن نظم خواب گردیده، علایم پیش از قاعدگی را تشدید کرده و سبب کم آبی در بدن می شود. به خاطر داشته باشید که بیماری ها یک شبه پدیدار نمی شوند بلکه در طی سال ها بر اثر پیروی از رژیم های غذایی نامناسب ایجاد می شوند. بنابراین مصرف نوشابه های گازدار را به حداقل ممکن رسانده و در عوض به نوشیدن آب و آب میوه های طبیعی روی آورید. هرگاه هم که هوس مصرف نوشابه های گازدار را کردید حتما از نی استفاده کنید تا از تماس مستقیم نوشابه با دندان ها خودداری کرده باشید.

نویسنده : سهیلا غلامیان
منبع : روزنامه مردم‌سالاری


همچنین مشاهده کنید