یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


کوکائین مارادونا را دود کرد


کوکائین مارادونا را دود کرد
مارادونا اسطوره فوتبال آرژانتین به تنهایی جام جهانی ۱۹۸۶ را برای آرژانتین به ارمغان آورد؛ اما كوكائین مارادونارا نابود كرد. كوكائین بود كه ۱۵ ماه از دوران فوتبالش در فصل ۹۱-۹۲ را تباه كرد. همین كوكائین بود كه سه سال بعد، باعث اخراج او از جام جهانی ۹۴ شد؛ كوكائین بود كه زندگی حرفه‌ای او را برای همیشه در سال ۹۷ نابود كرد؛ كوكائین بود كه نزدیك بود زندگی را در اولین روزهای سال ۲۰۰۰ و با ایجاد یك سكته قلبی از او بگیرد.
اگر شرقیان از هزاران سال پیش تریاك را به عنوان یكی از وسائل پذیرایی در مهمانی‌هایشان دود می‌كردند ، اهالی بومی آمریكای جنوبی برای رسیدن به خلسه غیرطبیعی، گیاهی كشف كردند كه امروزه یكی از گران‌ترین و قوی‌ترین مخدرهای دنیا از آن بدست می‌آ‌ید.
قاچاقچیان كوكائین، این مخدر را معمولاً به صورت بسته‌هایی مكعبی شكل كه یك كیلوگرم وزن دارند، حمل می كنند. آنها برای مصارف خرد و توزیع در جامعه، كوكائین را در پاكت‌های پف دار كوچك می فروشند. در كشورهای آمریكای لاتین كانتینرهای آبی رنگ وجود دارد كه هر رهگذری می‌داند حاوی چه مخدری است. همه آنها می‌دانند كه اجناس این كانتینرها متعلق به ثروتمندانی است كه خرج كردن پول برایشان درد سر شده است . به همین دلیل است كه كوكائین را مخدر اشراف دانسته اند.
● از كجا می‌آید؟
كوكائین، آلكالوئید اصلی برگ كوكا است كه از برگ‌های بوته‌ای به نام (Ergthroxglom Coca) بدست می‌آید. مركز اصلی رویش این گیاه آمریكای جنوبی است. كوكائین به عنوان ماده موثر در سال‌های ۱۸۵۹- ۶۰ میلا‌دی از برگ كوكا به دست آمد. كوكائین پودر سفید نرم شفاف كریستالی با طعمی تلخ است كه اغلب با پودر تالك، یا ملین‌ها یا شكر مخلوط می‌شود. نام‌های خیابانی آن كك( مخفف كلمه كوكائین)‌، شیرینی (Candy)، بینی (Nose)، برف (Snow) ، خوشحال (Happy) و گرد و خاك (Dust) است
.كوكائین را به صورت استنشـاق از راه بیـنـی، تـزریق وریـدی، دود كـردن تـوسط پیپ، جویدن برگ‌ها، بكار بردن در غشاء مخاطی دهان و گاهی هم به طریق پاشیدن روی دستگاه تناسلی مصرف می‌كنند. دود معمولی آن برای انفیه و استنشاق ۳۰ تا ۱۰۰ میلی گرم است و ۱۰ تا ۲۵ میلی گرم آن برای تزریق استفاده می‌شود. كوكائین بی‌حس كننده موضعی نیز هست .
● بالاتر از خطر
با پختن كوكائین همراه با جوش شیرین و تركیب آن با سدیم هیدروكلراید و چند ماده دیگر در شرایط آزمایشگاهی ماده مخدر دیگری‌بنام‌كرك‌حاصل می شود. این ماده در اواخر تابستان و اوایل پاییز سال ۱۹۸۵ میلا‌دی به بازار شهر نیویورك عرضه شد.
كرك خطرناك‌ترین ماده اعتیاد آوری است كه تا كنون به بازار آمده و به حدی وابستگی‌آور است كه یك بار مصرف آن، فرد را معتاد می‌كند و از نظر طبقه‌بندی، محرك سیستم اعصاب مركزی است. كرك به‌شكل حبه های سفید و یا قهوه ای رنگی است. معمولا با نشاسته، شكر، ویتامینC، پودر شیر و پودر تالك تركیب می شود. این مشتق از كوكائین، آن چنان قدرتی دارد كه پس از سه دهه تولید، از كوكائین پیشی گرفت و بازار تقاضایی بهتر از كوكائین به دست آورد. سال۱۹۹۵ بود كه كرك محبوبتر از كوكائین شد.
● با جسم و روح چه می‌كند؟
آثار مصرف كوكائین بلافاصله ظاهر و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد رفع می‌شود. به همین علت افراد وابسته به كوكائین ممكن است هر نیم تا یك ساعت یك بار برای مصرف مجدد از جمع یا محل كار خارج شوند.
▪ عوارض جسمانی: افزایش فشارخون و ضربان قلب، گشاد شدن مردمك، كاهش اشتها، اختلال در خواب، به كاهش وزن، اختلالات گوارشی، خستگی، نارسایی قلبی و كاهش نیروی جنسی به دنبال مصرف طولا‌نی بروز خواهد كرد. چنانچه بیمار به طریق استنشاقی مصرف كند، در دراز مدت امكان خونریزی مكرر از بینی و سوراخ شدن تیغه‌های بینی وجود دارد .
▪ عوارض روانی: سرخوشی، افزایش انرژی، احساس خوب بودن عمومی، توهمات لامسه به صورت احساس خزیدن حشرات زیر پوست، كاهش تمركز و افزایش نیروی جنسی. به دلیل آثار سریع تدخین و رسیدن سریع كوكائین به مغز به دنبال مصرف كرك علائم بلافاصله ظاهرشده، اما در عرض ۱۲ دقیقه تحلیل می‌رود.
● اثرات كوتاه مدت
اثرات كوتاه مدت كوكائین مشابه آمفتامین است ولی با مدت زمان كوتاهتر، احساس افزایش انرژی، چابكی و سرخوشی زیاد. از جمله اثرات آن پس از مصرف، افزایش ضربان قلب، نبض، تنفس، درجه حرارت بدن، فشار خون، گشادگی مردمك چشم، پریدگی رنگ، كاهش اشتها، تعرق شدید، تحریك و هیجان، بی قراری، لرزش به خصوص در دست‌ها، توهمات شدید حسی، عدم هماهنگی حركات، اغتشاش دماغی، گیجی، درد پا، فشار قفسه سینه، تهوع، تیرگی بینایی، تب، اسپاسم عضله، تشنج و مرگ است.
در حالت قطع ماده نیز افسردگی شدید حادث می‌شود. ناخالصی كوكائین خیابان اغلب موجب حساسیت و آلرژی شدید می‌شود كه معمولا با آب ریزش بینی و بی خوابی شدید همراه است. در مسمومیت حاد با كوكائین، فرد مصرف كننده دچار بی‌قراری و تشویش، هیجان، شوریدگی فكر و اختلال تنفسی می شود و ضربان، تنفس و فشار خون فرد نیز افزایش می یابد.
● اثرات دراز مدت
از جمله اثرات بلند مدت آن از دست دادن وزن بدن، یبوست، بی‌خوابی، ضعف جنسی، دپرسیون تنفسی، اشكال در ادرار كردن، تهوع، كم خونی، رنگ پریدگی، تعرق شدید، دردهای شكمی و اسهال، اختلالات در هضم و دستگاه گوارشی، سردرد، لرزش دست ها، لرزش و تشنج، پریدن عضلات و سفتی آنها، هپاتیت، آب ریزش دائمی بینی، ایجاد زخم، آماس و جوش‌های پوستی به خصوص اطراف مخاط گوش و بینی، زخم مخاط بینی (در مصرف به صورت انفیه)، اضطراب، بی قراری، تشنج پذیری شدید، سوء ظن، گیجی، اختلالات درك زمان و مكان، رفتار تهاجمی، تحریك پذیری شدید، افسردگی، پرخاشگری، تمایل به خود كشی، توهمات و اختلال در حواس (به خصوص بینایی، شنوایی، و لامسه)، افكار هذیانی، و گاهی اشتهای كاذب. از این نكته نگذریم كه فرد معتاد به كوكائین در صورت داشتن سلاح ممكن است دست به قتل هم بزند. همان بلایی كه مارادونا قصد داشت سر یك خبرنگار بیاورد.
● معادل مرگ
اكثر مردم فقیر آمریكای جنوبی كرك را به عنوان ماده مخدر خود انتخاب كرده‌اند. كرك كمتر از یك چهارم كوكائین قیمت دارد. در واقع فقرا كوكائین ۱۰ تا ۲۰ دلاری می‌كشند كه استعمال‌اش هم از كوكائین اصلی ساده‌تر است و هم كمتر دردسر دارد. كرك‌را می شود استشمام كرد و در عرض كمتر از ۹ ثانیه اثرش را احساس كرد. اثری كه بعد از ۱۰ دقیقه به اوج می رسد و تا ۲۴ ساعت باقی می ماند.
كرك به سادگی و به سرعت لایه‌های چرب مغز را پشت سر می‌گذارد و فعالیت‌های بدن را از حالت طبیعی خارج می‌سازد. وقتی كه فرد حرارت بدنش بالا می‌رود، هیجان زده می‌شود، پر حرفی می‌كند، تمایل به غذا و خوراكی نشان نمی‌دهد و سطح هوشیاری‌اش كم و ضربان قلب اش زیاد می‌شود، كرك اثر خودش را كرده است و این در كمتر از ۱۰ دقیقه اتفاق می افتد.اما این انتخاب در كنار خود همزادی به نام مرگ دارد.
طبق تحقیقاتی كه انجام شده است، معتادان به كرك ۱۴بار احتمال مرگشان بیش از معتادان به مخدرهای دیگر است. اگر معتادان به مخدرهای دیگر قادر به ترك هستند، محتاجان به كرك برای ترك باید مرگ را انتخاب كنند. البته احتمال ضعیفی وجود دارد كه با اجرای برنامه‌‌های ترك اعتیاد منظم، شدید و كاملاً تحت نظر، معتاد به كرك از مرگ رهایی یابد. متاسفانه این قوی ترین مخدر به شكل قرص‌های آبنباتی شكل پا به ایران گذاشته است.
● یك جنایت وحشتناك
سوداگران مرگ به توزیع كرك در كشور اكتفا نكرده‌اند. رییس مركز تخصصی پیشگیری و درمان اعتیاد تهران می‌گوید: <مصرف هروئین به جای كرك كه یك ماده محرك غیر مخدر است، به شدت در تهران در حال افزایش است، به طوری كه ۲۰ درصد معتادان تریاكی تهران بدون آنكه بدانند به اسم كرك، هروئین مصرف می كنند.>
وی می‌افزاید: <در طول ۴ ماه گذشته بیش از۲۰درصد مراجعه كنندگان به مراكز درمان اعتیاد در تهران برای درمان مشكلاتی كه بر اثر مصرف كرك به آن دچار شده اند ، مراجعه كرده‌اند اما پس از آزمایش های انجام شده در كمال ناباوری متوجه شده‌اند كه معتاد به مصرف هروئین شده‌اند و در واقع به اسم كرك، هروئین به آنها داده شده است.>
توجه داشته باشید كه ظاهر كرك اصلاً شبیه هروئین نیست اما قاچاقچیان با تركیب هروئین با مواد دیگر ظاهر آن را تغییر می‌دهند به طوری كه مصرف كنندگان نمی‌توانند تشخیص دهند كه این ماده هروئین است. در مواردی نیز مشاهده شده كه تركیبی از كرك و هروئین از سوی قاچاقچیان به معتادان داده شده است كه عوارض آن به مراتب خطرناكتر است زیرا بیش فعالی و تخدیر و خواب آلودگی را توام با هم باعث می شود.
بسیاری از جوانان می‌دانند كه مصرف هروئین عوارض خانمانسوزی به دنبال دارد و ترك آن نیز به سادگی امكانپذیر نیست، اما نمی دانند به اسم كرك هروئین مصرف می‌كنند.
● دست كشیدن از كوكائین
علائم ترك كوكائین معمولا یك روز تا یك هفته طول می كشد. مصرف كنندگان كوكائین وابستگی روانی شدید پیدا می‌كنند كه همراه با حس ولع شدید برای مصرف مجدد است. به دنبال ترك افسردگی، خواب آلودگی، تحریك پذیری و گرسنگی بروز خواهد كرد. قطع كردن تدریجی هیچ فایده ای ندارد و قطع كردن سریع به مراتب بهتر است. چنانچه مصرف كوكائین جدی نباشد می‌شود بدون نیاز به دارو و جایگزین های مربوطه ترك را انجام داد.
باید به مقدار زیادی مایعات (به غیر از الكل) و سه وعده غذای روزانه در رژیم غدایی گنجانده شود. ورزش‌های آرام بخش كمك كننده اند. باید مصرف كننده را مطمئن كرد كه علائم افسردگی، كسالت و خستگی از عوارض طبیعی قطع كوكائین است و پس از یك هفته برطرف خواهد شد. به هرحال برای بیمارانی كه علائم افسردگی شدید به دنبال قطع كوكائین پیدا می‌كنند، شروع داروهای ضد افسردگی مفید خواهد بود. چنانچه جنون ناشی از مصرف كوكائین بروز كند،‌بیمار باید به سرویس روانپزشكی ارجاع شود.‌
‌‌ علی اخوان بهبهانی
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید