سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


بندر لنگه ، استان هرمزگان


در جغرافی زمان هخامنشیان، از بنادر مهم و تجاری خلیج‌فارس اندك نام برده شده است. گمان می‌رود كه بندر «گوگانا» همان بندر لنگه امروزی باشد كه در دوران حكومت هخامنشیان از بنادر معتبر تجاری محسوب می‌شده است؛ ولی در اثر تغییر و تحولات تاریخی و عدم توجه،‌ این بندر كم‌كم رو به انحطاط گذارده و از رونق آن كاسته شده است.
در سال 1638، «تاورنیه» - سیاح فرانسوی - طی سفر از بصره به بندر لنگه، مدت دو روز در این بندر اقامت نموده و از آن به خوبی یاد كرده است.
در سال 1760 میلادی،‌ اعراب جواسم سواحل جنوبی خلیج فارس طی یك مهاجرت وسیع، جزیره قشم و بندر لنگه و بندر شناس را تصرف كردند. در زمان كریم‌خان زند (1773-1743 میلادی) سهولت ارتباط دریایی خلیج فارس از طریق بندر لنگه،‌ رونق تجاری قابل توجهی در بندر لنگه و بندر كنگ به وجود آورد و راه كاروان‌روی شیراز نیز به اهمیت بازرگانی این دو بندر افزود. اعراب جواسم به دستور كریم‌خان زند و بنا به سیاست نظامی او، در بندر لنگه سكونت گزیدند و در آبادانی و رونق آن همچنان كوشیدند؛ به طوری كه بندر فوق از مشهورترین بنادر خلیج فارس شد و در دوران قاجار، به عروس بنادر ایران معروف گردید. تا سال 1896 میلادی، اعراب جواسم بر بندر لنگه تسلط داشتند.
در سال 1889 میلادی در بندر لنگه دفتر كنسولگری فرانسه تأسیس گردید و از همین سال،‌ گمرك بندر لنگه و بندرعباس زیر نظر و ریاست بلژیكی‌ها قرار گرفت.
در سال 1898 میلادی یكی از افراد خانواده‌های حكومتی بندر لنگه به علت ضعف حكومت مركزی، بندر لنگه و مناطق اطراف آن را تحت تصرف خود در آورد و علی‌رغم مخالفت دولت مركزی ایران،‌ نمایندگانی را جهت اداره امور بندر لنگه انتخاب نمود. در اوایل سال 1899، به سلطه او در بندر لنگه خاتمه داده شد.
در اواخر حكومت سلسله قاجاریه، بندر لنگه رو به ویرانی گذاشت و از شروع جنگ جهانی اول تا بعد از جنگ جهانی دوم (1945) كه انواع بیماری‌های واگیردار همراه با فقر و قحطی شیوع پیدا كرده بود، اكثر مردم این شهر فعالیت خود را تعطیل كرده، و به نقاط دیگر مهاجرت كردند. به همین دلیل به مروز زمان،‌ نقاط مسكونی شهر خالی از سكنه شد و شهر فعالیت و چهره واقعی خود را از دست داد و سپس آرام آرام رونق یافت.
بندر لنگه امروزی شهری نسبتاً آباد است و هم‌‌چنان فعالیت‌های تجاری آن رو به گسترش می‌باشد. این بندر از طریق جاده‌‌های درجه یك و فرودگاه، با سایر نقاط ایران ارتباط زمینی و هوایی دارد.


همچنین مشاهده کنید