پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دیپلماسی و سیاست‌خارجی در کلام مسئولین


دیپلماسی و سیاست‌خارجی در کلام مسئولین
مقام معظم رهبری، رئیس جمهور، قائم مقام، سخنگو و وزیر امور خارجه، وزیر کشور، دبیر شورای عالی امنیت ملی، دبیر شورای نگهبان، وزیر سابق بازگانی، معاونان اروپا و آفریقای وزارت خارجه، نماینده دائم ایران در سازمان ملل، سخنگوی دولت، عضو هیات رییسه مجلس خبرگان، سفرای ایران در ژاپن و عراق، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و چند تن از نمایندگان مجلس مسئولانی هستند که در هفته جاری صحبت‌هایی درباره سیاست خارجی ایران ایراد کرده‌اند.
● برخی پیشرفت‌های علمی ما در دنیا بی‌سابقه است
آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار سران سه قوه، مخالفت نظام اسلامی با «ظلم و استکبار و استبداد بین‌المللی و استبداد داخلی» را مبنای دشمنی زورگویان جهانی با ملت ایران برشمردند و افزودند: مستکبران جهانی ما را به خوبی می‌شناسند و ما نیز چنگال‌های خونین و باطن متجاوز و مداخله‌گر آنان را در زیر ظاهر مخملین آنها به خوبی مشاهده می‌کنیم بنابراین رویارویی استکبار با نظام اسلامی، نوعی مقابله ذاتی و مبتنی بر شناخت متقابل است.
رهبر انقلاب پایداری مسئولان بر اصول و مبانی را مظهر صبر حقیقی برشمردند و تأکید کردند: ستمگران جهانی با شبکه رسانه‌ای خود درباره قصاص اسلامی، اقتصاد اسلامی، قانون اسلامی، شکل حکومت اسلامی و مسائل دیگر جنجال آفرینی می‌کنند، اما همه مسئولان نظام همچنان بر اصول اسلام و انقلاب پای می‌فشرند.
آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر این‌که پایبندی به شعارهای انقلاب اسلامی هیچ منافاتی با حرکت کشور به سوی پیشرفت ندارد، افزودند: دشمن همواره سعی کرده است این گونه القا کند که با ایستادگی بر ارزش‌های اسلام و اصول انقلاب اسلامی، پیشرفت امکان پذیر نیست در حالی‌که بر خلاف این القائات، پیشرفت‌های عظیم کشور به واسطه ایستادگی بر شعارها و اصول بوده است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به پیشرفت‌های شگرف در علم و فناوری، خاطرنشان کردند: برخی از این پیشرفت‌ها، در کشور و برخی هم در دنیا بی‌سابقه است و ایران را جزو معدود کشورهای دارای این فناوری‌ها قرار داده است.
● برای حضور در افتتاحیه المپیک پکن نیز دعوت شده بودم
رییس جمهور کشورمان به هنگام عزیمت به چین برای شرکت در افتتاحیه مسابقات ورزشی پار المپیک در جمع خبرنگاران گفت : بنده برای حضور در مراسم افتتاحیه المپیک پکن نیز از طرف مقامات چین دعوت شده بودم که به علت شلوغی و وجود طرفداران زیاد آن ، این دعوت را نپذیرفتم.
وی افزود: دشمنان این ملت دیگر کاری نمی‌توانند انجام دهند؛ حتی با تجهیزات و امکانات فراوانی که دارند نمی‌توانند در برابر این ملت مقاومت کنند چرا که ملت ایران و جوانان کمر آنان را شکسته و آن‌ها را به خاک ذلت کشانده‌اند. ملتی که ۳۰ سال در سخت‌ترین تحریم‌ها، تهدیدها و فشارها ایستادگی کرده و برای حفظ استقلال، عزت و آرمان و پیشرفت خود تلاش کرده است، دیگر بیدی نیست که با این بادها بلرزد.
احمدی‌نژاد با بیان این که "ملت ایران در اوج عزت در منطقه و جهان قرار دارد" اظهار داشت: قدرت‌های بزرگ باید دست از سر ملت ایران بردارند؛ هرچند برخی از این قدرت‌ها به عمق اقتدار ملت ایران پی برده‌اند، اما این قدرت‌ها باید از آزار و اذیت سایر ملت‌ها نیز دست بردارند، کارهای گذشته خود را جبران و در کنار سایر ملت‌ها و در کمال صلح و برادری زندگی کنند.
● تحریم‌ها بی‌معنی خواهد بود
رییس‌جمهور در گفتگو با NHK ژاپن تصریح کرد: قدرت‌های زورگو به جای اینکه کلاهک‌های اتمی خود را از بین ببرند، مانع از استفاده دیگران از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای می‌شوند.
دکتر احمدی‌نژاد در پاسخ به سوالی درباره بسته پیشنهادی ۱+۵ به تهران خاطرنشان کرد: قبل از اینکه آنها بسته پیشنهادی خود را ارائه دهند، ما نیز بسته پیشنهادی داده بودیم و منطقی این است که ابتدا روی مشترکات دو بسته بحث شود و چنانچه در مشترکات به توافق رسیدیم، اختلافات راحت‌تر حل می‌شود.
دکتر احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد: ایران دارای منابع، استعدادهای فراوان و موقعیت ژئوپلتیک است و با چنین ویژگی‌هایی تحریم‌ها بی‌معنی خواهد بود؛ ضمن اینکه ملت ایران برای پیشرفت به دیگران نیاز ندارد.
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار ژاپنی که در جامعه ایرانی فرهنگ، فیلم و اجناس آمریکایی طرفدارانی دارد، گفت: ملت ایران با همه ملت‌ها رابطه خوبی دارد و به مردم ژاپن هم علاقمند است و فیلم‌های ژاپنی را هم زیاد تماشا می‌کند. اصولا ملت‌ها در تعامل با یکدیگر رشد می‌کنند و ملت ایران نیز در ارتباطات خود با دیگران محدودیتی قائل نیست و در این خصوص هم نگرانی وجود ندارد؛ چرا که به‌خاطر فرهنگ غنی همواره در تعاملات فرهنگی، فرهنگ غالب بوده‌ایم و همواره دیگران تحت تأثیر فرهنگ ایرانیان بوده‌اند.
رئیس‌جمهور افزود: مردم آمریکا هم مثل سایر مردم جهان خواهان صلح، عدالت، ‌دوستی و آرامش هستند و از درگیری و خشونت بیزار می‌باشند. اگر مردم آمریکا فرصت و آزادی لازم را در اختیار داشته باشد حتماً با بسیاری از رفتار دولتمردان خود به مخالفت می‌پردازد؛ منتها در آنجا برخلاف ادعاها دموکراسی کامل برقرار نیست و بسیاری از مردم امکان ابراز نظر ندارند.
● رفتار آمریکایی برای هیچ ملتی جاذبه ندارد
دکتر احمدی نژاد که ۱۶ شهریور در جمع ایرانیان مقیم پکن سخن می گفت، اظهار داشت: همانطور که شاهدید امروز مناسبات یک سویه و تسلط قدرتمداران بر همه روابط جهانی و تعریف و تفسیر همه امور به نفع خود به پایان عمرش نزدیک شده، به طوری که به زودی دگرگونی بزرگی را شاهد خواهیم بود.
وی افزود : امروز جهان در آستانه تحولات بسیار بزرگ قرار گرفته است به طوری که این تحولات همه مناسبات موجود را بر هم ریخته و موقعیت ملت ها را دگرگون خواهد کرد.
رئیس جمهور کشورمان گفت: قدرت آمریکا که ثروت و فرهنگ و حیثیت ملت ها را به نفع خود مصادره می کرد امروز رو به پایان است و این کشور در همه عرصه ها با شکست های پی در پی مواجه شده است، این امپراطوری به پایان راهش رسیده و دیگر در هیچ جای دنیا اندیشه و رفتار آمریکایی برای هیچ ملتی جاذبه ای ندارد.
● فن آوری هسته ای را به طور کامل در اختیار داریم
احمدی نژاد در ادامه به پیشرفت های علمی در کشور اشاره کرد و گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران در زمینه های علمی از جمله نانو و بیوتکنولوژی یکی از چند کشور اول جهان است. در موضوع هسته ای نیز می دانیم که جمهوری اسلامی ایران توسط دانشمندان نخبه خود توانسته است به پیشرفت های چشم گیری دست پیدا کند پیشرفت هایی که دشمنان ما حاضر به دیدن آن نیستند به طوری که حاضر نبودند برای رسیدن ایران به این هدف خود حتی یک پیچ در اختیار ما قرار دهند حال می بینید ما در مرحله ای قرار گرفته ایم که فن آوری هسته ای را به طور کامل در اختیار داریم.
● ایران برای توسعه همکاری‌ها با سازمان شانگهای مصمم است
رییس‌جمهور ایران در دیدار با هوجین تائو با تاکید بر توسعه همکاری‌های سیاسی و فرهنگی به موازات مناسبات اقتصادی و بازرگانی دو کشور یادآور شد: پیشرفت روابط ایران و چین بدون ملاحظه مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی کمتر می‌تواند دو کشور را به اهدافشان برساند. بر این اساس علاقمندیم مناسبات خود را با چین تا حد امکان افزایش دهیم و از ظرفیت‌های دو کشور برای تاثیرگذاری بر تحولات جهانی استفاده کنیم.
وی پیشرفت چین را پیشرفت ایران و پیشرفت ایران را پیشرفت چین دانست و گفت: دو کشور و دو ملت دوست و مکمل هم هستند و نگاه جمهوری اسلامی ایران به روابط با چین، استراتژیک و دراز مدت است.
رییس‌جمهور در ادامه با ابراز خرسندی از نظر مثبت چین درباره پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای به عنوان عضو رسمی، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران برای توسعه همکاری‌ها با سازمان شانگهای مصمم است و این به نفع همه کشورهای منطقه است.
● دولت پاکستان مبارزه با تروریست‌ها را در دستور کار قرار دهد
وزیر کشور در پیام تبریکی به آصف علی زرداری رییس‌جمهوری جدید پاکستان، اهتمام ویژه این کشور برای مبارزه با تروریست‌های سازمان یافته مستقر در این کشور که به جنایات و اقدامات شرورانه در جمهوری اسلامی ایران مبادرت می‌ورزند خواستار شد.
علی کردان در این پیام با اشاره به استقرار برخی عناصر تروریست در این کشور که علیه شهروندان و امنیت جمهوری اسلامی ایران اقدام به جنایت و چپاول می‌کنند، تصریح کرد: از آن جایی که دفاع از حقوق شهروندی از وظایف اصلی و غیرمنفک کشورمان است و پیگیری‌های متعدد و جدی درباره احقاق حقوق شهروندی هموطنان ما در استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان صورت پذیرفته است، بنابراین از جنابعالی و دولت و دستگاه‌های امنیتی کشور مسلمان و دوست و برادر پاکستان می‌خواهیم نهایت همکاری و مساعدت خود را برای برخورد با قاتلان هموطنان شریف و متعهد ایران در شرق کشور و چپاول‌کنندگان اموال مردم به کار بندند.
وزیر کشور افزود: مقامات دو کشور معتقد به برخورد جدی با این تروریست‌ها هستند، لیکن دولت و وزیر کشور پاکستان بایستی با اتخاذ تصمیم‌های راهگشا و اقدامات موثر، قدرت غلبه بر افکار عمومی را برای مسئولان جمهوری اسلامی ایران به وجود آورند تا نقش کشور برادر پاکستان در پاسداری و نگاهداشت و ایمن‌سازی مرزهای دو کشور را به درستی نشان دهند.
● سلاح هسته‌ای جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سلاح هسته‌ای هیچ جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد.
حسن قشقاوی درباره اتهامات بی‌اساس رییس‌جمهور فرانسه پیرامون فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، اظهار داشت: سلاح هسته‌ای هیچ جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد و اظهارات سارکوزی مانع خواست عمومی ملت‌ها برای خلع سلاح کامل هسته‌ای در جهان نمی‌شود.
● زمان انفعال گذشته است
حسن قشقاوی در گفتگو با ایرنا با اشاره به اینکه عبارات "عدم انفعال" یا دیگر عبارات دیپلماتیک نظیر "حفظ منافع ملی"، "استفاده از فرصت" و عباراتی از این قبیل جزو عبارات عمومی در بحث های دیپلماتیک هستند و ممکن است در جاهای مختلف و توسط افراد مختلف گفته شود، خاطرنشان کرد: بهتر است این عبارات به صورت عملیاتی استفاده شود و به عنوان مثال، زمانی که صحبت از عدم انفعال وزارت خارجه می شود باید ابتدا به صورت مصداقی مشخص شود منظور گوینده از طرح "عدم انفعال" چیست .
وی افزود: ما هیچ انفعالی احساس نمی کنیم و اصلا شرایط اقتضا نمی کند که بخواهیم منفعل باشیمو ایران امروز دیگر ایران گذشته نیست که بخواهیم منفعل باشیم.
● از دستاوردهای سیاسی سوریه استقبال می کنیم
قشقاوی تاکید کرد: ما از دستاوردهای سیاسی سوریه در هر تحرک دیپلماتیککه بتواند موقعیت سوریه را ارتقا بخشد استقبال می کنیم ولیکن تردید داریم که رهبرانصهیونیست که هر روزه سخن از توسعه طلبی و فزون طلبی و تهدید و اشغالگری را به زبانمی آورند ، مردم فلسطین و لبنان را در فشار و محاصره و با سلاح گرم هدف قرار میدهند، به دنبال اعطای حقوق غصب شده به دیگران باشند.
وی گفت: همان گونه که جناب آقای "بشار اسد" نیز تصریح کرد، روابط میان ایران و سوریه راهبردی ، عمیق و تاریخی است وچیزی نیست که موضوع ثالثی بر آن تاثیر گذار باشد.
● کدام عراقی‌ غیرت‌داری رای مثبت به این توافقنامه می دهد؟
آیت الله جنتی در خطبه های نماز جمعه هفته گذشته تهران با اشاره به تلاش آمریکایی‌ها برای امضای موافقتنامه‌ بغداد - واشنگتن گفت: در عراق موافقتنامه‌ای را مجددا تعدیل کردند که با گذشته‌اش تفاوت دارد، اما باز هم برای مردم عراق ذلت می‌آورد. قبلا می‌گفتند مصونیت قضایی و کاپیتولاسیون که آمریکایی هر غلطی کرد دستگاه قضایی عراق حق ندارد متعرضش بشود، حالا می‌گویند اگر آمریکایی‌ها کاری در پادگان‌ها یا موسسات مربوطه به خودشان کردند کاری نداشته باشید و دستگاه قضایی شما کاری نداشته باشد. تعدیل‌هایی از این قبیل شده، مثل این که از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ از شهرها به پادگان‌ها می‌رویم، اینها خود را مالک می‌دانند و باورشان نشده این کشور متعلق به مردم عراق است.
جنتی اضافه کرد: توصیه الهی من از طرف خدا و پیغمبر به مردم و مقامات عراقی این است که زیر بار ذلت نروید. خدا ذلت را حتی برای یک مسلمان نمی‌پسندد، چه رسد به یک ملت، علاوه بر اینها ذلت به نسل‌ها منتقل می‌شود و نسل‌های بعد شما را نفرین می‌کنند. برای به نتیجه رسیدن درباره این توافقنامه باید دو قید لحاظ شود؛ یکی این که از مردم نظرخواهی و این کار به آرای عمومی واگذار شود و دیگر این‌که این اقدام باید تحت حمایت مرجعیت شیعه باشد. نظرسنجی کنید تا ببینید کدام عراقی‌ غیرت‌داری هست که رای مثبت به این توافقنامه بدهد.
● افزایش واردات ایران از آمریکا منطقی نیست
محمد شریعتمداری ـ وزیر سابق بازرگانی ـ در گفتگو با ایسنا از اینکه روابط اقتصادی کشورمان با سیاست‌ خارجی هماهنگی چندانی ندارد، اظهار تاسف کرد و گفت: در بسیاری از موارد شاهدیم که روابط اقتصادی کشور بر خلاف اراده سیاسی کاهش یا افزایش می‌یابد، بنابراین باید بررسی شود که فعالیت‌های اقتصادی تا چه میزان با سیاست‌ خارجی تطابق دارد.
وی با اشاره به شرایط تحریم بر لزوم‌ هماهنگی بیشتر سیاست خارجی با روابط اقتصادی تاکید کرد و گفت: برای اینکه در چنین شرایطی دچار مشکل نشده و اگر تحریم‌ هم انجام شد، بیشتر خود را تنبیه نکرده باشیم ایجاب می‌کند در دوره میان مدت و کوتاه مدت وابستگی‌ها به کشورهایی که منافع ما را به خطر می‌اندازند به حداقل برسانیم.
شریعتمداری تصریح کرد: نمونه چنین چیزی این است که منافع ملی ما در آمریکا پایمال می‌شود و همزمان با آن واردات از این کشور افزایش می‌یابد که یکی از شواهد نبود هماهنگی‌هاست.
وزیر سابق بازرگانی عنوان کرد: در شرایطی که آمریکا علیه منافع ملی ایران از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند، طبق گزارش اداره آمار اقتصادی آمریکا افزایش واردات ایران از آمریکا در نیمه نخست سال ۲۰۰۸ نسبت به سال ۲۰۰۷ از ۳۹.۹ میلیون دلار به ۶۵ میلیون دلار منطقی نیست و متاسفانه این در حالی است که در همین مدت صادرات ایران به آمریکا از ۱۰۵ میلیون دلار به ۵۹.۸ میلیون دلار کاهش داشته است.
● تمام اختلافات درباره خزر حل شدنی است
مهدی صفری، معاون اروپای وزارت امور خارجه کشورمان پس از نشست کارگروه‌های تعیین رژیم حقوقی دریای خزر که در باکو برگزار شد، به خبرنگاران گفت: ما هیچ اختلاف نظری نداریم که نتوانیم حل کنیم و تمامی اختلافات قابل حل هستند.
وی افزود: این اختلاف نظرات به مسایل اصولی درباره تعیین جایگاه خزر مربوط نمی‌شود.
صفری خاطرنشان کرد که ممکن است بین دو برادر نیز اختلاف نظراتی وجود داشته باشد اما در مقایسه با اشتراکات موجود، این‌ها ذره‌ای بیش نیستند.
● رژیم صهیونیستی در حد فکر کردن به حمله به ایران نیست
غلامحسین الهام سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه رییس‌جمهور فرانسه اعلام کرده رژیم صهیونیستی قصد حمله به ایران را دارد، گفت: ‌این تهدیدی است از سر نهایت ضعف.
وی افزود: این رژیم در این قد و قواره و ظرفیت نیست که بخواهد در مورد حمله‌ نظامی به ایران فکر کند؛ در واقع این صحبت‌ها ماهیت جنگ‌طلبانه رژیم صهیونیستی را نشان می‌دهد که از هر شرایطی برای تهدید امنیت جهانی استفاده می‌کند؛ این نکته مشخص می‌کند تهدید اصلی برای امنیت جهانی از کجاست و در واقع نشان می‌دهد این رژیم به هیچ مقررات و قانونی پایبند نیست.
● مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه مسلم و خدشه‌ناپذیر است
الهام در پاسخ به سئوال دیگری درباره تکرار ادعاها درباره جزایر سه گانه ایرانی، گفت: مالکیت جمهوری اسلامی بر این جزایر، مسلم و خدشه ناپذیر است و این مسئله محل تردید و تشکیک نیست و تکرار برخی مسایل تاثیری بر مبنای حقوقی بحث ندارد .
وی با بیان اینکه مسائل مان را با منطقه همیشه می‌توان با تعامل و ارتباط و انجام روابط دوجانبه ارتقا داد و پیش برد، تاکید کرد: حفظ تعامل خوب و مفید و حفظ مالکیت جمهوری اسلامی بر همه جزایر دو موضوع قابل جمع است.
● گلایه از ژاپنی ها
محمد خزاعی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: امروز نظرات جمهوری اسلامی و ملت ایران در دنیا دارای جایگاه بی‌نظیری است و کاندیداتوری برای عضویت غیردائم در شورای امنیت این فرصت را به ما می‌دهد که در این زمینه مانور دهیم.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی امروز قدرت موثر و سازنده‌ای در منطقه و جهان است، افزود: ما با این عضویت می‌خواهیم اعلام کنیم که این قدرت که ۳۰ سال قبل محلی از اعراب نداشت امروز به قدرتی تاثیرگذار مبدل شده و باید در صحنه تصمیم‌گیری بین‌المللی حضور داشته باشد.
خزاعی ادامه داد: ما می‌خواهیم از این فرصت برای بیان این موضوع که ساختار سازمان ملل، ترکیب، نحوه رای دادن و تصمیم گیری شورای امنیت نیازمند بازنگری است استفاده کرده و اعلام کنیم که این چه شورای امنیتی است که ۵ عضو آن مادام العمر دارای حق وتو هستند؟
وی در خصوص کاندیداتوری ژاپن در دقیقه ۹۰ برای عضویت غیردائم در شورای امنیت، اظهار داشت: ژاپن کشور دوست ماست و ما رقابت سالمی را با این کشور داریم و ژاپن نیز حق دارد از طرف گروه آسیا کاندید شود و ما نیز همین طور. گله‌ای که ما از دوستان ژاپنی داریم به ساختار ناعادلانه شورای امنیت بازمی‌گردد و آن اینکه ژاپن از زمان تاسیس سازمان ملل تاکنون ۱۸ سال و در واقع ۹ بار عضو غیردائم شورای امنیت بوده و در گروه آسیا بیشترین زمان عضویت در اختیار ژاپن قرار داشته و بقیه کشورهای آسیایی به جز دو کشور یا یک بار به عضویت غیردائم درآمده‌اند یا اصلاً عضو این شورا نبوده‌اند.
منطق ایجاب می‌کند ژاپن کشور دوست ما که نقشی در بازی‌های سیاسی بین‌المللی و منطقه‌ای مثل ایران ندارد و ۱۸ سال هم عضو غیردائم شورای امنیت بوده که آخرین بار آن در دسامبر ۲۰۰۶ بوده، فرصت را در اختیار دیگران قرار دهد.
● اعتراض به تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی علیه رییس جمهور
محمد خزاعی خطاب به دبیرکل سازمان ملل و رییس شورای امنیت ارسال شد نوشت: پیرو مکاتبات قبلی این نمایندگی در خصوص تهدیدات رژیم اسراییل علیه جمهوری اسلامی ایران مایلم به اطلاع برسانم که در غیاب هرگونه عکس‌العملی از سوی سازمان ملل، رژیم صهیونیستی به تهدیدات گستاخانه خود علیه جمهوری اسلامی ایران و مقامات کشور ما ادامه می‌دهد و از این طریق در کمال بی‌کیفری به نقض بدیهی‌ترین اصول حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد مبادرت می ورزد.
در ادامه نامه خزاعی به دبیرکل سازمان ملل و رییس شورای امنیت آمده است: در همین خصوص و در آخرین مورد از این گونه تهدیدهای غیر قانونی و شریرانه در طی هفته‌های اخیر، امروز (سه شنبه) وزیر امور بازنشستگان کابینه رژیم اسراییل به بهانه‌هایی واهی تهدید علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران را تکرار و ادعا کرد این رژیم ربودن رییس جمهور اسلامی ایران را یک گزینه و امکان قابل قبول می داند. این گونه اظهارات یقینا یکبار دیگر ماهیت جنایتکارانه و تروریستی این رژیم را به نمایش می گذارد. این درحالی است که چند روز قبل نیز وزیر جنگ این رژیم در ادامه تهدیدات نخ‌نما اما گستاخانه خود این اظهارات که رژیم مزبور از همه گزینه‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده خواهد کرد را تکرار کرد.● سیاست غرب در خصوص ایران تماما غلط است
منوچهر متکی گفت: در دوره جدید دیپلماسی فرانسه امیدوارم که فرانسه با تعقل و در نظر گرفتن ویژگی‌ها و ظرافت‌های لازم برای هر اقدام در خاورمیانه به ویژه در قبال سوریه، بتواند به نتایج مورد نظر دست یابد.
وزیر امور خارجه در گفتگو با ماهنامه "سیاست بین‌المللی"چاپ پاریس در پاسخ به این سوال که "‌از ژوئن ۲۰۰۵ یعنی از زمان پیروزی آقای محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست جمهوری ایران، سیمای ایران (در جهان)‌ بسیار تیره‌تر شده و حتی در داخل ایران بسیاری از رهبران نگران این موضوع هستند. آیا دولت شما متوجه این مطلب است؟" گفت: بی‌شک رویکرد جدیدی در عرصه بین‌المللی تطبیق یافته است. اما این نتیجه منطقی تعاملات صورت گرفته طی دو دهه بین ایران و غرب است. در این ۲۰ سال ایران تلاش کرده است با رویکردی کاملا سازنده به تعامل با غرب و گفتگو با آن پردازد؛ به گونه‌ای که غرب واقعیات ایران را درک کند و مناسبات دوجانبه در چارچوب منطقی و احترام به منافع متقابل تعریف شود. ما امیدواریم که همه چیز بر پایه‌های محکم و مبتنی بر درک متقابل باشد.
وی افزود: متاسفانه رفتار چند دولت متنفذ در غرب به آن‌ها اجازه نداده است که نگرشی درست، مبتنی بر واقعیات ایران داشته باشند. به طور کلی رویکرد و سیاست آن‌ها در خصوص ایران تماما غلط است و به مبنایی برای این مبادلات مبدل شده است.
● آمریکایی‌ها توصیه‌های ایران را درباره عراق محقق سازند
استیفان دی میستورا نماینده سازمان ملل متحد در عراق با منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و پیرامون تحولات عراق و آخرین رخدادهای آن بحث و تبادل نظر کرد.
متکی در این دیدار با اشاره به نقش سازمان ملل گفت: ما از فعال شدن نقش سازمان ملل در عراق استقبال می‌کنیم و امیدواریم به تدریج سازمان ملل در حمایت از حاکمیت و امنیت عراق بتواند نقش کارآمدتری داشته باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان با تبیین پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران در اجلاس استانبول، خاطرنشان کرد: بسیاری از توصیه‌های جمهوری اسلامی ایران در قالب پیشنهادات ۱۴ ماده‌ای جمهوری اسلامی ایران در اجلاس استانبول در مراحل بعدی در عرصه عراق و یا توسط کشورهای منطقه اجرا و یا در حال اجرا شدن است و ما در اجلاس کویت از گام‌های کشورهای همسایه در اعزام سفرایشان به عراق استقبال کرده و اینگونه رویکردها را در خدمت منافع مردم قلمداد می‌کنیم.
متکی با تبیین سیاست‌های آمریکا در عراق تصریح کرد: ما امیدواریم آمریکایی‌ها به تدریج واقعیت‌های عراق را بپذیرند و توصیه‌های جمهوری اسلامی ایران در خصوص ضرورت احترام به مردم عراق و اراده آنها را محقق سازند و قبل از اینکه دولت جدید آمریکا مجبور شود این واقعیت‌ها را عینیت بخشد، دولتمردان فعلی آن را عملی سازند.
● ژاپنی‌ها باید بدانند که فرصت‌های موجود در ایران دائمی نیست
سفیر ایران در ژاپن به خبرگزاری فارس گفت: ‌ژاپنی‌ها باید بدانند و می‌دانند که در منطقه خاورمیانه شریکی بهتر از ایران پیدا نخواهند کرد.
عراقچی خاطرنشان کرد: ژاپنی‌ها از ثبات سیاسی بسیار بالا در ایران مطلع هستند و نسبت به جاذبه‌ها و توانایی‌ها و همچنین قابلیت‌های اقتصادی ایران آگاه می‌باشند. آنها همچنین از قابلیت‌های صنعت نفت و گاز ایران و اهمیت آن مطلع هستند و بازار ۷۰ میلیونی ایران را به خوبی می‌شناسند و مثل بقیه دنیا می‌دانند که ایران در مناسبات بین‌المللی قابل نادیده گرفته شدن نیست.
عراقچی اضافه کرد: ژاپنی‌ها به اهمیت سیاسی ایران در منطقه آگاه هستند و در مناسبت‌های مختلف اذعان کرده‌اند که ایران یک ابرقدرت منطقه‌ای لذا سعی می‌کنند جایگاه خود را در ایران و ارتباطات و کانال‌های موجود را حفظ کرده و حتی‌الامکان باز و فعال نگه دارند. ژاپنی‌ها باید بدانند و من فکر می‌کنم می‌دانند که فرصت‌های موجود در ایران دائمی نیست و ما برای انتخاب شرکای خود و همکاری‌های اقتصادی با دیگران، منتظر ژاپن و هیچ کشور دیگری نخواهیم شد و به شکر خدا انتخاب‌ها و گزینه‌های بسیار متعددی پیش روی ما قرار دارد و کشورهای مختلفی هستند که آماده همکاری‌ با ایران می‌باشند.
وی اضافه کرد: ژاپنی‌ها و شرکت‌های ژاپنی می‌دانند که فرصت‌های اقتصادی در ایران بسیار زیاد و جذاب است ولی این فرصت‌ها همیشه روی میز باقی نخواهند بود.
● ژاپنی‌ها یک اشتباه تاکتیکی انجام می‌دهند
وی در بخش دیگری از این گفتگو در خصوص عضویت غیردائم ایران در شورای امنیت سازمان ملل و حضور ژاپن در دقیقه ۹۰ به عنوان رقیب ایران و در پاسخ به این سؤال که آیا ژاپن برای جلوگیری از پیروزی ایران دست به چنین کاری زده است؟ اظهار داشت: من این تلقی را ندارم. ژاپن مایل است به صورت عضو دائم وارد شورای امنیت شود و به همین دلیل به دنبال تکرار عضویت غیردائم خود در این شوراست.
عراقچی با اشاره به تلاش‌های ژاپن برای عضویت دائم در شورای امنیت، خاطرنشان کرد: ژاپنی‌ها عضویت غیردائم را پیش زمینه عضویت دائم می‌دانند ولی معتقدم که این تفکر اشتباه است.
سفیر ایران در توکیو ادامه داد: ژاپنی‌ها یک اشتباه تاکتیکی انجام می‌دهند زیرا خودشان به دست خودشان سطح خود را به عنوان عضو غیردائم پایین می‌آورند و این تلقی ایجاد می‌شود که ژاپن عضو غیردائم خوبی در شورای امنیت است.
● ژاپن از کاندیداتوری صرفنظر کند
سفیر کشورمان در ژاپن ادامه داد: ژاپنی‌ها می‌دانند ما تقریبا ۵۱ سال است که عضو شورای امنیت نبودیم و خیلی زودتر از آنها ثبت‌نام کرده بودیم. انتظار می‌رفت ژاپن اجازه دهد کشورها به نوبت، سهم خود را در حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و در مناسبات بین‌الملل ایفا کنند.
وی افزود: در حال حاضر ما از ژاپن انتظار داریم از کاندیداتوری صرف‌نظر و برای سال‌های آینده مجدداً ثبت‌نام کند.
عراقچی در عین حال یادآور شد: ‌با این حال نمی‌توان کشوری را به کاری مجبور کرد، آنها تصمیم گرفته‌اند که در این قضیه رقابت کنند.
سفیر ایران افزود‌: اگر قرار به رقابت است باید رقابت سالمی صورت گیرد و ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران حتما به دنبال یک رقابت سالم خواهیم بود تا خود و مواضع خود را به جامعه بین‌الملل و مجمع عمومی سازمان ملل، برای انجام یک رای گیری عادلانه، عرضه کنیم.
● آمریکا مدرکی برای اثبات ادعای خود علیه ایران ندارد
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفتگو با روزنامه عراقی "النور" ضمن رد اتهامات آمریکا علیه ایران در حمایت از شبه نظامیان عراقی و تشدید عملیات خشونت‌آمیز در این کشور، طرح چنین اتهاماتی را باطل و نادرست خواند.
وی افزود: طی سه دور مذاکراتی که بنا به درخواست دولت عراق با آمریکایی‌ها داشتیم از آنها خواستیم که اسناد و مدارک خود را در خصوص این اتهامات ارائه کنند.
جلیلی گفت: آمریکایی‌ها برای توجیه شکست خود در عراق، ایران را به حمایت از خشونت در عراق متهم می‌کنند. نیروهای آمریکایی پس از اشغال عراق، مرزهای این کشور را به مدت یک سال در مقابل تروریستها بازگذاشتند و به آنها اجازه عملیات خشونت‌آمیز ضد مردم عراق را دادند.
● توافقنامه‌ای که استقلال عراق را درنظر نگیرد مردود است
حسن کاظمی قمی سفیر ایران در عراق در گفتگو با رویترز در بغداد، درباره توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا گفت: وقتی می‌گوییم این یک موضوع عراقی است منظور این است که عراق دولت، احزاب، مرجعیت دینی و پارلمان دارد و همه این طرف‌ها دیدگاه خاص خود نسبت به توافقنامه امنیتی دارند که باید مورد توجه قرار بگیرد.
سفیر ایران با رد این که این توافقنامه موجب نگرانی یا هراس ایران شده باشد، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ نگرانی از این توافقنامه ندارد و ایران قدرت دفاع از خود را دارد.
حسن کاظمی قمی ادامه داد: مورد مهم در این توافقنامه این است که باید صلاح مردم عراق حفظ شود و چیزی که ما استنباط می‌کنیم این است که هر توافقنامه‌ای که استقلال و حاکمیت مردم عراق را درنظر نگیرد، مردود است و عراق حضور نیروهای اشغالگر در خاکش را هرگز نمی‌پذیرد.
سفیر ایران با سیاسی خواندن این اتهامات گفت: ارتش آمریکا با این اتهامات تلاش می‌کند بر سیاست اشتباهی که در عراق مرتکب شده است سرپوش گذارد. اضافه بر این هیچ دلیل یا سند معتبری دال بر این ادعاها وجود ندارد.
● اقدامات فرانسه مانع از حضور ایران در آفریقا نشده است
معاون آفریقای وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: رقبای ایران در آفریقا مایل به حضور ایران در این منطقه نیستند اما کشورهای آفریقایی بسیار از این حضور استقبال می‌کنند.
محمدرضا باقری، معاون آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان در گفتگو با ایسنا، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تلاش‌های برخی کشورهای اروپایی و به طور مشخص فرانسه تا چه حد باعث کمرنگ شدن حضور ایران در آفریقا شده است؟ گفت: رقبای ما زیاد از حضورمان در آفریقا خشنود نیستند و تمایل ندارند که ما در آنجا حضور داشته باشیم. اما به طور مشخص فعالیت‌های فرانسه در این‌باره نمودی نداشته است و در مجموع طرف‌های آفریقایی بسیار مایل هستند که ما در آن جا حضور داشته باشیم چراکه از دیگران سابقه‌ خوبی ندارند.
● انتخابات آمریکا، تاثیری در روابط واشنگتن و تهران ندارد
قائم مقام وزیر امور خارجه ایران با اشاره به فشار لابی مخالف ایران در آمریکا، گفت: انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا هیچ تاثیری در روابط این کشور با ایران نخواهد داشت.
شیخ عطار در گفت‌وگو با روزنامه عرب زبان "الوفاق" گفت: سیاست خارجی ایران بر پایه مخالفت با سلطه طلبی خارجی و برقراری روابط خوب با کشورهای همسایه استوار است.
وی با اشاره به مشترکات تاریخی بین ایران با کشورهای همسایه افزود: پیوندهای تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی و علاوه بر آن منافع اقتصادی مشترک ایجاب می‌کند که روابطی در سطوح عالی با کشورهای منطقه داشته باشیم.
شیخ عطار خاطرنشان کرد: لابی گذشته (مخالف ایران) همچنان در آمریکا حضور دارند و تصور نمی‌کنم که تحول مهمی در این زمینه روی دهد.
● ابعاد طرح «فریز در مقابل فریز» شفاف شود
علیرضا شیخ‌عطار قائم مقام وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با فارس در پاسخ به این سوال که آیا کشورهای عضو گروه ۱+۵ به درخواست ایران مبنی بر اینکه آنها شروط خود را شفاف بیان کنند تا ایران به درخواست‌های غرب پاسخ روشن دهد، پاسخ داده‌اند یا خیر؟ گفت: آنها هنوز به این درخواست پاسخی نداده‌اند.
شیخ‌عطار اضافه کرد: در بین اعضای گروه ۱+۵ اختلاف‌نظر وجود دارد و آنها هنوز در مورد این شروط به یک نظر واحد که بر سر آن اجماع داشته باشند نرسیده‌اند.
وی ادامه داد: ایران خواستار شفاف شدن خواسته ۱+۵ در مورد همان بحث تعلیق در برابر تعلیق تحت عنوان «فریز در فریز» به معنای تعلیق توسعه تاسیسات هسته‌ای ایران شده است. ۱+۵ خواستار آن شده بود که ایران به تاسیسات خود سانتریفیوژی اضافه نکند تا تحریم‌ها ادامه پیدا نکند و ایران از آنها خواسته است تا شفاف بیان کنند که ابعاد این خواسته آنها چیست؟ یعنی اینکه فقط تعداد سانتریفیوژ‌ها اضافه نشود و از عدد ایکس به ایکس بعلاوه یک نرسد یا اینکه فعالیت‌های جنبی آن مثل فعالیت‌های جنبی آن مثل فعالیت‌های آزمایشگاهی، تحقیقاتی و علمی مرتبط نیز باید تعلیق شود.
● توافقنامه امنیتی مغایر با کنوانسیون‌های بین‌المللی است
قائم‌مقام وزارت خارجه ایران در امور خاورمیانه و کشورهای همسایه با اشاره به تهدیدات آمریکا و رژیم صهیونیستی گفت: در صورت حمله آنها به ایران هرگز برای دفاع از خود از کشورهای همسایه کمک نخواهیم گرفت چون مقامات و ملت ایران یقین دارند که می‌توانند از خود دفاع کنند و سیلی محکمی را که نشانگر قدرت ایران خواهد بود به دشمن بچشانند.
وی با ابراز نگرانی ایران از توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا گفت که امضای این توافقنامه دوجانبه با کنوانسیون های امنیتی بین‌المللی منافات دارد چون به وسیله آن یک کشور بزرگ پایگاه های نظامی خود را به خاک کشوری که آن را اشغال کرده منتقل می‌کند و نیروهایش در آنجا از مصونیت قضایی برخوردار خواهند بود، این با قوانین بین‌المللی تناقض دارد.
شیخ عطار ابراز اطمینان کرد که دولت عراق توافقنامه‌ای را که کشورهای همسایه را تهدید کرده و حق شهروندان عراقی را نادیده می‌گیرد امضا نخواهند کرد، علاوه بر اینکه مراجع شیعه و سنی نیز خطر حضور نیروهای بیگانه در خاک عراق با امتیازها و حقوق وسیع را درک کرده‌اند.
● مشایی هزار بار می‌گوید مرگ بر اسراییل
جلالی مخبر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره نشست این کمیسیون با اسفندیار رحیم مشایی درباره اظهاراتش گفت: معاون رییس جمهور اشاره کرد که سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی نسبت به رژیم اشغالگر قدس کاملا شفاف است و من خودم را تابع کامل سیاست‌های نظام می‌دانم. من به هیچ وجه واژه ملت اسراییل به کار نبرده‌ام، عبارت من مردم اسراییل بود.
جلالی افزود: در اینجا بسیاری از اعضای کمیسیون اعتراض نمودند که ما مردمی را به نام اسراییل به رسمیت نمی‌شناسیم. همه مردمی که صاحب این سرزمینند اعم از مسلمان، یهودی، مسیحی و ... صاحبان اصلی سرزمین فلسطین هستند که می‌توانند در یک رفرندام آزاد با بازگشت همه آوارگان بنیاد یک دولت جامع را بگذارند.
مخبر کمیسیون امنیت ملی اضافه کرد: مشایی کاملا این نظر را صائب دانست و اشاره کرد که منفورترین واژه اسراییل است و من هزار بار می‌گویم مرگ بر اسراییل. مشایی قائل است که موضع وی همان موضع ریاست جمهوری و دولت است و حتی یک درجه تفاوت ندارد.
● آمریکا توان برخورد نظامی با ایران را ندارد
عضو هیات رییسه مجلس خبرگان گفت: آمریکا حتی اگر بخواهد، توان حمله نظامی به ایران را نخواهد داشت.
آیت‌الله سیداحمد خاتمی در جمع کارکنان قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) افزود: آمریکا در طول پنجاه سال گذشته به ۲۵ کشور مستقل جهان به طور مستقیم و یا غیر مستقیم حمله نظامی کرده است و در طول این ۳۰ سال نیز اگر می‌توانست با حمله نظامی کار نظام جمهوری اسلامی را تمام کند، قطعا این کار را انجام می‌داد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مطرح کردن تهدید به حمله آمریکا و اسرائیل از سوی برخی را اقدامی در جهت نگران کردن ملت ایران توصیف کرد و گفت: مردم مومن ایران از این‌گونه تهدیدات هیچ نگرانی به خود راه نخواهند داد.
● اخراج منافقین از عراق دیپلماسی مشترک ایران و عراق است
جواد کریمی در نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی گفت: موضوع اخراج منافقین از عراق از محورهای دیپلماسی مشترک ایران و عراق است و رئیس جمهور، نخست وزیر و نمایندگان پارلمان عراق بارها بر این موضوع تاکید کرده‌اند.
نماینده مردم مشهد با اشاره به تلاش آمریکایی‌ها برای تحقق نیافتن این امر گفت: جایگاه آمریکا به لحاظ حقوقی از تاثیرگذاری بالایی برخوردار نیست و زمان زیادی نیز تا اخراج منافقین باقی نمانده است.
کریمی ادامه داد: پس از اخراج منافقین از عراق باید به دنبال تحویل سران منافقین به مقامات قضایی کشور دادگاه لاهه به عنوان جنایتکاران جنگی باشیم.
● طرح‌ غربی‌ها چیزی جز ناامنی برای منطقه ندارند
حسن نوروزی نماینده مردم رباط کریم در مجلس با بیان اینکه امروز فلسطین و افغانستان و عراق نیازمند وحدت است، گفت: امروز پایداری جوانمردانه را برای نور چشمان‌مان در فلسطین، افغانستان و عراق برای در هم شکستن رژیم جعلی صهیونیستی و امپریالیسم آمریکایی آرزومندیم و به همسایگان گرجی در قفقاز توصیه می‌کنیم وسیله‌ای برای طرح‌‌های نفوذی آمریکا و ناتو نشوند چراکه آنها در طرحهایشان چیزی جز ناامنی برای منطقه ندارند.
● پاکستان جدیت بیشتری در مذاکرات خط لوله گاز داشته باشد
آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار شفقت سعید سفیر پاکستان در جمهوری اسلامی ایران، حل معضلاتی که در افغانستان مردم این کشور با آن مواجه‌اند و تهدیدهای امنیتی در منطقه را نیازمند همکاری صمیمانه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان دانست و افزود: اکثریت قاطع در افغانستان از ادامه اشغال این کشور ناراضی‌اند و ایران و پاکستان می‌توانند با توجه به اهمیتی که در منطقه دارند با رایزنی با یکدیگر در حل مسائل این کشور بهترین کمک باشند.
وی حضور افغانستان با ثبات در منطقه را به نفع ایران و پاکستان عنوان کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده هرگونه همکاری در زمینه ایجاد امنیت و ثبات با کشورهای منطقه است.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به روند مذاکرات پیرامون خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان و هند تاکید کرد: با توجه به این‌که اجرایی شدن این پروژه به سود کشورهای منطقه خواهد بود، انتظار می رود طرفین جدیت بیشتری در نهایی شدن توافق از خود نشان دهند.
● ایران درخصوص پیشرفت‌های نظامی اش کوچک نمایی می کند
سردار سرتیپ مصطفی محمدنجار در گفتگو با ایسنا درباره اظهارات اخیر سارکوزی رییس‌جمهور فرانسه مبنی بر متهم کردن ایران به تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی گفت: فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌ هسته‌ای کاملا صلح‌آمیز و تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و بنابراین نمی‌تواند منشأ نگرانی برای کسی باشد. منشأ نگرانی رژیم صهیونیستی است که دارای ده‌ها بمب اتمی است و تحت نظارت هیچ نهاد بین‌المللی نیست.
وی با اشاره به این‌که "ما همواره تاکید کرده‌ایم که خاورمیانه باید عاری از سلاح هسته‌ای باشد و خود نیز بدان کاملا پایبند هستیم" خاطرنشان کرد: دولت و ملت‌های منطقه و جهان رژیم صهیونیستی اتمی را نمی‌توانند تحمل کنند. تاریخ مصرف تحریم و تهدید به پایان رسیده است و در دنیایی که خودشان از آن به عنوان دهکده جهان یاد می‌کنند، این‌گونه اقدام فاقد کارآیی و تاثیرگذاری است.
نجار درباره ادعای برخی رسانه‌های غربی که می‌گویند ایران درخصوص پیشرفت‌های نظامی خود غلو می‌کند، گفت: کافر همه را به کیش خود می‌خواند. آن‌ها فکر می‌کنند ما هم مثل خودشان تبلیغات می‌کنیم. ما نه تنها غلو نمی‌کنیم، بلکه بعضی جاها به خاطر ملاحظات دفاعی کوچک‌نمایی هم می‌کنیم و آن‌چه از توان قدرت دفاعی خود داریم را مطرح نمی‌کنیم. زیرا همواره اصل غافلگیری را به عنوان یک اصل بسیار مهم در دفاع و مقابله با دشمن مورد توجه قرار می‌دهیم.
● در روابط سیاسی‌ با پاکستان تجدیدنظر شود
نماینده مردم زاهدان در مجلس با استناد به بند ۱۶ اصل سوم قانون اساسی به لاریجانی متذکر شد: حدود دو سال است شیعیان پاکستان از سوی افراطیون وهابی و گروهک جندالشیطان به تحریک سیستم‌های اطلاعاتی و امنیتی این کشور قتل‌عام شده و مشکلات همیشگی برای استان‌های شرقی به ویژه استان سیستان و بلوچستان به وجود آورده‌اند، ولی متاسفانه مسوولان کشور علاوه بر آن‌که در این خصوص واکنشی نشان نمی‌دهند بلکه درصدد انتقال گاز به پاکستان هستند.
شهریاری خطاب به رئیس مجلس افزود: به عنوان رییس قوه‌ مقننه سوگند خورده‌اید از قانون اساسی پاسداری کنید، بالاخره مسائلی که اصول قانون اساسی را زیر سوال می‌برد نه تنها شما، بلکه همه نمایندگان باید از آن دفاع و موضوع فوق‌الاشاره را پیگیری و در روابط سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با پاکستان تجدیدنظر شود، بی‌توجهی به این موضوع قابل پذیرش نیست.
منبع : دیپلماسی ایرانی