دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


مسیرهای کوچ


معمولاً مسیر كوچ و ایل راه‌ها از مناطق كوهستانی و ارتفاعات عبور می‌‌كند كه با مشكلاتی نیز همراه است. عشایر برای عبور از نواحی زمستانی و رسیدن به جلگه‌‌ها و دشتها معمولاً كوتاه‌ترین فاصله را انتخاب می‌:نند.
بلندترین فاصله ییلاق تا قشلاق برای طایفه دره شوری 671 كیلومتر است كه این مسافت معمولاً در مدت 40 روز طی می‌شود. ولی هر طایفه‌ای چه در قلمرو ییلاقی و چه در قلمرو قشلاقی مكان جغرافیایی مشخصی دارد.
طایفه دره شوری در مسیر خود از شهرهای بهبهان، دو گنبدان، نورآباد، دشت ارژن، خان زنیان، بلوك بیضا و كامفیروز عبور كرده و در سمیرم استقرار می‌یابند. شهرهای بهبهان، دو گنبدان و نورآباد در قشلاق و سمیرم در ییلاق از كانون‌های اصلی استقرار این طایفه هستند.
كشكولی‌ها از دو گنبدان، نورآباد، كازرون‌،‌ دشت ارژن، خان زنیان اردكان عبور نموده، در اطراف اردكان و كمهر كه ییلاق آنها می‌باشد اقامت می‌گزینند. شهرهای دوگنبدان، نورآباد، كازرون و اردكان به قشلاق و ییلاق آن‌ها نزدیك است و لذا اطراف اردكان محل ییلاقی كشكولی‌ها است.
طایفه فارسیمدان از كوهمره، خان زنیان، بلوك بیضا، كامفیروز، اردكان و دز كرد عبور نموده به پادنا می‌رسند. شهر كازرون در 40 كیلومتری محل قشلاقی این طایفه واقع شده و ییلاق آن‌ها در آباده در 12 كیلومتری محل استقرار آن‌ها قرار دارد. طایفه عمله از خنج، فیروزآباد، كوار، شیراز،‌ بیضاء و كامفیروز گذشته، به خسرو شیرین و سمیرم می‌روند. شهرهای خنج، فیروزآباد و سمیرم قلب مناطق قشلاقی و ییلاقی این طایفه قرار دارد. در مسیر حركت طایفه شش بلوكی نواحی فراشبند، كوار، شیراز، بیضاء و كامفیروز قرار دارد كه از این مسیرها به اقلید و اطراف آباده می‌روند. شهرهای اقلید و آباده در نزدیكی ییلاق این طایفه واقع شده است.