یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


بقعه شیخ شهاب‌الدین ، اهر


شهر تاریخی و زیبای اهر به نام مدفن عارف بزرگوار شیخ شهاب‌الدین اهری در تاریخ معروف و مشهور است. بقعه این عارف نامدار در بخش جنوبی اهر در محوطه بسیار باصفایی كه در حال حاضر گردشگاه اهالی این شهر است، بنا شده است.
شیخ شهاب‌الدین اهری از عرفای مشهور قرن هفتم هجری است كه در این مكان به هدایت و ارشاد طالبان حق و طریقت می‌پرداخت و به درجه قطب نایل گردید. شیخ شهاب‌الدین مذهب شیعه اثنی عشری داشت و از سلسله مباركه طریقت ذهبیه بود و راه و طریق خود او شهابیه نام داشت.
بقعه شیخ شهاب‌الدین شامل یك ایوان بزرگ، دو مناره بلند، دو ایوان كوچك، مسجدی بزرگ و خانقاه معروف به قوشخانه است و همچنین دارای اطاق‌های كوچك در اطراف بقعه، چینی‌خانه یا چله‌خانه و مسجد كوچك است. در صحن این بقعه كه با حصار سنگی بسیار زیبایی محصور شده آرامگاه شیخ بزرگوار قرار دارد.
بنای مقبره و مسجد شیخ شهاب‌الدین در مقایسه به بقعه‌ شیخ امین‌الدین جبرائیل در كلخوران اردبیل استادانه‌تر است. در واقع گچبری، معماری و نقاشی مسجد شیخ شهاب حد كمال این هنر را می‌رساند. شباهت معماری دو بنا به علت همزمان بودن آنهاست و هر دو نیز به امر شاه‌ عباس صفوی ساخته شد. مرحوم سید ابوالقاسم نباتی (مجنون شاه قراجه داغی) سال 1250 هجری قمری در تعریف اهر و بقعه شیخ شهاب‌‌‌الدین اهری چنین سرود :
ای خوشا خاكِ قراداغ كه خلدْ آیین است
منظرِ ماه و مَلَك مهبطِ حورالعین است
عرش با آن عظمت سجده كند بر خاكـش
زانكه آرامگهِ شیـخ شهاب‌الدیـن است