چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سندرم افت تولید تخم مرغ (EDS۷۶) یا سندرم تخم مرغ نرم


دراواسط دهه ۷۰ میلادی یك سندرم جدید و بطور وضوع متفاوت ازسایر عفونتها و عوامل مسئول افت تخم مرغ ابتدا در هلند وسپس در بعضی ازكشورهای دیگر اروپای غربی گزارش شد. این بیماری تحت عنوان سندرم افت تولید تخم مرغ ۷۶ نامگذاری شد و عامل ‌این بیماری درسال ۷۶ میلادی بعنوان یك آدنوویروس متعلق به گروه Ш شناخته شد. این ویروس تنها موجب كاهش تولید تخم مرغ در مرغان تخمگذار، بخصوص مرغانی كه تخم مرغ قهوه ای تولید می كنند و در حد كمتری د رمرغان مادر می گردد . اردك و غاز بطور طبیعی حامل این ویروس هستند اما عوارض بیماری در آنها بروز نمی نماید. این ویروس ها بطور عمودی از طریق جنین یا پوسته تخم مرغ و یا به طور افقی از گله ای به گله دیگر از طریق پوسته تخم مرغ های آلوده و یا مواد آلوده دیگر انتقال می یابد. در موارد انتقال عمودی بیماری، ویروس انتقال یافته در زمان تخم گذاری پرنده مجدداً فعال می گردد و از پرنده ای به پرنده دیگر انتقال می یابد و شكل بالینی بیماری را در پرنده بالغ پدید می آورد. اولین نشانه بیماری تولید تخم مرغ هایی با پوسته ضعیف، نازك و نرم است. بعضی از تخم مرغ های تولید شده فاقد پوسته هستند كه در این موارد اطراف تخم مرغ را فقط غشایی احاطه می نماید و بهمین دلیل نیز نام دیگر بیماری سندرم تخم مرغ نرم می باشد. بسته به زمان ابتلا به عفونت، درصد كاهش تولید تخم مرغ بین ۱۰ تا ۴۰ درصد خواهد بود كه ۴ تا ۱۰ هفته ادامه می یابد. بطوری كه چنانچه عفونت قبل از رسیدن به حداكثر میزان تولید تخم مرغ روی دهد، افت تولید شدیدتر و طولانی تر خواهد بود. بدون در نظر گرفتن زمان بروز عفونت، هیچگونه تلفاتی در اثر بیماری روی نمی دهد. تنها تا حدودی بی حسی و اسهال زودگذر را می توان بمدت چند روز مشاهده نمود.از نشانه های كالبدشكافی وجود تخمدان های آتروفی شده و غیرفعال می باشد.برای پیشگیری از بیماری می توان پولت هایی را كه در آینده به عنوان تخم گذار یا مادر پرورش می یابند، حدود ۲ تا ۴ هفته قبل از آغاز دوره تخم گذاری یعنی در سن ۱۴ تا ۱۸ هفتگی توسط تزریق واكسن كشته روغنی واكسینه نمود. یك نوبت تزریق واكسن بمنظور ایجاد محافظت در برابر بیماری برای تمام طول دوره تخم گذاری حتی در مواقعی كه عیار پادتن های مادری در برابر EDS پایین باشد، كافی است.
منبع:
University of FLORIDA, EXTENTION , institute of food and agriculture science , ۲۰۰۴
Jacqueline P. Jacob, Richard D. Miles and F. Ben Mather
منبع : مؤسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید