پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سبک و روش پریرا


سبک و روش پریرا
● یك مربی سرد و گرم چشیده برای میزبان جام جهانی ۲۰۱۰
كارلوس آلبرتو پریرای ۶۴ساله در حال حاضر مردی محبوب در برزیل نیست و خیلی ها در این كشور او را طبعا مسئول شكست زرد و آبی پوشان در مسابقات اخیر جام جهانی در آلمان می دانند و اكثریت بر این اعتقادند كه روش های كار و حضور او در صحنه با آن حالات سرد و آكادمیك و تشكیلاتی منحصر به فردش دیگر «به روز» و مدرن و كارآمد نیست.
با چنین اوصافی بود كه وی پس از آن ناكامی مجبور به استعفا شد و كارلوس دونگا كاپیتان برزیل در جام های جهانی ۱۹۹۴ و ۱۹۹۸ و شاگرد خود پریرا كه بر خلاف او طبیعتی پرشور دارد، جانشین وی شد. با این حال با بالا گرفتن حرارت و اشتیاق میزبانی جام جهانی ۲۰۱۰ در آفریقای جنوبی شاید پریرا با آن همه عقل و درایت اش بهترین و مناسب ترین فردی باشد كه این كشور به او نیاز دارد و به همین سبب بود كه در ابتدای این هفته او به سمت مربی تیم ملی آفریقای جنوبی منصوب شد و اگر در برزیل جست وجوی شور و نشاط جوانی در یك مربی الزامی تشخیص داده شده و به این سبب دونگا انتخاب شده در آفریقای جنوبی یك آدم عاقل و مسن و سرد و گرم چشیده بهترین دوای درد توصیف شده است.
تحت هر شرایط و با هر دیدگاهی كمتر می توانید مربی ای را با تجربه و بینش پریرا در سطح جهان بیابید. او در سال ۱۹۶۸ مربی تیم ملی غنا بود، در كویت، امارات و عربستان تیم های ملی این كشورها را هدایت كرده است و از ۱۹۷۱ به بعد پیوسته عضو كمیته فنی فیفا بوده است. با این وجود پریرا در درجه اول به خاطر كارش در كشور زادگاهش شناسایی و از وی تجلیل شده است. شاید سومین مقطع سرمربیگری او در برزیل حاصل مطلوبی را به جا نگذاشته باشد و هیچ كس او را به خاطر شكست غیرمنتظره ۰۱ برزیل در برابر فرانسه در مرحله یك چهارم نهایی جام هجدهم نبخشد، اما یادمان نرود كه این پریرا بود كه در سال ۱۹۹۴نوار ۲۴ سال قهرمان نشدن برزیل در جام های جهانی را قطع كرد و چهارمین قهرمانی در این رقابت ها را برای این كشور به ارمغان آورد. پریرا به شخصه هیچ گاه یك بازیكن حرفه ای ولو درجه دوم فوتبال نبود و تخصص اولش در زمینه های آمادگی جسمانی و تمرینات فیزیكی و آمادگی شاگردانش از این دیدگاه بوده است و حتی در سال ۱۹۷۰ كه برزیل سومین جام جهانی اش را برد، او جزء كادر فنی تیم ملی كشورش و از مربیان بدن سازی تیم بود.
او آدمی است كه استحكام و بازی منسجم و محكم را می پسندد، و روش و سبكی خاص خود را دارد اما این اتهام را كه دوستدار بازی های دفاعی و فقط مجری چنین روشی است، بارها و اكیدا رد كرده است. بر عكس او مدعی است كه همیشه كوشش داشته نوعی توازن و تعادل را بین كارهای تدافعی و تهاجمی در تیم های تحت فرماندهی اش برقرار كند. این تیم ها همیشه بر روی حفظ توپ و كار با آن در عین صبر و آرامش تمركز و تاكید داشته اند. بر این اساس می توان تیم امسال برزیل را تا حدی خلاف عادت و در ضدیت با ویژگی های پریرا دانست، زیرا بیش از آنچه كه این مربی دوست داشته باشد مهاجم در اختیار داشت و اصل دفاع را حیاتی نمی شمرد.
«پریرای كامل» را باید در جام ۱۹۹۴ جست وجو می كردید. آنجا كه برزیل با مهارت در حفظ توپ و بازی های دفاعی و محكم و حملات حساب شده اش و بدون دادن فرصت های گلزنی متعدد به حریفان به مقام قهرمانی رسید و كمتر دیده می شد كه در ضدحملات هم موقعیت هایی را به رقبا بدهد. پریرا روش ۲۴۴ را ارجح می دارد و گاهی آن را به ۱۵۴ تغییر می دهد اما بسیار به ندرت می بینید كه او به سمت ۲۵۳ برود و ریسك را از حد بگذراند.
او قاعدتا در مدت اقامتش در آفریقای جنوبی متوجه خواهد شد كه در آن جا مدافعان نفوذی كناری خوبی یافت می شوند اما بعید است كه حتی این مسئله هم او را از به كارگیری یك هافبك وسط دفاعی به سبك و سیاق مائورو سیلوا در تیم «برزیل سال ۹۴» باز دارد. مهم این است كه به دلیل وقت كلان و چهار سال باقی مانده تا جام ۲۰۱۰ پریرا می تواند «سر فرصت» به كارهای مختلف و مورد نظرش بپردازد و بهترین تركیب ممكن را برای آن رقابت ها بیابد.
به لحاظ كار تشكیلاتی و تامین امكانات هم پریرا كمبود محسوسی را در ژوهانسبورگ نخواهد دید، اما او به عنوان مربی جدید تیم ملی آفریقای جنوبی با بازیگرانی در حیطه كارش مواجه خواهد شد كه توان فنی و بالندگی لازم را برای حضوری اعجاز آمیز در جام نوزدهم ندارند. این تیم در جام ۱۹۹۸ برای اولین بار در دور پایانی جام های جهانی ظاهر شد ولی از گروهش بالا نیامد و در دور مقدماتی جام ۲۰۰۶ حتی مجوز صعود را نگرفت و در حالی در آلمان غایب بود كه امثال آنگولا و توگو برای اولین بار راهی دور پایانی جام شدند و با نتایج نه چندان مساعدی كه گرفتند، در عمل بیش از هر چیزی غیبت بزرگانی چون نیجریه و كامرون و حتی آفریقای جنوبی را در این پیكارها فریاد كردند و موجب افسوس ناظران شدند.آفریقای جنوبی مشكلی در راه حضور در دور پایانی جام جهانی بعدی ندارد چرا كه میزبان این پیكارها است و حق شركت را از این طریق در مشت خود دارد اما اینكه به عنوان میزبان تا كدام مرحله پیش خواهد تاخت و پریرا در این ارتباط چه نقشی را ایفا می كند باید صبر كرد و دید.
منبع : روزنامه شرق