پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

نکات طلایی در انتخاب میزبان خوب


نکات طلایی در انتخاب میزبان خوب
● ارزیابی قبل از اقدام
از اشتباهات رایج بین صاحبان سایت‌ها(بخصوص افراد غیر فنی) انتخاب میزبان قبل از طراحی و پیاده‌سازی سایت است، و این در حالیست که بسیاری از نیازها و مشخصه‌هایی که میزبان بایستی آن را پشتیبانی کند، در هنگام پیاده‌سازی سایت مشخص می‌شود.
در صورت عدم همخوانی مشخصات و نیازهای میزبان و سایت، نیاز به تغییر میزبان و یا پیاده‌سازی سایت براساس مشخصات میزبان سایت ایجاد می‌شود که هر دو مورد، طبیعتاً هزینه‌ساز خواهد بود.
اما اشتباه برخی از طراحان سایت نیز عدم توجه به وضعیت بازار و نیازهای مشتری است. برای مثال برخی از طراحان، سایت‌های مشتریان خود را با تکنولوژی جاوا و jsp پیاده‌سازی می‌کنند، این در حالی است که این تکنولوژی اگرچه بسیار قدرتمند است، اما کمتر در سرورهای شرکت‌های هاستیگ پشتیبانی می‌شود، و یا استفاده از آن نیازمند پرداخت هزینه بیشتری است؛ مشکل دیگر این که برای نگهداری حجم کمی از اطلاعات و برای یک سایت کم‌بیننده از Microsoft Sql Server استفاده می‌کنند، و البته در اکثر مواقع استفاده از چنین سرویسی نیاز به پرداخت هزینه اضافی دارد و این در حالیست که استفاده از بانک اطلاعات MS Access نیز چنین امکانی را فراهم می‌کند.
بنابراین قبل از پیاده‌سازی سایت، بایستی مشورت‌ها و بررسی‌های لازم صورت گیرد و همچنین بایستی تمام برنامه‌ها ونیازها(مانند استفاده از صفحات پویا و یا بانک‌های اطلاعات) و حتی تعداد بینندگان احتمالی سایت حداقل برای یک سال آینده تعیین شود، و آنگاه به برای انتخاب میزبان سایت اقدام کنید.
● میزان فضا (Disk Space ویا Storage)
میزان فضای مورد نیاز برای نگهداری صفحات، تصایر ویا بانک‌های اطلاعاتی سایت، از مهم‌ترین معیارها برای انتخاب نوع میزبان و نوع سرویس شرکت میزبان شده است. تقریبا اکثر شرکت‌هایی که در زمینه ارائه خدمات میزبانی سایت فعالیت می‌کنند، میزان فضای اختصاص داده شده به سایت‌ها را به عنوان معیاری برای تقسیم‌بندی خدمات خود استفاده می‌کنند. نکته‌ای که بایستی به آن توجه داشته باشید و حتما جزئیات آن را از شرکت میزبان سؤال کنید، اطلاعاتی دیگری است که در همان فضای اختصاص داده به سایت شما قرار خواهد گرفت. برای نمونه عموماً صندوق‌های پستی ازهمان فضای اختصاص داده شده به سایت استفاده می‌کنند، و یا لاگ‌فایل‌های سایت (Log File) نیز در همان فضای سایت قرار می‌گیرند. در چنین حالتی اگر شما از سرویس ده مگابایتی یک شرکت استفاده می‌کنید و یک صندوق پستی یا حجم پنج مگابایت دارید، عملاً تنها پنج مگابایت دیگر برای قراردادن صفحات و تصاویر سایت دارید. البته برخی شرکت‌ها نیز فضای ذکر شده در سرویس‌های خود را برای صفحات و اطلاعات سایت در نظر می‌گیرند و برای دیگر اطلاعات مانند لاگ‌فایل‌ها و صندوق پستی‌ها فضای رایگان دیگری در نظر می‌گیرند. بنابراین، جزئیات سرویس شرکت هاست را در این زمینه جویا شوید، و دقت کنید که چه میزان فضا در نهایت برای صفحات سایت و صندوق پستی‌ها نیاز دارید، و بر این اساس، سرویس‌های شرکت میزبان را خریداری کنید.
● صندوق پستی (Mail Box)
باور کنید موفق‌ترین شرکت‌های میزبان در دنیا، نه به خاطر قیمت‌ها، بلکه به خاطر پشتیبانی و انجام تعهدات خود در برابر مشتریان به چنین درجه‌ای رسیده‌اند.
داشتن ایمیل با نام خود سایت، اکنون دیگر نیازی معمول برای مدیران و صاحبان سایت‌هاست. شما هم حتما علاقه‌مندید که ایمیل‌هایی مانند info@yoursite.com و یا sales@ yoursite.com داشته باشید. و یا به تمام کارمندان شرکت خود و به نام سایت شرکت ایمیل اختصاص بدهید. بنابراین در سرویس‌های شرکت میزبان به تعداد ایمیل‌های داده شده، ظرفیت، کیفیت و همچنین چگونگی ایجاد آن دقت کنید. یکی از مواردی که شرکت‌ها به عنوان بخشی از تبلیغات سرویس‌های خود ذکر می‌کنند، تعداد ایمیل‌های بیشتر و یا تعداد نامحدود صندوق‌های پستی است. همان طور که در بالا نیز به آن اشاره‌ای داشتیم، بایستی دقت کنید که چه میزان ظرفیت و فضا برای هر صندوق پستی در نظر گرفته می‌شود، و البته آیا فضای اختصاص داده شده به ایمیل‌ها از همان فضای کلی اختصاص داده به سایت استفاده می‌کند یا خیر.
همچنین اگر مایل به ایجاد تعداد زیادی صندوق پست الکترونیک برای سایت خود هستید، دقت کنید که آیا شرکت میزبان، پنل و یا امکانی را برای ایجاد و مدیریت این صندوق‌ها برای شما در نظر خواهد گرفت یا خیر.
● ترافیک سایت و برخی از محدویت‌ها
بایستی گفت این نکته از جمله مواد بسیار مهمی است که متاسفانه توسط افراد غیرحرفه‌ای در نظر گرفته نمی‌شود. ترافیک سایت، میزان اطلاعاتی است که در طول یک مدت مشخص بین سایت و بازدیدکنندگان رد و بدل می‌شود. ترافیک سایت، رابطه مستقیمی با تعداد بازدیدکنندگان سایت و حجم صفحات سایت دارد. بنابراین اگر فکر می‌کنید بازدیدکنندگان سایت شما زیاد خواهند بود و همچنین صفحات شما از حجمی سنگین برخوردارند، حتماً به این مورد و نیز محدودیت سرویس‌های شرکت‌های میزبان دقت کنید.
ترافیک سایت معمولا بصورت ماهانه براساس مگابایت و گیگابایت و با کلماتی چون ترافیک، و یا پهنای باند (BandWidth) در جزئیات سرویس‌های شرکت‌ها ذکر می‌شود، و البته در صورت عدم ذکر، می‌بایست آن را حتماً جویا شوید. اگر شرکت میزبان، به شما قول پهنای باند نامحدود را داده، و شما هم گمان می‌کنید سایتی با بازدیدکنندگان زیاد خواهید داشت، حتما در قرارداد خود با شرکت، این مورد را ذکر کنید.
البته اعمال محدودیت برای سایت‌ها تنها به همین شکل محدود نیست، و برخی شرکت‌ها برای تعداد کاربران همزمان سایت و یا میزان استفاده سایت از پردازش CPU محدودیت‌هایی اعمال می‌کنند که بد نیست در جریان آنها نیز باشید.
● مشتریان دیگر شرکت
قبل از انتخاب یک میزبان، بد نیست درباره سابقه شرکت نیز تحقیقی کنید. همچنین بهتر است از میزبان بخواهید چند سایت مشهور را که بر روی سرورهای خود میزبانی می‌کند معرفی نماید.
اما نکته بسیار مهم دیگر، توجه به تعداد سایت‌های قرار گرفته بر روی سرور شرکت است. اگر سایت شما تنها حاوی صفحات HTML است و یا بیینده آن زیاد نیست، این مورد، اهمیت چندانی ندارد. اما هرچه تعداد سایت‌های میزبانی شده بر روی سرور بیشتر باشد، بدین معنا است که سرور شما مشغولیت بیشتری دارد و به همین دلیل، سرعت کمتری هم دارد. " "
توجه کنید که سرورهای با تعداد سایت زیاد، بیشتر در خطر حمله هکرها هستند!
همچنین توجه کنید که سرورهای با تعداد سایت زیاد، بیشتر در خطر حمله هکرها هستند! استاندارد مشخصی برای تعدد سایت‌های میزبانی شده بر روی یک سرور نیست، چرا که بر اساس مشخصات سخت‌افزاری سرور، سیستم عامل سرور و همچنین نیازها و بییندگان سایت‌ها، این رقم می‌تواند متغیر باشد. بسیاری از شرکت‌ها، سایت‌ها را براساس تقسیم‌بندی «شخصی» و «تجاری» بر روی سرورهای متفاوت قرار می‌دهند، که این می‌تواند به هم نفع صاحبان سایت‌های شخصی (به دلیل ارزان بودن) و هم سایت‌های تجاری (به دلیل نیاز به سرعت و کیفیت بهتر) باشد.
در ایران، اکثر شرکت‌ها به خصوص شرکت‌های معروف، برای ارزان‌تر تمام شدن هزینه‌ها، ناچار تعداد زیادی سایت‌ها را بر روی یک سرور قرار می‌دهند که این می‌تواند عواقب بدی دربرداشته باشد، مواردی مانند آنچه که گاهی در روزنامه‌ها می‌خوانیم، یعنی با هک شدن یک سرور، صدها سایت دچار صدمه می‌شوند!
معمولاً در سرورهای ویندوز و با مشخصات یک کامپیوتر معمولی، تعداد بین دویست سایت تجاری و یا چهارصد سایت شخصی رقم مناسبی است.
● پشتییانی و تعهدات شرکت میزبان
باور کنید موفق‌ترین شرکت‌های میزبان در دنیا، نه به خاطر قیمت‌ها، بلکه به خاطر پشتیبانی و انجام تعهدات خود در برابر مشتریان به چنین درجه‌ای رسیده‌اند. خلاصه این که سرویس میزبانی سایت بدون پشتیبانی، ارزشی ندارد.
طبیعتاً منطقی نیست که به شرکت‌هایی که تلفن و یا آدرس مشخصی ندارند و تمام پشتیبانی آنها تنها براساس ایمیل است و یا حاضر نیستند مشکلات و یا سؤالات فنی مشتریان خود را به صورت حضوری و یا تلفنی پاسخگو باشند اعتماد کنید.
همچنین بسیار خوب است که از تعهدات شرکت سرویس‌دهنده نیز مطلع شوید. یکی از مهم‌ترین آنها تعهد به قابل دسترس بودن سایت در اکثر زمان‌هاست که اصلاحاً به آن uptime می‌گویند. البته ذکر این گونه تعهدات تنها در آگهی‌های تبلیغاتی کافی نیست و این موارد می‌بایست در قرارداد نیز ذکر شود. شرکت‌هایی که از اطلاعات مشتریان خود نسخه پشتیبان تهیه می‌کنند و در برابر امنیت و مشکلات فنی سایت‌ها، خود را مسئول می‌دانند، بهترین انتخاب‌ها هستند.
● سیستم عامل
اگر صفحات سایت شما تنها HTML هستند، نوع سیستم عامل، اهمیت چندانی ندارد، ولی اگر قرار است سایتی پویا داشته باشید و یا از زبان‌های برنامه‌نویسی رایج در محیط وب در سایت استفاده کنید، حتماً به سیستم عامل سرور دقت کنید. به طور کلی می‌توان سیستم عامل سرورها را به دو دسته، یعنی «مبتنی بر ویندوز مایکروسافت» و «لینوکس و یونیکس» تقسیم کرد. هر کدام از این سیستم عامل‌ها دارای قدرت‌ها و توانایی‌های متفاوتی هستند. سیستم عامل لینوکس و یونیکس، در پاسخ‌دهی به سایت‌های پربیینده و سایت‌هایی با حجم سنگین (مانند گالری عکس، یا ارائه‌کننده فایل‌های صوتی و تصویری و...) توانایی بهتری نسبت به سرورهای ویندوز دارند. همچنین سرورهای لینوکس و یونیکس به علت ارزان بودن اکثر برنامه‌های آنها در مقایسه با سیستم عامل ویندوز، ارزان‌تر است، و بنابراین انتخابی مقرون به صرفه برای سایت‌هایی است که نیاز به حجم بالای ذخیره‌سازی اطلاعات سایت خود دارند. همچنین معمولاً در این سیستم عامل‌ها استفاده از سرویس‌های بانک اطلاعاتی مانند MySql ارزان‌تر از نرم‌افزار MicroSoft Sql Server در محیط ویندوز است. به عقیده بسیاری از کارشناسان، سیستم عامل لینوکس دارای امنیت بهتری نسبت به ویندوز است.
اما سرور ویندوز نیز دارای مزایای خاص خود است. پشتیانی از تکنولوژی ASP (به عنوان یکی از ساده‌ترین و رایج‌ترین تکنولوژی‌ها برای ساخت صفحات پویا) و همچنین تکنولوژی جدید و پرقدرت ASP.NET و البته پشتبانی بهتر از زبان فارسی و یونی‌کد از جمله مزایای سیستم عامل ویندوز است.
سرورهای مبتنی بر ویندوز در بین شرکت‌های میزبان وب ایرانی بسیار رایج است، و بسیاری از سایت‌های ایرانی بر روی سرورهای ویندوز قرار دارند.
● سرور به کجا وصل است؟
اگر تجربه ورود به سایت‌های سازمان سنجش، و یا برخی سایت‌های دولتی ایرانی را داشته باشید، احتمالاً متوجه کندبودن آنها شده‌اید، این کندی ناشی از چیست؟
نوع ارتباط سرورها به شبکه اینترنت معیار بسیار مهم و تاثیرگذار در سرعت دسترسی به سایت‌های آن سرور است. هرچقدر سرعت و پهنای باند خطوط بیشتر باشد، و هرچقدر سرور به خطوط اصلی اینترنتی (که به آنها Backbone می‌گویند) نزدیک‌تر باشد، سرعت دسترسی به سایت‌های آن سرور بیشتر خواهد بود، چرا که اطلاعات با سرعت بیشتر رد و بدل خواهند شد و بسته‌های اطلاعاتی از گره‌های کمتری در شبکه اینترنت گذر خواهند کرد. برخی از شرکت‌ها نوع اتصال سروهای خود را به اینترنت در جزئیات سرویس‌های خود ذکر می‌کنند، البته جزئیات اعلام شده معمولا نوع اتصال شبکه‌ای از کامپیوترهای سرور شرکت (Data Center) به شبکه است و بنابراین تعداد سرورهای آن شبکه نیز باید در نظر گرفته شود. با این حال به طور کلی استفاده از خطوط فیبرنوری OC می‌تواند پاسخگوی نیاز سرورها باشد.
همچنین دقت کنید که محل سرور شرکت در یکی از کشورهای آمریکای شمالی و یا اروپا باشد، چرا که این کشورها دارای BackBoneهای قدرتمد اینترنت هستند و این درحالیست که ما در حال حاضر در ایران از چنین BackBoneهای بی‌بهره هستیم، و بنابراین سرعت سایت‌های میزبانی شده در سرورهای داخل ایران بسیار کندتر است. برای امتحان و مقایسه سرعت یک سرور، می‌توانید از دستورات ping و یا TraceRT استفاده کنید.
● پلات فرم‌ها، زبان‌های برنامه‌نویسی و نرم‌افزارهای مدیریت بانک اطلاعات
اگر دارای صفحات پویا و برنامه‌نویسی‌شده هستید، حتما قبل از استفاده و انتخاب یک میزبان درباره جزئیات پلات‌فرم‌ها و زبان‌های برنامه‌نویسی پشتیبانی شده سوال کنید،. آیا سرور تکنولوژی ASP و یا ASP.NET،JSP ، CGI ،ISAPI و زبانهای چون PHP و perl و CFM را پشتبانی می‌کند؟ البته معمولاً کمتر سروری همه این موارد ا پشتیبانی می‌کند. بنابراین بر اساس نیاز خود سوال کنید!
در بسیاری سایت‌ها از بانک‌های اطلاعاتی استفاده شده است، بنابراین حتما در این مورد با مدیران فنی سرور صحبت کنید. این که چه نرم‌افزارهایی پشتیبانی می‌شود و همچنین شرایط استفاده از آنها را جویا شوید، چرا که اگرچه در تبلیغات اکثر شرکت‌ها پشتیبانی از نرم‌افزار مدیریت بانک اطلاعات ذکر می‌شود، اما برخی شرکت‌ها برای اعمال تنظیمات برای استفاده از بانک‌های اطلاعاتی و یا فضای اختصاص داده شده به بانک‌های اطلاعاتی، هزینه‌ای جداگانه طلب می‌کنند.
یک نکته مهم، توجه به نیازهای زبان فارسی در بانک‌های اطلاعاتی است. مرتب‌سازی، جست‌وجوی متون فارسی در برخی نرم‌افزارهای مدیریت بانک اطلاعاتی مانند MySql در محیط لینوکس به درستی انجام نمی‌شود و نیاز به برنامه‌نویسی و یا اعمال تغییرات خاصی هست. و حتی در Sql Server ۷ Ms اگر تنظیمات مربوط به کدپیچ ۱۲۵۶ درست اعمال نشود، در مرتب‌سازی مشکل خواهید داشت، و همچنین بانک اطلاعاتی ms Acces بسیار وابسته به زبان پیش فرض سرور (انگلیسی و یا فارسی) است.
باز هم نکته‌ای دیگر، ممکن است در صفحات برنامه‌نویسی خود مانند ASP از COM Object بخصوصی استفاده کنید ( مثلا برای ارسال ایمیل و یا Upload فایل ) و با در PHP نیاز به برخی کتابخانه داشته باشید، (مانند کتابخانه Image و یا PDF). بنابراین درباره این جزئیات نیز با مدیران سرور مشورت کنید و مطمئن شوید که آنها چنین کتابخانه‌هایی را در سرور نصب کرده‌اند، و یا حاضر به نصب و اعمال تنظیمات هستند.
● برخی تنظیمات و امکانات
من با ده‌ها برنامه‌نویس و یا صاحبان سایت صحبت کرده‌ام که مدعی بودند برنامه‌های سایت در کامپیوتر خودشان به خوبی کار می‌کند، ولی پس از انتقال به سرور، دیگر کار نمی‌کند! و یا اجرای قسمت‌هایی از آن دارای اشکال است. در واقع این اشکال بیشتر متوجه خود آنهاست تا سرور! برخی برنامه‌ها برای اجرا نیازمند به اعمال برخی تنظمیات هستند. مثلاً اگر قرار است با استفاده از یک صفحه ASP در یک بانک اطلاعات Access اطلاعاتی درج کنید، و یا یک فایل Text را درشاخه‌ای ایجاد کنید، دایرکتوری فایل Access و یا آن فایل باید دارای حق دسترسی نوشتاری (Write Permission) برای Everyone و یا کاربر IUSER_machineباشد. چنین تغییرات توسط مدیران فنی سرور اعمال می‌شود، اما شما باید حتماً این تنظیمات را در نظر بگیرید و با مدیران فنی درمیان بگذارید. (برخی شرکت‌ها یا چنین تغییراتی را انجام نمی‌دهند، و یا بابت آن هزینه‌ای جداگانه می‌خواهند)
البته یکی از روش‌هایی که امروزه بسیار متداول است، در اختیار گذاردن یک پنل(Panel) برای اعمال تنظیمات به خود مشتری است. این روش نیاز شما را به ارتباط با مدیران فنی کم می‌کند، و به شما امکان می‌دهد در هر لحظه از شبانه‌روز تنظیمات دلخواه خود را اعمال کنید. تنظیماتی دیگر مانند تنظیم DSN , ODBC و یا رجیستر کردنCOM OBJECT و یا اعمال تنظیمات گواهینامه SSL نیز از جمله مواردیست که در صورت استفاده و نیاز می‌بایست آن را در نظر بگیرید.
علیرضا شیرازی
منبع : دنیای کامپیو تر و ارتباطات