شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


تولید


تولید
● قدرت نامی نصب شده
در سال ۱۳۸۳ با بهره برداری از ۲۰ واحد جدید نیروگاهی به قدرت ۲۹۷۱ مگاوات ، جمع تعداد واحد های نیروگاهی موجود در كشور به ۳۸۳ واحد با قدرت نامی ۳۷۳۰۰ مگاوات رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل از آن رشدی معادل ۷/۸ درصد را نشان می دهد . از این مقدار ۳/۹۷ درصد آن سهم وزارت نیرو و ۷/۲ درصد باقی مانده سهم صنایع بزرگ است.
● تركیب نیروگاهی
ترکیب انواع نیروگاه های موجود در تامین انرژی برق کشور عبارتند از :
▪ نیروگاه های بخاری
تعداد ۸۰ واحد در ۲۳ نیروگاه بخاری با قدرت نامی ۱۵۲۲۹ مگاوات در كشور بهره برداری می گردد كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان ۳۲۵ مگاوات معادل ۲/۲درصد افزایش داشته كه ناشی از بهره برداری واحد اول نیروگاه سهند می باشد.در میان انواع نیروگاه های موجود بیشترین سهم از مجموع قدرت نصب شده به میزان ۸/۴۰ درصد به این نیروگاه ها تعلق دارد. همچنین میانگین قدرت عملی نیروگاه های بخاری به ۱۴۸۶۲ مگاوات و تولید ناویژه آنها به ۹۰۷۱۶ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به ترتیب از رشدی معادل ۲/۲ و ۵/۳ درصــد برخـوردار است و ضریب بهره برداری از این نوع نیروگاه ها ۵/۶۹ درصد و راندمان حرارتی آنها بالغ بر ۸/۳۶ درصدگردیده است . انواع سوخت مصرفی این نیروگاه ها عبارتند از : گاز طبیعی به میزان ۱۸۱۲۷میلیون متر مكعب ، گازوئیل به میزان ۴۷ میلیون لیتر و نفت كوره به میزان ۵۷۳۶ میلیون لیتر است و همانطور که ملاحظه می شود مصرف هر یک از این سوخت ها نسبت به سال قبل دارای رشدی به ترتیب معادل ۳/۱ درصد برای گاز ، ۶/۶ درصد برای گازوئیل و ۲/۱۶ درصد برای نفت کوره بوده است .
▪ نیروگاه های گازی
تعداد ۱۷۵واحد در ۲۸ نیروگاه گازی مستقل و۷ نیروگاه گازی مشترك ، با نیروگاه های بخاری به قدرت نامی ۹۷۰۹ مگاوات تا پایان سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان ۲۰۴۷ مگاوات، معادل ۷/۲۶ درصد رشد نشان می دهد و این رشد مربوط به ۱۳ واحد جدیدی است که در نیروگاه های دماوند، هرمزگان و فولاد مباركه نصب شده اند. در سال های اخیر، به لحاظ ساخت برخی از تجهیزات نیروگاهی در داخل كشور شامل توربین و متعلقات، ژنراتور و تجهیزات تكمیلی مكانیكی و الكتریکی، به این نوع نیروگاه ها توجه بیشتری شده است. سهم این نوع نیروگاه ها از مجموع قدرت نصب شده در كشور بالغ بر ۳/۲۶درصد است.حداقل قدرت عملی آنها در تابستان به ۶۷۶۹ مگاوات و حداكثر قدرت عملی آنها در زمستان به ۷۶۸۲ مگاوات بالغ گردید. همچنین تولید نا ویژه این نیروگاه ها به ۲۴۹۷۹ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل از رشدی معادل ۲/۴۱ درصد برخوردار بوده است.ضریب بهره برداری این نوع نیروگاه ها ۳/۳۷درصد و راندمان آنها بالغ بر ۶/۲۷درصد می باشد . سوخت مصرفی این نوع نیروگاه ها، گاز طبیعی به میزان ۷۳۷۲ میلیون مترمکعب و گازوئیل به میزان ۱۴۵۶ میلیون لیتر بوده است که به ترتیب افزایشی معادل ۳/۳۳ و۶/۵۳ درصد را نشان می دهد.
▪ نیروگاه های چرخه تركیبی
تعداد ۵۷ واحد در ۶ نیروگاه چرخه تركیبی مستقل و ۲ نیروگاه چرخه تركیبی مشترك با نیروگاه های بخاری به قدرت نامی ۶۸۳۲ مگاوات در كشور بهره برداری مـی گردد كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن افزایشی نداشته است. این نیروگاه ها به لحاظ راندمان بالا ، کاهش اثرات سوء زیست محیطی و استفاده بهینه از سوخت، مورد توجه می باشد . سهم این نیروگاه ها از مجموع قدرت نامی نصب شده در كشور بالغ بر ۳/۱۸ درصد است. در سال ۱۳۸۳ میانگین قدرت عملی این نیروگاه ها به ۵۹۹۶ مگاوات و تولید ناویژه آنها به ۳۶۲۵۰ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به ترتیب از رشدی معادل ۲/۱۰ و ۲۷ درصد برخوردار بوده است. ضریب بهره برداری این نیروگاه ها ۸/۶۸ درصد و راندمان آنها بالغ بر ۴۶ درصد بوده است. سوخت مصرفی این نیروگاه ها عبارتند از گاز طبیعی به میزان ۷۱۸۳ میلیون متر مكعب و گازوئیل به میزان۶۰۸ میلیون لیتر که به ترتیب از رشدی معادل ۵ و ۳/۶۸ درصد نسبت به سال قبل برخوردار بوده اند .
▪ نیروگاه های برقابی
تعداد ۷۱ واحد در ۲۶ نیروگاه برقابی با قدرت ۵۰۱۲ مگاوات تا پایان سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان۵۹۲ مگاوات معادل ۴/۱۳ درصد افزایش داشته كه ناشی از بهره برداری ۶ واحد جدید از نیروگاه های برقآبی پل کلو ۱، مارون ، کوهرنگ وکارون ۳ است. سهم این نوع نیروگاه ها از مجموع قدرت نصب شده در كشور بالغ بر ۴/۱۳ درصد می باشد. در سال های اخیربا توجه به پتانسیل های آبی موجود در كشور، توجه جدی به امر احداث این نوع واحدها شده كه بخش قابل توجهی از آنها در طی سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسیده است. عدم مصرف سوخت، عدم ایجاد اثرات سوءزیست محیطی، سهولت بهره برداری، مصرف داخلی ناچیز، توقف و راه اندازی سریع، سرعت تغییرات بار به منظور كنترل فركانس شبكه ، هزینه تعمیر و نگهداری ناچیز و امـــكان ساخت تجهیزات نیروگاهـی در داخل كشور به میزان ۷۰ درصد، از جمله محسنات نیروگاه های برقآبی است بطوریكه پیش بینی می شود روند توسعه این نوع نیروگاه در سال های آتی ادامه یابد. تولید ناویژه این نوع نیروگاه ها به ۱۰۶۲۷ میلیون كیلووات ساعت و ضریب بهره برداری آنها حدود ۲/۲۶درصد بوده است.
▪ نیروگاه های دیزلی
تعداد ۵۰ نیروگاه دیزلی با قدرت نامی ۴۹۳ مگاوات همچنان در كشور بهره برداری می گردد. كه سهم آنها از مجموع قدرت نصب شده معادل ۳/۱ درصد است . تولید ناویژه این نیروگاه ها ۲۵۲ میلیون كیلووات ساعت ، نوع سوخت آنها گازوئیل و میزان مصرف آنها بالغ بر ۷۸ میلیون لیتر است.
▪ نیروگاه های برق بادی
در سال های اخیر به كارگیری تدریجی انرژی های نو از جمله انرژی باد در راستای دستیابی به اهدافی چون تنوع بخشی به تركیب منابع انرژی، ملاحظات زیست محیطی و جایگزینی سوخت های فسیلی، در مقیاس های كوچك آغاز گردیده است. در این راستا می توان از پروژه مهم بهره برداری شده توربین بادی ۶۰۰كیلو واتی توسط وزارت نیرو با هدف ایجاد قابلیت طراحی انواع توربین بادی مناسب برای شرایط اقلیمی مختلف، دستیابی به قابلیت تولید توربین هایی با قدرت تا ۱ مگاوات و ارتقاء دانش فنی نام برد. در پایان سال ۱۳۸۳ با احتساب ۵۰ واحد توربین بادی سازمان انرژی اتمی و ۵ واحد توربین بادی بینالود، جمع توربین های بادی كشور به ۵۶ دستگاه و قدرت آنها به ۲۵ مگاوات رسید و سهم آنها از مجموع قدرت نصب شده معادل ۰۷/۰ درصد گردیده است . در سال ۱۳۸۳ تولید انرژی این نیروگاه ها بالغ بر ۴۷ میلیون كیلووات ساعت بوده است .
● قدرت عملی
قدرت نصب شده در هر واحد گازی در صورتی قابل تولید خواهد بود كه ارتفاع محل نصب هم سطح دریا ودرجه حرارت ۱۵ درجه سانتیگراد باشد(شرایطISO) . مرتفع بودن محل نصب از سطح دریای آزاد وافزایش دمای محیط نسبت به ۱۵ درجه سانتیگراد متناسبا" موجب كاهش قابلیت تولید نیروگاه ها می گردد كه این كاهش در فصل تابستان در بعضی از نیروگاه ها تا ۳۰ درصد نیز می رسد . نظر به اینكه اوج مصرف شبكه در فصل تابستان اتفاق می افتد كاهش قابلیت تولید در ازاء دمای محیط، تاثیر نامطلوبی برتامین نیاز مصرف داشته و در واقع برنامه ریزی افزایش ظرفیت تولید بایستی برمبنای قدرت عملی واحدهای جدید در فصل تابستان صورت پذیرد. به عنوان مثال جمع قدرت نامی نیروگاه های گازی وچرخه تركیبی ۱۳۳۸۴ مگاوات می باشد که قدرت عملی تابستانی آنها به ۱۰۸۸۱ مگاوات می رسد.
● قدرت سرانه
قدرت سرانه نمادی از امكان دسترسی افراد جامعه به انرژی الكتریكی به شرط فراهم بودن سایر تسهیلات برق رسانی است. این شاخص با جمعیت در حال رشد وقتی بارزتر می شود كه بتوان برمقدار آن افزود و بدین سان تصویری از برخورداری بیشتر افراد آن جامعه، از امكانات برق، در جهت بهبود شرایط رفاهی، اجتماعی و اقتصادی، ارائه نمود.
در سال ۱۳۸۳ قدرت سرانه نصب شده كشور معادل ۵۵۳ وات بر نفر گردید.كه نسبت به رقم سال قبل از رشدی معادل ۸/۶ درصد برخوردار است .
● تولید انرژی برق
در سال ۱۳۸۳ تولید انرژی الکتریکی از نیروگاه های كشور به ۱۶۲۸۷۰ میلیون كیلووات ساعت رسید كه از این مقدار ۹۸ درصد توسط نیروگاه های تحت مدیریت وزارت نیرو و۲ درصد باقی مانده توسط نیروگاه های اختصاصی صنایع بزرگ تولید گردید .میزان تولید برق توسط نیروگاه های تحت مدیریت وزارت نیرو در سال مورد گزارش نسبت به رقم مشابه سال قبل آن از رشد ۹/۸ درصدی برخوردار بوده و این در حالی است که جمع تولید انرژی الكتریكی در كشور رشدی معادل ۸/۸ درصد را نشان می دهد . ازمجموع انرژی تولید شده در سال ۱۳۸۳ سهم نیروگاه های حرارتی ۱۵۲۱۹۶ میلیون كیلووات ساعت (۵/۹۳ درصد) ، سهم نیروگاه های برقآبی ۱۰۶۲۷ میلیون كیلووات ساعت (۵/۶ درصد) و سهم نیروگاه های برق بادی ۴۷ میلیون كیلووات ساعت (۰۳/۰درصد ) بوده است. در پایان سال ۱۳۸۳ كل نیاز مصرف انرژی الکتریکی كشور به ۱۶۵۲۹۲ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم ۱۵۰۳۶۰ میلیون کیلووات ساعت سال قبل ۹/۹ درصد افزایش را نشان می دهد.● مصرف داخلی نیروگاه ها
بخشی از تولید نیروگاه ها صرف تامین برق مورد نیاز تاسیسات و تجهیزات اصلی و جانبی خود نیروگاه می شود كه مقدار آنها در انواع نیروگاه ها متفاوت است. مصرف داخلی نیروگاه های کشور بالغ بر ۴/۴ درصد از کل انرژی تولیدی نیروگاه ها می باشد که معادل ۷۱۱۳ میلیون كیلووات ساعت است . مصرف داخلی نیروگاه های بخاری ۸/۶ درصد از تولید ناویژه این نوع نیروگاه ها را تشکیل می دهد . این نسبت برای نیروگاه های گازی ۶ /۰ درصد ، نیروگاه های چرخه ترکیبی ۹/۱ درصد ، نیروگاه های برقـآبی ۷ /۰ درصد و نیروگاه های دیزلی ۱/۷ درصد می باشد .
لازم به توضیح است که مصرف داخلی نیروگاه ها تا حدود زیادی به رفتار مصرف کنندگان انرژی الکتریکی و الگوی مصرف آنها که بالاجبار روی نحوه بهره برداری از نیروگاه های کشور اثـر می گذارد، بستگی دارد . از سوی دیگر با افزایش سهم نیروگاه ها ی چرخه تركیبی و نیروگاه های گازی بزرگ طی سال های اخیر در شبكه برق كشور و همچنین با توسعه چشمگیر نیروگاه های برقابی ، سهم كل مصرف داخلی به تدریج سیر نزولی طی خواهد نمود .
● سوخت مصرفی نیروگاه ها
سوخت اصلی مورد مصرف اكثر نیروگاه های كشور گاز طبیعی و سوخت جایگزین آن برای نیروگاه های بخاری ، نفت كوره و برای نیروگاه های گازی و چرخه تركیبی گازوئیل می باشد. نیروگاه های بخاری ایرانشهر، زرندو همچنین نیروگاه های گازی قا‌‌‌ئن، بوشهر، زاهدان، چابهار به دلیل عدم اتصال به شبكه گاز كشور فقط سوخت مایع مصرف می كنند كه جمع مصرف آنها در سال ۱۳۸۳ بالغ بر ۵/۲ درصد از كل سوخت مصرفی می باشد . همچنین سوخت مصرفی نیروگاه های دیزلی گازوئیل است . مصرف سوخت گاز به دلایل مختلف از جمله كاهش اثرات سوء زیست محیطی، سهولت بهره برداری و كاهش هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات، نسبت به سوخت مایع برتری دارد از جمله دلایل دیگر می توان به ابعاد اقتصادی مصرف گاز طبیعی و امکانات بهتر صادرات سوخت مایع اشاره نمود . بر این مبنا اقدامات چشمگیری در جهت توسعه امکانات گاز رسانی به نیروگاه ها صورت پذیرفته است . سهم گاز طبیعی از مجموع سوخت مصرفی ۷/۷۸ درصد بوده است . سهم انواع سوخت مصرفی وزارت نیرو را نشان می دهد .
● ضریب ذخیره تولید
در حالیکه ضریب ذخیره تولید در کشور های پیشرفته صنعتی علیرغم کاربرد سیستم های کنترل و اتوماسیون پیشرفته و ضریب آمادگی قابل توجه نیروگاه ها ، حدودا" به ۳۰ درصد می رسد در کشور ایران این رقم به ۶/۷ درصد بالغ می گردد . علت پایین بودن ضریب ذخیره تولید در ایران، رشد سریع نیاز مصرف بخصوص در فصل تابستان و عدم امکان توسعه نیروگاه ها با رشدی مشابه آن می باشد . به همین مناسبت باید در حفظ ضریب آمادگی نیروگاه ها با انجام به موقع فعالیت های تعمیر و نگهداری کوشید و لیکن با تمامی این تلاش ها، در برخی از روزهای تابستان، کمبود تولید نسبت به نیاز مصرف هر چند به مقدار کم اجتناب ناپذیر می گردد .
● انرژی تامین نشده بخش تولید
در سال ۱۳۸۳علیرغم تمامی تمهیدات بعمل آمده ۱۲۸ میلیون کیلووات ساعت از نیاز مصرف شبکه تامین نگردید و نسبت به سال ۱۳۸۲ میزان انرژی تامین نشده ۶۲ درصد افزایش یافت. عمده دلیل این عدم تامین انرژی همانطور که در بالا به آن اشاره شد کاهش ضریب ذخیره تولید، بخصوص در دوران پیک مصرف سال است . از سوی دیگر برخی از واحد های نیروگاهی بخاری و گازی موجود در شبکه بیش از ۴۵ سال مورد بهره برداری قرار گرفته اند و احتمال خروج اضطراری در این نیروگاه های قدیمی بسیار بالا است . مضافا"، به اینکه این نیروگاه ها بازسازی و نوسازی کامل نشده اند . محدودیت های مالی و نتیجتا" عدم رشد توسعه ظرفیت نیروگاه نیز مزید بر علت است . سهم عوامل مختلف در خاموشی های شبکه در نمودار زیر نشان داده است .
● برنامه تعمیرات واحدهای نیروگاهی
انجام به موقع و كامل برنامه های تعمیراتی واحدهای نیروگاهی بخصوص در شرایطی شبیه به شرایط شبکه سراسری ایران که ضریب ذخیره تولید شبكه بسیار اندک است، از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا لازم است كه کلیه نیروگاه ها بتوانند در آغاز فصل گرما که مصرف برق در ایران به سمت اوج سالانه حرکت می کند با حداقل خروج اضطراری آماده بهربرداری باشند. از این رو برنامه تعمیرات طوری تنظیم می شود تا در فصل بهار و پاییز كه نیاز مصرف شبكه كمتر از تابستان است و نیازی به بهره برداری از تمامی ظرفیت نیروگاه ها نیست تعمیرات لازم و آماده سازی نیروگاه ها انجام پذیرد . بدلیل آنکه در فصل زمستان مصرف گاز طبیعی در شبکه افزایش می یابد، برای کاهش مصرف گازوئیل که عمدتا" از خارج از کشور وارد می شود تعمیرات نیروگاه های گازی و چرخه تركیبی برای این فصل برنامه ریزی می گردد . برعکس در این فصل نیروگاه های بخاری فعال می باشند زیرا از نفت كوره به عنوان سوخت دوم استفاده می نمایند (این سوخت از داخل کشور تامین می شود ). برنامه تعمیرات نیروگاه ها برای دو مقطع نیمه اول و نیمه دوم هر سال پیش بینی و به تصویب معاونت امور برق وزارت نیرو می رسد .
● ساخت داخل تجهیزات نیروگاهی
بومی کردن تکنولوژی، انتقال دانش فنی و رشد فن آوری ملی، از ملزومات توسعه پایدار است و کشورهای در حال توسعه چنانکه این شرط مهم را محقق نسازند بزودی از گردونه رقابت جهانی کنار رفته و در ردیف کشورهای عقب مانده قرار می گیرند و برای انجام برنامه های توسعه با هزینه های هنگفت، وابسته به کشورهای توسعه یافته باقی می مانند. وزارت نیرو که برای ارائه خدمات گسترده و مطمئن ، ناگزیر به استفاده صنعتی با تکنولوژی پیچیده است ، با درک این مهم ، نسبت به تاسیس و توسعه شرکت هایی که بتوانند با تکیه بر توان مهندسی و علمی داخل کشور، وابستگی تکنولوژی و نیاز ارزی طرح های صنعت آب و برق را از طریق ارتقاء مدیریت ساخت، مدیریت پروژه و مدیریت فرایند کاهش دهند، همت گمارده است . از سوابق اجرای طرح ها و پروژه ها قبل از سال ۱۳۵۷ چنین استنتاج می گردد که اغلب طــــرح های عمرانی و صنعتی نظیر نیروگاه ها به صورت کلید تحویل، توسط شرکت های خارجی اجرا می شده است. در این روش کلیه مسئولیت های طرح شامل پروژه ، طراحی و مهندسی ، تامین تجهیزات و نصب و راه اندازی به عهده شرکت های پیمانکار خارجی بوده و خریداران داخلی، عمدتا" مسئولیت نظارت کلی بر اجرای طرحها و مفاد قرار دادها را بر عهده داشته اند همچنین نقش شرکت های مهندسی مشاور ایرانی از حد واسطه گری قراردادها و یا نظارت های کارگاهی تحت نظر مدیران خارجی ، فراتر نمی رفته است.
وزارت نیرو در استمرار تجربه موفق واحدهای مهندسی و تولید داخلی در اجرای پروژه های صنعت آب و برق بویژه نیروگاه شهید رجائی ، از سال ۱۳۶۹ تصمیم گرفت پروژه های کلید تحویل را از پیمانکاران خارجی به پیمانکاران داخلی منتقل نماید . اهداف کلی این اقدام عبارت است از:
▪ انجام مدیریت پروژه توسط متخصصین ایرانی
▪ انجام عملیات طراحی و مهندسی توسط نهادهای فنی و مهندسی ایرانی
▪ استفاده از تولید صنایع ساخت داخل در اجرای طرح ها
▪ انتقال تکنولوژی تولید تجهیزات ساخت خارج به داخل کشور
در راستای این تصمیم ، سهم پیمانکاران داخلی در اجرای پروژه های عمرانی افزایش یافته است و با بهره گیری از تجربیات متمرکز سال های گذشته و تشکیل شرکت های متعدد پیمانکاری بویژه شرکت مپنا (شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران ) ، سازمان توسعه برق ایران و شرکت فراب (پیمانکارعمومی نیروگاه های برقـــآبی) علاوه برکاهش قابل توجــه هزینه های ارزی طرح های عمرانی، گام موثری در زمینه بومی کردن صنایع آب و برق و نیز افزایش توانمندی های مهندسی داخلی برداشته شده است و با حضور در بازارهای بین المللی و شرکت در مناقصات و اجرای پروژه های نیروگاهی در برخی از کشورها نظیر بنگلادش، ارمنستان، ونزوئلا، پاکستان، هند، شارجه و نیجریه سعی بر افزایش سهم خود در بازارهای بین المللی را دنبال می نماید .
● طرح آمارگیری از مولدهای مستقل برق در كارگاه های صنعتی كشور
با توجه به افزایش مصرف برق و بار شبكه كشور، استفاده از مولدهای مستقل برق نصب شده در كارگاه های صنعتی كشور، می تواند كمك بسیار موثری در رفع مشكلات موجود در زمینه تامین برق مورد نیاز كشور به ویژه در مواقع اوج بار باشد . در این راستا طرح آمارگیری از مولدهای مستقل برق در كارگاه های صنعتی كشور از طرف مركز اطلاع رسانی با اهداف زیر پیشنهاد گردید :
▪ شناسایی پتانسیل موجود در راستای بهینه سازی مصرف انرژی
▪ برنامه ریزی جهت تامین سوخت و تبدیل آن به گاز طبیعی
▪ همكاری با صنایع جهت استفاده از ظرفیت نصب شده و نحوه خرید از آنها
▪ كاهش تلفات
▪ افزایش ضریب اطمینان شبكه
جهت انجام این طرح پس از نیاز سنجی از معاونت های تخصصی شركت توانیر و شركت های برق منطقه ای با همكاری دفتر آمارهای صنعت ، معدن و محیط زیست مركز آمار ایران ، پرسشنامه و راهنمای آمارگیری تهیه و به منظور صرفه جویی در هزینه و زمان ، مقرر شد این طرح همزمان با طرح های سرشماری از كارگاه های صنعتی ۱۰ كاركن و بیشتر طرح محیط زیست ایران به مرحله اجرا درآید . این طرح از ابتدای تیرماه ۱۳۸۳ آغاز و در سال ۱۳۸۴ به پایان رسید . طرح مذكور با توجه به شرایط ویژه حاكم بر كارگاه های صنعتی كشور ، نكات فنی و پیچیده تخصصی در پرسشنامه و به لحاظ این كه برای اولین بار در سطح كشور به اجرا درآمده دارای مشكلات اجرایی بسیار زیادی بود كه با تلاش و پیگیری همكاران مركز اطلاع رسانی توانیر، دفتر موضوعی مركز آمار ایران و سایر همكاران در سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان های كشور و شركت های توزیع نیروی برق استان ها رفع گردید، و در ادامه خلاصه ای از نتایج آن به شرح زیر است :
▪ از تعداد ۱۶۶۴۹ كارگاه صنعتی ۱۰ كاركن و بیشتر ۲۵۶۳ كارگاه دارای مولد مستقل با ظرفیت نامی ۳۲۱۲ مگاوات بوده است .
▪ در كارگاه های صنعتی ۱۰ كاركن وبیشتر تعداد ۳۶۱۷ مولد مستقل برق موجود می باشد كه از تعداد ۳۴۱۷ مولد (۴/۹۴ درصد) آنها دیزلی و مابقی از نوع گازی و بخاری بوده اند .
▪ از مجموع ۲۵۶۳ كارگاه مولد مستقل، تعداد ۸۰۹ كارگاه این امكان را داشته اند كه در ساعت اوج مصرف شبكه سراسری ، نیروگاه اختصاصی خود را در اختیار شبكه سراسری قرار دهند و بخشی از برق مورد نیاز شبكه وزارت نیرو را تامین نماید .
▪ در سال ۱۳۸۲ میزان تولید انرژی برق نیروگاه های اختصاصی كارگاه های ۱۰ نفر كاركن و بیشتر ۶۸۸۹ میلیون كیلووات ساعت بوده است .
لازم به یادآوری است آمار فوق در برگیرنده آمار نیروگاه های صنایع بزرگ نیز می باشد .
منبع : شرکت توانیر