چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

خواص دارویی نخود


خواص دارویی نخود
نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود ۳۰ سانتیمتر می رسد . ساقه این گیاهپ پوشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از ۱۳ تا ۱۷ برگچه کوچک و دندانه دار می باشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار درد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک ،‌متورم و نوک تیز بطول ۲ تا ۳ سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد .
نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پرمصرف است.
● ترکیبات شیمیایی:
در صد گرم نخود موادزیر موجود است :
آب / ۱۰ گرم
پروتئین / ۲۰ گرم
نشاسته / ۱۵۵ گرم
کلسیم / ۱۵۰ میلی گرم
فسفر / ۳۵ میلی گرم
آهن / ۷ میلی گرم
سدیم / ۲۵ میلی گرم
پتاسیم / ۷۸۰ میلی گرم
ویتامین آ / ۵۰ واحد
ویتامین ب ۱ / ۰/۳ واحد
ویتامین ب ۲ / ۰/۱۵ واحد
ویتامین ب ۳ / ۲ میلی گرم
مواد روغنی / ۵ گرم
نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ارسنیک ، اسید اگزالیک ، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بور ، لیتیوم و مس است . ضمنا دارای موادی مانند لسیتین ، گالاکتان ، ساکاروز ، ‌دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد.
● خواص داروئی :
نخود بعلت دارا بودن اسید های آمینه مختلف ،‌ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است .
نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که دارد ، نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
ـ نخود کمی ملین است.
ـ نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد.
ـ نخود کرم کش است .
ـ برای برطرف کردن درد سینه و ریه باید نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
ـ روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید .
ـ روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
ـ روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
ـ روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است .
ـ افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
ـ نخود را می توان برای دفع رسوبات ادراری و درمان زردی بکار برد.
ـ نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
ـ نخود را بصورت در دارو روی زخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد.
ـ یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشور های عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست . گیاه خواران آن را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.
● طرز استفاده:
طرز تهیه هموس بقرار زیر است :
حدود ۳۰۰ گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر ۱۰۰ گرم کره کنجد و یک چهارم سیر له شده و جعفری و نمک و مقداری هم روغن زیتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملامخلوط شود .
هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه می روند .
● مضرات : مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .
میترا نظافت