جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مفهوم شبکه


مفهوم شبکه
در پائین ترین سطح ، شبکه تشکیل شده است از دو کامپیوتر که توسط یک کابل به هم متصل شده اند تا بتواند اطلاعات را به اشتراک بگذارند. هر شبکه ای دیگر برگرفته از چندین ایده پایه ای درباره اشتراک اطلاعات میباشد.
مفهوم شبکه به دلیل نیاز به اشتراک اطلاعات و منابع در زمان و با هزینه قابل قبول شکل گرفته است. پیش از مفهوم شبکه تنها راه حل موجود انتقال اطلاعات به صورت مستندات یا به بهترین شکل بصورت فلاپی دیسک امکان پذیر بود. چنین محیط کاری، یک محیط کاری ، مجزا نامیده میشود.
گروهی از کامپیوترها و دستگاههایی که به هم متصل شده اند.شبکه نامیده میشوند و مفهوم اشتراک منابع بین این کامپیوترهای متصل ، شبکه کاری (Networking) نامیده میشود. کامپیوتر هایی که قسمتی از شبکه هستند میتوانند موارد زیر را به اشتراک بگذارند
۱) داده (اطلاعات)
۲) پیغامها
۳) تصاویر
۴) چاپگرها
۵) دستگاههای فاکس
۶) مودمها
۷) و دیگر منابع سخت افزاری
● شبکه های محلی
شبکه های کامپیوتری از اندازه های کوچکی شروع به رشد کرده اند. در ابتدا این شبکه ها از حدود ۱۰ کامپیوتر متصل به هم و یک چاپگر تشکیل میشدند. معمولا تکنولوژی پائین باعث محدود شدن تعداد کامپیوتر های متصل و فاصله فیزیکی بین دستگاههای متصل میگردد.
به طور مثال در اوایل دهه ۸۰ یک روش کابل کشی متداول اجازه میداد که شبکه ای با ۳۰ کاربر (ماشین ) و حداکثر طول کابل ۶۰۰ فوت، بوجود آید. چنین شبکه ای معمولا فضای یک طبقه از ساختمان را اشغال میکرد. چنین شبکه ای دریازه محدود جغرافیایی، یک شبکه محلی LAN (Local Area Network) نامیده میشد.
● گسترش شبکه ها
شبکه های محلی اولیه جواب گوی نیاز کارهای تجاری بزرگ نبودند، به دلیل اینکه معمولا شرکتهای بزرگ دفاتری در نقاط مختلف شهر ، کشور یا جهان داشتند. امروزه شبکه های محلی تبدیل به قطعات تشکیل دهنده شبکه های بزرگتر شده اند.
همچنان که اندازه جغرافیایی شبکه رشد پیدا میکند شبکه های محلی به شبکه ها گسترده ، WAN (Wide Area Network) تبدیل میشوند که شامل هزاران کاربر میباشند.
● چرا باید از شبکه استفاده کنیم؟
سازمانهای شبکه را پیاده سازی میکنند تا منابع را به اشتراک بگذارند و ارتباطات زنده (On-Line) داشته باشند. منابع شامل داده ها، نرم افزارهای کاربردی و دستگاههای جانبی می باشند. منظور از ارتباطات زنده فرستادن و گرفتن پیغامها و پست الککترونیکی (E-mail) میباشد.
● چاپگرها و دستگاههای جانبی
قبل از وجود شبکه ها هرکسی میبایست دستگاههای جانبی (همانند چاپگر) مربوط به خودش را بصورت شخصی تهیه میکرد یا این که اشخاص میتوانستند با تعویض جا، از یک دستگاه جانبی استفاده کنند. اما امروز شبکه ها این امکان را برای افراد مختلف و متعدد بوجود آورده اند که همگی میتوانند به طور همزمان مثلا از یک چاپگر برروی شبکه استفاده نمایند.
● داده ها
قبل از وجود شبکه ها افرادی که می خواستند تبادل اطلاعات انجام دهند به راههای زیر محدود بودند:
۱) ارتباطات صوتی
۲) ارتباطات نوشتاری
۳) گذاشتند اطلاعات برروی یک دیسک فلاپی، حمل فیزیکی دیسک به کامپیوتر دیگر و کپی کردن داده ها بر روی آن کامپیوتر شبکه ها امروزه ارتباطات کاغذی را برداشته اند و تقریبا هر نوع داده ای را برای نیاز هر کاربری در هر کجا فراهم میکنند.
● برنامه های کاربردی
شبکه ها، میتوانند برای استاندارد کردن و تطبیق کاربران نرم افزار های کاربردی مورد استفاده قرار گیرند، تا اطمینان حاصل شود که همه کاربران از یک برنامه و از نسخه مشابه برای کار استفاده میکنند. بطور مثال، کاربران همگی با استفاده از یک برنامه کاربردی تحت محیط شبکه یک قرار ملاقات با همدیگر میگذارند و چون همگی به این محیط آشنا هستند، مشکلی از لحاظ کاری پیش نمی آید.
منبع : گروه علمی نابغه های ایران