یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

سیاه زخم، سلاح بیولوژیک


سیاه زخم، سلاح بیولوژیک
حتما نام سیاه زخم را شنیده‌اید؛ چند سال پیش، درست بعد از ماجرای ۱۱ سپتامبر، موضوع سلاح‌های بیولوژیك و سلاح‌های تجهیز شده با باكتری سیاه زخم، تب و تاب خاصی پیدا كرد. تا به حال از خودتان پرسیده‌اید كه چرا بین این همه میكروب از باكتری این بیماری برای تولاید سلاح جنگی‌ستفاده می‌شود؟ ابتدا باید بگوییم كه سیاه زخم یك بیماری مشترك بین انسان و دام است و بیشتر از طریق گاو و گوسفند و البته بیشتر از طریق گاو می‌تواند به انسان انتقال پیدا كند. وقتی حیوانی به این بیماری مبتلا می‌شود، در ادرارش خون دیده می‌شود و فردی كه با این حیوان در تماس است (مانند دامداران یا چوپانان) به طور تصادفی به آن مبتلا خواهد شد. به این دلیل است كه توصیه می‌شود به محض اطلاع از مبتلا بودن حیوان باید آن‌را كشت، در گودال‌هایی به عمق دو متر دفن كرد و روی آن آب آهك ریخت یا آن‌كه حیوان را سوزاند. حتی استفاده از فرآورده‌های این حیوانات از پوست (چرم)، گوشت، استخوان و پشم‌شان گرفته تا شاخ این حیوانات می‌تواند انتقال عامل این بیماری را هموار سازد. جالب است بدانید كه سفیداب‌هایی كه در فرآیند تولیدشان هیچ‌گونه نظارتی انجام نمی‌شود نیز یكی دیگر از راه‌های انتقال این بیماری به حساب می‌آیند زیرا این تركیب پاك كننده را از مغز حرام گاو و گوسفند تهیه می‌كنند و ممكن است سفیداب مصرفی از دام‌های آلوده تهیه شده باشد. به علاوه در برخی از موارد دیده شده است، كارخانه‌هایی كه مواد اولیه‌شان فرآورده‌های دامی ا‌ست مانند كارخانه‌های تولید چرم و نخ ریسی كه از پشم حیوانات استفاده می‌كنند، می‌تواند این بیماری در میان كاركنان‌شان گسترش پیدا كند.
حتما می‌پرسید، این بیماری چطور می‌تواند انتقال پیدا كند؟ باید بگوییم كه از طریق زخم، خوردن غذای آلوده به میكروب این بیماری و حتی استنشاق هوای آلوده: این باكتری می‌تواند به راحتی منتقل شود. این بیماری در انسان به اشكال متفاوتی می‌تواند نمایان شود.
▪ نوع اول آن انتشار پوستی است كه روی عضو زخم‌هایی با مركز سیاه رنگ ایجاد می‌شود. این زخم‌ها متورم بوده و به هیچ عنوان دردناك نیستند.
▪ شكل دوم این بیماری با تظاهرات گوارشی همراه است كه بین ۴۰ تا ۶۰ درصد احتمال مرگ را برای فرد مبتلا می‌تواند فراهم آورد. در این حالت، فرد به اسهال و استفراغ شدید مبتلا می‌شود و زخم در روده‌هایش بروز كرده و ممكن است او را از پای درآورد.
▪ نوع سوم این بیماری زمانی است كه سیستم تنفسی را درگیر می‌كند كه البته به احتمال ۱۰۰ درصد فرد امكان دارد كه جان خود را از دست بدهد. در این شكل بیماری، فرد در یكی دو روز اول فكر می‌كند كه سرماخورده است اما در روزهای بعد دچار خون‌ریزی ریوی شده و با تنگی نفس رو‌به‌رو می‌شود و از بین خواهد رفت. اما چرا از میكروب این بیماری برای تهیه سلاح‌های كشتار جمعی استفاده می‌شود؟ باید در جواب بگوییم كه این میكروب به حرارت‌های بالا مقاوم بوده و به این دلیل، پس از انفجار سلاح (موشك) بر اثر حرارت فراوان از بین نمی‌رود. به علاوه مدت‌ها در محیط باقی می‌ماند و در ضمن به راحتی قابل كشت دادن است در حالی كه بقیه میكروب‌ها چنین خاصیتی را ندارند.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید