دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۱۸ دسامبر ۲۰۰۶ ـ آغاز کار رابرت گیتس در سمت وزیر دفاع تازه آمریکا و ...


۱۸ دسامبر ۲۰۰۶ ـ آغاز کار رابرت گیتس در سمت وزیر دفاع تازه آمریکا و ...
پیش از ظهر ۱۸ دسامبر ۲۰۰۶ رابرت گیتس ۶۳ ساله که سمت او به عنوان وزیر دفاع تازه آمریکا در سنای این کشور (با ۹۸ درصد آراء) تایید شده است سوگند خورد و کار خود را آغاز کرد. وی بود که در سنای آمریکا در پاسخ به پرسش یک سناتور (سناتور دمکرات میشیگان) گفت که در عراق، آمریکا پیروزی نظامی نخواهد داشت (با این کلمات: نه، قربان ـ و این کلمات بکرات از شبکه های تلویزیونی آمریکا پخش شده است). او افزود که البته شکست هم نخواهد داشت. پیش بینی می شود که گیتس تغییراتی در سمت های نظامی آمریکا بدهد، چند ژنرال و نیز مسئول امور اطلاعاتی وزارت دفاع و معاونان این وزارتخانه را کنار بگذارد.
هنوز روشن نیست که گیتس بر شمار افراد ارتش آمریکا (نیروی زمینی) و سپاه کماندوهای دریابرد (نیروی ویژه معروف به تفنگدار = مرین) بیافزاید. این روزها توصیه های متعدد در این باره شده است، مخصوصا که فرانسه درصدد بیرون بردن نیروهای خود از افغانستان است و اوضاع شهر شش میلیونی بغداد ناامن تر شده و صحبت از کاهش نیروهای انگلیسی مستقر در جنوب عراق است. گفته شده است که گیتس پیش از گرفتن هرگونه تصمیم در این زمینه ها، نخست از عراق دیدن خواهد کرد.
عامل مهم در اوضاع عراق، فعلا اخطار دولت سعودی به آمریکاست. ملک عبدالله «دیک چنی» معاون رئیس جمهوری آمریکا را به ریاض دعوت کرد و اخطار جدی خود را به او داد مبنی براینکه اگر دولت آمریکا قدرت روزافزون شیعیان را کاهش ندهد، دولت سعودی مانع رسیدن کمک مالی و تسلیحاتی از آن کشور به سنی های عراق نخواهد شد. این هشدار، بیم آمریکا از تبدیل زد و خوردهای فرقه ای عراق به یک جنگ منطقه ای و شکست احتمالی غرب در خاورمیانه را پس از یک قرن افزایش داده است.
گیتس که ۲۶ سال در امور امنیتی (در ارتباط با سایر ملل) تجربه دارد و درجریان فروپاشی شوروی مدیر کل «سیا» بود در رشته «تاریخ» دکترا دارد و سالها در سازمان آموزش عالی آمریکا، رئیس گروه و رئیس دانشگاه بوده است. او در دولت های دمکرات و جمهوریخواه (هر دو حزب) این سمت ها را داشته و لذا، شخصیتی نسبتا متعادل بنظر می رسد که از گفتن «نه» بیم به خود راه نمی دهد.
جورج دبلیو بوش که یک روز پس از برگزاری انتخابات هفتم نوامبر ۲۰۰۶ و شنیدن اعتراض رای دهندگان، با تغییر رامسفلد از سمت وزارت دفاع موافقت کرد که شش سال در این سمت بود و معمار اشغال نظامی عراق و استراتژی مربوط خوانده شده است و گیتس را نامزد جانشینی وی کرد. بوش با این اقدام نشان داد که عملکرد در عراق کارآیی مورد نظر را نداشته و او فردی با دید و بینش تازه را به وزارت دفاع آمریکا منصوب کرده است. این انتصاب درحالی اعلام شد که یک کمیسیون دوحزبی خارج از دولت، نظراتی درباره وضعیت آمریکا در عراق ابراز داشته بود و هر اصحاب نظر دیگر هم حرفی زده بود که بوش بدون اظهار نظر قطعی، از کنار این نظرات عبور کرد و گفت که در ژانویه ۲۰۰۷ استراتژی تازه ای را مطرح خواهد داشت.
باید دانست که دولت آمریکا با هدف استقرار درازمدت و معاملات نفت به عراق رفته و هزینه و تلفات سنگین متحمل شده است که صرف نظر کردن از آن هدف ها برایش آسان نیست. برکنار کردن صدام حسین برایش یک بهانه، بیش نبود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید