جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

از قفقاز تا خاورمیانه


از قفقاز تا خاورمیانه
تحولات گرجستان بر سر اوستیای جنوبی و آبخازیا ، با تحولات منطقه خاورمیانه به ویژه در لبنان به هم گره خورده است.در جریان جنگ کوتاه مدت روسیه و گرجستان که در آخر به شکست گرجستان انجامید ، نیروهای رژیم صهیونیستی نقش داشتند.
سلاح های اسراییلی و آموزش های نظامی آنها به ارتش کوچک گرجستان این جسارت را داد تا به آبخازیا حمله کند. به تصور اینکه این حمایت های آمریکا و اسراییل ادامه می یابد. آمریکا ، اسراییل و غرب در معادلات خود تصور نمی‌کردند که «ارتش سرخ» روسیه با این شدت اقدام به مقابله با حمله ارتش گرجستان به اوستیای جنوبی کند.
حال حمایت های روسیه (پس از اتخاذ سیاست های شدید غرب علیه کرملین) از سوریه و ایران ابعاد تازه‌ای یافته است.
تصمیم مسکو به استقرار موشک های خود در خاک سوریه ، این نظریه را به اثبات می رساند که جنگ سرد دیگری در راه است. با توجه به این که سوریه نیز از این اقدام تلویحاً استقبال کرده است چون خود را همچنان مورد تهدید جدی رژیم صهیونیستی می‌داند.
همگان به خاطر دارند که در جریان «بحران موشکی کوبا» در سال ۱۹۶۲ میلادی و در زمان ریاست جمهوری «جان اف کندی» و رهبری «خروشچف» در شوروی ، جهان ۱۳ روز پر تنش را پشت سر گذاشت.
و اینک این بحران موشکی از هنگام انعقاد قرارداد استقرار سپر موشکی آمریکا در «چک» و «لهستان» آغاز شده است و در مقابل روسیه نیز قصد دارد تا نسبت به این اقدام آمریکا پاسخی مناسب بدهد.
استقرار موشک های روسی در خاک سوریه یکی از این اقدامت شاید پیشگیرانه مسکو باشد. در کنار آن سیاست های حمایت آمیز روسیه از فعالیت های هسته ای صلح آمیز ایران نیز در خور توجه است.
روسیه پس از مناقشات اخیر با گرجستان و مشاهده حمایت های گسترده غرب از تفلیس ، رویکرد حمایت آمیز خود را نسبت به جمهوری اسلامی ایران کمی بیشتر کرده است.
روسیه از جانب نفوذ آمریکا و اسراییل در کشورهای آسیای میانه و قفقاز احساس خطر کرده و خود را نیازمند همپیمانان قوی و مطمئن در منطقه می‌بیند.
بهترین اقدام روسیه تشکیل یک پیمان منطقه‌ای شامل روسیه ، ایران ، چین ، قزاقستان ، هند و... مشابه پیمان ناتو در منطقه است.
در کنار این مناقشات ، مسئله لبنان نیز یکی از دغدغه های کرملین است. در حال حاضر ، رژیم صهیونیستی تهدیدات تازه ای را علیه لبنان مطرح کرده است.
رهبران رژیم صهیونیستی به تازگی تهدید کرده اند که اگر حزب الله به اسراییل حمله کند، دولت رژیم صهیونیستی ، این بار تنها مواضع حزب الله لبنان را هدف قرار نخواهد داد بلکه همه لبنان را هدف قرار می‌دهد.
این تهدیدات رژیم صهیونیستی درحالی صورت می گیرد که حزب الله همیشه به عنوان مدافع تمامیت ارضی لبنان عمل کرده است و اکنون نیز تهدیدی رسمی و علنی علیه اسراییل از سوی مقامات حزب الله علیه رژیم صهیونیستی مطرح نشده است.
تنها سید حسن نصرالله رهبرحزب الله لبنان ، نسبت به هرگونه حمله اسراییل به این کشور هشدار داده است.
رهبر حزب الله لبنان روز یکشنبه گذشته در آیین بیستمین سالروز تاسیس «پیشاهنگان مهدی» تاکید کرد؛ اگر آنها (رژیم صهیونیستی) همانگونه که تهدید کرده‌اند ، اقدام به جنگ علیه لبنان کنند ، این بار پیروزی ما قطعی است.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تهدید کرده بود دولت اسراییل با ۵ واحد ارتش خود به لبنان حمله زمینی خواهد کرد و در مقابل سید حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان در پاسخ به این تهدید اعلام کرد؛ در صورت وقوع چنین حمله‌ای ، اسراییل نابود خواهد شد.
حزب الله اکنون بخشی از دولت لبنان محسوب می شود. در بیانیه خط مشی دولت لبنان که به تصویب کابینه و مجلس لبنان نیز رسیده است ، ارتش، مردم و مقاومت لبنان اجازه استفاده از هر وسیله ای برای آزادی مزارع شبعا و مناطقی که تحت اشغال رژیم صهیونیستی است را داده است.
اکنون رژیم صهیونیستی همچون گذشته تنها با حزب الله روبرو نیست و همانگونه که مقامات اسراییلی مطرح کرده اند با کل لبنان روبروست.
رژیم صهیونیستی باید متوجه باشد که یک اشتباه در تحلیل معادلات منطقه ای خود قطعا نابودی این رژیم غاصب را به همراه خواهد داشت.
این رژیم متوجه شده است که اکنون پس از گذشت یک دوران پرتلاطم در لبنان بر سر انتخاب رئیس جمهور این کشور ، ثبات به لبنان بازگشته است و با تهدید حمله نظامی به خاک لبنان قصد دارد این ثبات و انسجام را از بین ببرد.
روسیه قطعاً نسبت به اقدام رژیم صهیونیستی علیه لبنان و سوریه واکنش نشان خواهد داد چون در جریان مناقشه گرجستان ، غرب علیه روسیه سیاست های تندی را اتخاذ کرد.
به نظر می رسد «خرس سفید» از خواب زمستانی بیدار شده است و قصد دارد پیشینه خود را زنده کند.
محمد حیدری
منبع : روزنامه جام‌جم