یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نیروهای امنیتی، چالش جدید افغانها


نیروهای امنیتی، چالش جدید افغانها
«با گذشت چهار سال آلمان نتوانسته از عهده ماموریت خود در افغانستان كه بازسازی نیرو های پلیس این كشور می باشد، برآید و تلاش های آلمانی ها با شكست مواجه شده است. این ادعای آمریكا باعث به وجود آمدن اختلافاتی در مورد نحوه اداره افغانستان میان آلمان و آمریكا شده است. با این تفاوت كه این بار آلمان نه به عنوان یك هم پیمان كه به عنوان رییس اتحادیه اروپا در مقابل آمریكا قرار گرفته است.»
روزنامه فرانكفورتر آلگماینه -چاپ آلمان- نوشته است: «آنتونی كوردسمن، یكی از معتبر ترین كارشناسان امنیتی در واشنگتن است. او در وزارتخانه های دفاع و خارجه و نیز در ناتو و پست های خارجی در خاورمیانه كار كرده است. در حال حاضر كوردسمن در مركز استراتژیك و مطالعات بین المللی كه از مراكز اصلی بحث در مورد سیاست خارجی در واشنگتن است مشغول به كار است. هنگامی كه او در كنگره آمریكا در مورد عراق صحبت می كند توجه همه معطوف به او می شود. این مرد به تازگی قضاوتش را در مورد عملكرد آلمان در افغانستان ابراز كرد كه گویی برای آلمانی ها از این بدتر نمی شد.
آلمان ماموریت بازسازی نیرو پلیس افغانستان را به عهده دارد و كوردسمن كه برای بررسی عملكرد آلمان در نوامبر ۲۰۰۶ به افغانستان سفر كرده بود، پس از بازگشت نوشت: به عنوان یك ملت پیشرو آلمانی ها در ایجاد یك نیروی پلیس كارآمد در افغانستان شكست خورده اند و چهار سال كار آنها در این كشور بی نتیجه بوده است تا جایی كه ژنرال كارل ایكنبری، فرمانده نیرو های آمریكایی در افغانستان طی اظهاراتی كه بیشتر انتقادی بود تا دیپلماتیك در مورد اقدامات آلمان گفته بود، آموزش نیرو های پلیس افغانستان نقص دارد.» فرانكفورتر آلگماینه می نویسد: «برلین از این انتقادات ناخشنود است.
مقامات آلمانی از دادن پاسخ رسمی به این اظهارات خودداری می كنند. بحث بر سر نیمه پر یا نیمه خالی لیوان است، چرا كه این مورد یكی از مسایل كلیدی برای آینده افغانستان است. بدون یك نیروی پلیس قدرتمند سرزمین هندوكش كه خسارات فراوانی را از جانب نیرو های بازسازی شده طالبان متحمل شده، روی آرامش را نخواهد دید. با این حال سخنگوی وزارت كشور آلمان معتقد است: انتقاد آمریكا اصلا قانع كننده نیست و آلمان اقدامات سازنده ای را انجام داده است. حقیقت این است كه ماموریت بازسازی یك نیروی پلیس در افغانستان پس از سقوط طالبان، آنگونه كه ائتلاف بین المللی انتظار داشت به سرانجام نرسید. طی چند دهه جنگ داخلی در افغانستان یك نیروی پلیس مرسوم وجود نداشت، فقط به فراخور در گوشه و كنار نیرو های امنیتی محلی تحت سرپرستی جنگ سالاران كار آنها را انجام می دادند.
در برخی نقاط نیز نیرو های غربی كه برای كمك در بازسازی به افغانستان آمده بودند، نیرو های محلی را در مقابله با قانون شكنی ها یاری می كردند. بیشتر پلیس های افغان سواد خواندن و نوشتن ندارند، حتی میان مقامات ارشد پلیس نیز به سختی كسی یافت می شود كه باسواد باشد. در چنین شرایطی آلمان مسوولین باز سازی پلیس را به عهده گرفت. پیش از این نیز آلمان در زمینه تعلیم نیرو های پلیس با افغانستان همكاری كرده بود كه هنوز هم تعدادی از این افراد جزو مقامات ارشد پلیس افغانستان هستند و حتی آلمانی صحبت می كنند.
در آوریل سال ۲۰۰۲ یك دفتر عملیاتی توسط آلمان در كابل تاسیس شد كه ماموریت اصلی آن تعلیم و باز آموزی افراد پلیس به ویژه در آكادمی دوباره بازگشایی شده پلیس این شهر بود. در آگوست ۲۰۰۵ اولین گروه افسران دوره دیده این آكادمی معرفی شدند. تاكنون بیش از ۴۲۰۰ افغان از این آكادمی فارغ التحصیل شده اند و در حال حاضر نیز ۱۳۵۰ نفر تحت تعلیم قرار دارند. اشكالی كه آمریكایی ها می گیرند این است كه آلمانی ها تنها روی آموزش مقامات ارشد كه با رتبه بندی افسران و افسران ارشد در آلمان مطابقت می كند، تمركز كرده اند. دلیل آنان هم این است كه افراد باید برای پست های بالاتر تربیت شوند و خود این افراد بعد ها پلیس های بعدی را آموزش دهند.
این روزنامه آلمانی در ادامه آورده است: «كیتا ماس، كارشناس مركز مطالعات سیاسی آلمان كه از مهمترین مراكز مشاوره سیاست خارجی دولت است، می گوید: این طرحی است كه انتقادات فراوانی بر آن وارد است و با وجود صرف زمانی طولانی نتیجه پرباری نداشته است. به اعتقاد این كارشناس روش آلمان نتوانسته برای كشوری كه وسعت آن دو برابر آلمان است نیروی پلیس كافی با قدرت و قابلیت واكنش به موقع ایجاد كند.
در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۴ افغانستان كمبود نیرو های پلیس مشهود بود و حتی علیرغم حضور نیرو های بین المللی حافظ صلح دولت نتوانست تمام حوزه های انتخاباتی را تحت پوشش امنیتی قرار دهد و هنگامی كه اوایل سال گذشته نیرو های طالبان اقدام به حمله كردند و نیرو های ناتو به مقابله برخاستند نیروی پلیسی وجود نداشت كه از امنیت شهر ها در حین جنگ خونین با طالبان راحفاظت كند.در واكنش به این كمبود ها نیرو های آمریكایی شروع به آموزش نیرو های جدید پلیس كردند و هر روز بر تعداد این افراد كه از كارمندان شركت های امنیتی خصوصی آمریكا بودند افزوده شد تا جاییكه طی دو سال اخیر واشنگتن برای تربیت نیروی پلیس بیشتر از آلمان در چند سال فعالیتش هزینه كرده است.
اقدامات آمریكا بیشتر شامل برگزاری دوره های فشرده و كوتاه یك ماهه می شود كه در صورت نیاز تا دو ماه نیز تمدید می شود و این در بسیاری از موارد ضروری است زیرا ۸۰ درصد این افراد بی سواد بوده و جزو مجاهدین سابق اند كه غیر از كار با كلاشینكف چیز دیگری نیاموخته اند. این برنامه آمریكایی ها بدگمانی آلمانی ها را برانگیخته و این در حالی است كه هیچكس به طور رسمی در این مورد سخنی به میان نیاورده است.
این روزنامه در ادامه آورده است: «ریشه اصلی اختلافات به تفاوت بنیادین فرهنگی این دو كشور نیز باز می گردد همانگونه كه در انجام ماموریت های دیگر خود در افغانستان نشان داده اند، آلمانی ها خواستار سپردن امور به دست غیر نظامیان هستند و می خواهند پلیس ایجاد كنند كه از خود مردم و مانند الگوی آلمانی دوست و یاور مردم باشد. اما آمریكا یی ها در مقابل تنها می خواهند پلیس های افغان بتوانند تیر اندازی كنند و رژه بروند. آنها می خواهند هر چه سریعتر نیرو های بیشتری را آموزش داده و به مناطق ناآرام كشور بفرستند.
این ماموریتی است كه اخیرا وزارت خارجه آمریكا به پنتاگون سپرده است. از آوریل ۲۰۰۵ فرمانده نیرو های نظامی آمریكا در افغانستان مسوول آموزش نیرو های پلیس افغانستان نیز شده است. گذشته از این آلمانی های قصد دارند علاوه بر تربیت نیرو های پلیس مرسوم، نیروی پلیس شبه نظامی ویژه برای سركوب ناآرامی ها تشكیل دهند كه شامل ۵ هزار تن از نیرو های تعلیم دیده درآكادمی پلیس خواهد بود. همچنین دولت آلمان از اتحادیه اروپایی می خواهد در مقابل قدرت گیری بی حد و حصر آمریكا در افغانستان بایستد.
آلمان طرح هایی برای واگذاری امور مربوط به آموزش نیرو های پلیس به یك كمیسیون اروپایی دارد و برای عملی كردن آن اولین گروه كارشناسان برای بررسی شرایط موجود از بروكسل به كابل سفر كردند. مشكل دیگری كه در مورد ایجاد پلیس در افغانستان وجود دارد اعتماد حامد كرزای به شخصیت های بومی است كه باعث شده در برخی نواحی نا آرام گروه های نظامی تشكیل شود كه توسط سران مافیای مواد مخدر تغذیه می شوند.
حامد كرزای همچنین یكی از مردان مطرح را كه متهم به داشتن فساد مالی است به عنوان رییس پلیس كابل منصوب كرد و تنها پس از اعتراضات فراوان مقامات آلمانی این شخص و ۱۵ تن از مدیران ارشد زیر دست او كه به دلیل جنایات جنگی شان تحت پیگرد بودند حاضر به استعفا شدند.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید