دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۱۴ اردیبهشت ـ برخی دیگر از رویدادهای ۴ می


● ۱۴۹۳: كلمبوس در سفر دوم خود به قاره آمریكا گام بر جامائیكا گذارد.
● ۱۶۲۶: پیتر مینیت Peter Minuit هلندی وارد جزیره مانهاتان (قسمتی از شهر نیویورك امروز) گذارد و آن را «نیوندرلند» نامید كه بعدا همه نیویورك هلندی ها را «نیوآمستردام» خطاب می كردند كه انگلیسی ها پس از خارج ساختنش از دست هلندی ها، این نام را به افتخار دوك آو یورك به «نیویورك» تبدیل كردند كه باقی مانده است.
● ۱۹۰۴: عملیات ساختن آبراه پاناما میان دو اقیانوس اطلس و آرام آغاز شد.
● ۱۹۱۹: چینی ها در پكن دست به یك تظاهرات میلیونی زدند و برضد تصمیم كنفرانس ورسای (پایان جنگ جهانی اول) كه قسمتی از چین را به ژاپن واگذار كرده بود تظاهرات كردند.
● ۱۹۵۳: ارنست همینگوی به خاطر داستان «پیر مرد و دریا» جایزه پولیتزر به دست آورد.
● ۱۹۷۹: مارگارت تاچر از حزب محافظه كار انگلستان نخست وزیر این كشور شد. وی نخستین زنی است كه در انگلستان به این مقام رسیده است. بانو تاچر نزدیك به سه ماه پس از پیروزی انقلاب ایران، نخست وزیر انگلستان شده بود.
● ۱۹۸۰: جوزیپ بروز تیتو» رئیس جمهور كنفدراسیون یوگوسلاوی در ۸۷ سالگی درگذشت. وی ۳۵ سال رهبری این كنفدراسیون را برعهده داشت و درآنجا یك نظام سوسیالیستی برقرار كرده بود. تیتو به سبك شوروی، به مناطق اتحادیه استقلال داخلی داده بود كه در دومین دهه پس از درگذشت او، ضمن یك جنگ داخلی از هم جدا شدند. خود او در آخرین سال عمر این را پیش بینی و ابراز نگرانی كرده و گفته بود: مردم درصدد جدایی برنخواهند آمد، این مقامات مناطق هستند كه به خاطر ارتقاء مقام و این كه آنان را رئیس كشور بخوانند و تشریفات برقرار كنند به فكر استقلال خواهند افتاد و از خونریزی هراس نخواهند داشت.
● ۱۹۸۴: «دیانا دورس» بازیگر انگلیسی فیلم های سینمایی در ۷۱ سالگی درگذشت. وی در دهها فیلم، ایفای نقش اول را عهد داشت. دیانا در عین حال از زیبایی كامل برخوردار بود.
● ۱۹۹۰: سرزمین ۶۴ هزار كیلومتری لاتویا (لتونی) با دومیلیون و دویست هزار جمعیت اعلام استقلال كرد كه در اوت سال بعد برسمیت شناخته شد. لاتویا واقع در منطقه بالتیك كه میان روسیه، بلاروس، استونی و لیتوانی قرار گرفته است قبلا یكی از جمهوری های شوروی بود. سی درصد جمعیت این كشور كوچك را روس ها تشكیل می دهند. پایتخت این جمهوری شهر ریگا است و اخیرا به عضویت «ناتو» و اتحادیه اروپا درآمده است.
● ۱۹۹۴: میان یاسر عرفات رهبر وقت فلسطینی ها و اسحق رابین نخست وزیر اسرائیل یك قرارداد صلح امضاء شد و قرار شد كه فلسطینی ها تا ترتیبات بعدی، دولت خودگردان داشته باشند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید