دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

دوئل دوباره آتزوری و خروس‌ها


دوئل دوباره آتزوری و خروس‌ها
در بررسی تیم های شرکت کننده یورو ۲۰۰۸ نوبت به گروه َC یعنی گروه مرگ رسید. ایتالیا، فرانسه، هلند و رومانی گروه سوم را تشکیل می دهند که هر سه تیم نخست برای خود داعیه قهرمانی دارند. بدون شک حساس ترین دیدارها در این گروه خواهد بود چرا که ایتالیا، فرانسه و هلند از پرافتخارترین تیم های اروپایی و حتی جهان هستند.
● ایتالیا امید وار تر از همه
در این بین لاجوردی پوشان ایتالیا به رهبری روبرتو دونادونی بیشتر نگاه ها را معطوف خود کرده اند. ایتالیا قهرمان جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان شروع دلسردکننده ای در مقدماتی جام ملت ها داشت تا آنجا که دیدار نخست را با تساوی یک بر یک مقابل لیتوانی به پایان رساند تا شکست سنگین ۳ بر یک از حریف دیرینه خود فرانسه انتقاد از دونادونی را به اوج برساند. گرچه آتزوری ها ۹ بازی از ۱۰ دیدار پایانی خود را با پیروزی پشت سر گذاشتند اما هرگز نتوانستند فرانسه را مغلوب خود کنند و حتی در دیدار برگشت در میلان هم به نتیجه ای بهتر از تساوی بدون گل دست پیدا نکردند.
بد نیست به نتایج چند سال گذشته ایتالیا هم نگاهی بیندازیم. هرچند لاجوردی پوشان خاطره خوشی از یورو ۲۰۰۴ ندارند اما پس از سال ها توانستند در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان جام قهرمانی را به ایتالیا ببرند.
شاگردان اسبق مارچلو لیپی چهارمین قهرمانی در جام جهانی را برای کشورشان به ارمغان آوردند به طوری که شاید کمتر کسی فینال جنجالی ایتالیا و فرانسه را از خاطر ببرد.
فینالی که خداحافظی تلخی برای زین الدین زیدان رقم زد. قرار گرفتن در ترکیب اصلی محرکی است که تمامی بازیکنان را به وجد آورد تا رضایت مربی را جلب کنند بوفون که پوشیدن پیراهن شماره یک را حق مسلم خود می داند، فابیو کاناوارو و مارکو ماتاراتزی شانس بیشتری برای حضور در مرکز حفظ دفاعی را دارند.
کریستین پانوچی، زامبروتا و فابیو گروسا و دیگر گزینه های دم دستی دونادونی در تشکیل سد دفاعی ایتالیا خواهند بود.
مانند همیشه دو تیم آث میلان و آ اس رم سهم بسیاری در شکل گیری تیم ملی ایتالیا دارند و هر کدام با داشتن ۳ و ۴ سهمیه قطعا تاثیرگذاری به سزایی در یورو ۲۰۰۸ خواهند داشت.
ماسیمو آمبوریسنی، آندره آپیرلو و گتوزو از میلان و دنیل ده روسی، پائورتا و کامورانسی هر ۳ از آ اس رم گزینه های اصلی هافبک ایتالیا هستند.
رقابت در خط حمله نزدیک تر از دیگر خطوط است چرا که با وجود الکساندر دل پیرو که آقای گل این فصل سری آ نیز بوده و لوکاتونی گلزن تمام عیار بایرن مونیخ احتمال حضور سایر مهاجمان را تحت شعاع قرار می دهد. اگرچه شیوه بازی تیم نیز در کاهش یا افزایش تعداد مهاجمان تاثیرگذار است.
اما بد نیست بدانیم که دل پیرو با ۳۳ سال سن هنوز مانند گلزن های جوان پرانرژی و تاثیرگذار است و با ۲۱ گل زده در این فصل کالچو توانست نگاه دونادونی را به خود معطوف کند.
به ویژه که غیبت ۸ ماهه او در تیم ملی کاملا محسوس بود و همین غیبت طولانی ، شایعاتی مبنی بر دعوت نشدن او را قوت بخشیده که اعلام اسامی ۲۴ نفر نهایی طرفداران پر و پا قرص یووه و دل پیرو را شادمان ساخت.
همان طور که پیشتر ذکر شد لاجوردی ها قهرمان جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان را یدک می کشند تیمی که فینال به یاد ماندنی با فرانسه داشت و حال انتظارات ایتالیایی ها بسیار بالا رفته و قطعا به مقامی غیر از قهرمانی فکر نمی کنند.
مساله اینجاست که سرمربی جوان آنها می تواند انتظارات را برآورده کند یا نه؟ شاید نتایج آتی ایتالیا مشخص کند که آیا اعتماد فدراسیون این کشور به جوان ترها کار درستی بوده یا نه. مارچلو لیپی در اوج و در بهترین شرایط تیم را به جانشین خود سپرد، جانشینی که کارنامه مربیگری اش به هدایت لیورنو ختم می شود. هافبک اسبق ایتالیا که سابقه ۶۳ بار پوشیدن پیراهن تیم ملی کشورش را دارد. خود از بهترین های میلان بوده و پنج عنوان قهرمانی سری A و ۳ قهرمانی لیگ قهرمانان را به همراه میلان تجربه کرده است. دونادونی در اواخر دوران بازیگری اش فعالیت در کشورهای عربی را هم از نزدیک تجربه کرد و مدتی را در الاتحاد عربستان سپری کرد. اسامی نفرات مدنظر دونادونی به شرح زیر است:
ـ دروازه بانان: جیان لویچی بوفون(یوونتوس)، مارکو آملیا(لیورنو) ،مورگان ده سنتیس ( سویا)
ـ مدافعان: فابیو کاناوارو ( رئال مادرید)، مارکو ماتاراتزی(اینتر)، کریستیانو پانوچی(رم)
آندره آ بارزاگلی(پالرمو)، زامبروتا(بارسلونا)، جورجیا چیلینی(یوونتوس)، فابیو گرسو(لیون)
ـ هافبک ها: آندره آپیرلو، گتوزو، ماسیمو آمبورسینی(میلان)، دنیل ده روسی، سیمون پائورتا، آلبرتو آلولاینی(رم)، کامورانسی(یوونتوس)، ریکاردو مونتولیو(فیورنتینا)
ـ مهاجمان: لوکاتونی (بایرن مونیخ)، الکساندر دل پیرو(یوونتوس) آنتونیودی ناتال(اودنیزه)
مارکو بوریلو(جنوآ)، فابیو کواگلیارلا(اودنیزه)، آنتونیو کاسانو(سمپدویا)
● فرانسه به دنبال اعاده حیثیت
این چندمین بار پیاپی است که دو رقیب دیرینه یعنی فرانسه و ایتالیا در یک گروه قرار می گیرند.
در این صورت است که خروس ها بیش از سایر تیم ها به دنبال انتقام چندین و چند ساله خود از لاجوردی ها هستند، تیمی که فینال جام جهانی گذشته را به کام آنها تلخ کرد و موجب شد اسطوره فوتبال فرانسه با ناکامی و خاطره ای تلخ از فوتبال ملی خداحافظی کند.
حال اگر چه شاگردان ریموند دومنش در بازی های مقدماتی در ورزشگاه شهر پاریس با نتیجه ۳ بر یک ایتالیا را مغلوب کردند تا حداقل تسکین را برای فرو نشاندن خشم طرفداران فرانسوی به دست آورده باشند اما آنها به خوبی می دانند که ایتالیایی ها تنها برای دفاع از عنوان قهرمانی شاید وارد کردن ضربه کاری دیگر بر پیکره تیم ملی فرانسه به یورو ۲۰۰۸ می آیند.
خروس ها جام ملت های گذشته با تلاش بسیار توانستند خود را به مرحله یک چهارم نهایی برسانند و از آنجا که یونان را پیش روی خود می دیدند بازی را سهل و بدون دردسر تلقی کردند اما فرانسوی ها بی خبر از همه جا گمان نمی کردند که تیم رقیب همان شگفتی ساز جام ملت های ۲۰۰۴ پرتغال باشند که در آخر نیز جام را به یونان برد.
جوانی و انگیزه یونان بر تجربه و افتخارات فرانسه غلبه کرد تا بیشتر از این اجازه پیشروی به آنها ندهد.
مردان دومنش در جام جهانی نیز تیم های مطرح فوتبال از جمله اسپانیا، پرتغال و برزیل را مغلوب خود کردند اما تراژدی غم انگیزی در فینال گریبان گیر آنها شد. فرانسه تاکنون ۲ بار در سال های ۱۹۶۰ و ۲۰۰۰ عنوان قهرمانی جام ملت های اروپا را از آن خود کرده است.
علاوه بر این که فدراسیون و هواداران فرانسه انتظار خلق شگفتی و کسب جام را از بازیکنان خود دارند ریموند دومنش نیز در صدد است از هر طریق ممکن شهرت و اعتبار خود بهبود بخشد.
چرا که این مربی فرانسوی که سابقه حضور در تیم های المپیک لیون، استراسبورگ و بوردو را دارد آنقدر مورد اعتماد سران فدراسیون کشورش بود که آنها حاضر نشدند که برای فروکش کردن موج انتقادها از آن فینال کذایی او را برکنار کنند. در سال های اخیر بازیکنان قدیمی زیادی از تیم ملی فرانسه خداحافظی کردند تا عرصه برای حضور جوانترها مهیا شود.
فابین بارتز دروازه بان کهنه کار این تیم پس از سال ها سنگربانی از دروازه تیم ملی کشورش دیگر در چهارچوب قرار ندارد و حال گرگوری کاپت دروازه بان المپیک لیون پیراهن شماره یک را بر تن می کند.
در سر خط دفاع نیز از بازیکنان شاخص می توان به نام اریک آبیدال، پاتریک اورا و لیلین تورام اشاره کرد. پاتریک ویرا و کلود ماکلله هافبک های اصلی دومنش را تشکیل خواهند داد به ویژه که ویرا به احتمال زیاد باز و بند کاپیتانی را نیز بر بازو خواهد بست.
فرانسه هم مانند سایر تیم های اروپایی مهاجمان آماده و با هوشی دارد ولی دعوت نشدن دیوید ترزه گه از یوونتوس حواشی جدیدی را برای سرمربی به وجود آورده است. ترزه گه ۳۰ ساله که سابقه حضور در جام جهانی ۹۸ و جام ملت های ۲۰۰۰ را دارد اخیرا رابطه خوبی با دومنش نداشت و به رغم ۳۴ گل ملی اش نتوانست به جمع بازیکنان تیم ملی راه پیدا کند. از طرفی ترزه گه با سابقه تحت سیطره مهاجم جوان لیون کریم بنرما قرار دارد بنرما که با ۲۰ گل زده در لوشامپیونه آقای گلی این فصل را از آن خود کرد. این در حالی است که حضور تیری هانری هافبک سابق آرسنال در خط حمله محتمل خواهد بود:
ـ دروازه بانان: گریگوری کاپت ( لیون)، سباستین فری(فیورنتینا)، مایکل لندرا(سنت ژرمن)، استیو ماندانا (المپیک مارسی)
ـ مدافعان: اریک آبیدال(بارسلونا)، جین آلین بومسانگ(لیون)، فرانسو کلرک(لیون)، سباستین اسکولاچی(لیون)، ویلیام گالاس (آرسنال)، جولین اسکاد (سویا)، پاتریک اورا(منچستر یونایتد)، فیلیپ مکسس(آ اس رم) ویلی سانیول(بایرن مونیخ) لیلین تورام( بارسلونا)
ـ هافبک ها: آلو دیارا(بوردو)، لاسانا دیارا(پورت موس)، ماتیو فلامینی(آرسنال)، کلود ماکلله(چلسی)، جرمی تولالان(لیون)، پاتریک ویرا (اینتر)
ـ مهاجمان: نیکلاس آنلکا(چلسی) هاتم بن ارفا(لیون)، کریم بنرما(لیون)، سیدنی گوو(لیون)، جبرئیل سیسه(مارسی)، سمیرنسری(مارسی)، گومز(سنت اتین)، تیری هانری(بارسلونا)، فلورنت مالودا (چلسی)، فرانک ریبری(بایرن مونیخ)
● هلند بدون انگیزه
هلند علی رغم بازیکنان متعددی که این روزها در بهترین تیم های جهان عضویت دارد در سال های اخیر آرام و بی خطر بوده و دیگر از آن بازی های هیجان انگیز و هجومی که در زمان بازیگری مارک ون باستن مشاهده می کردیم خبری نیست و این خود دلیلی است که با وجود ایتالیا و فرانسه صعود نارنجی پوشان از گروه C در هاله ای از ابهام قرار بگیرد.
هلند در مرحله انتخابی کار چندان دشواری نداشت و جدی ترین رقیب آنها رومانی بود که در روتردام با تساوی صفر ـ صفر آنها را متوقف کرد و در دیدار برگشت شاگردان ون باستن را مجبور به تحمیل شکست یک بر صفر کرد.
هدایت هلند در جام ملت های اروپا ۲۰۰۴ را دیک ادووکات برعهده داشت که در نیمه نهایی بازی را به میزبان یعنی پرتغال با حساب ۲ بر یک واگذار کردند تا همچنان در حسرت جام بمانند.
ناکامی های نارنجی ها در جام جهانی آلمان نیز تداوم پیدا کرد و حتی تغییر کادر مربیگری نیز تفاوت چندانی در عملکرد آنها موجب نشد.
به طوری که تنها موفق صعود از گروه خود شدند و در یک شانزدهم بار دیگر به شاگردان اسکولاری مصاف دادند که باز هم موفق به پیروزی نشدند واین بار با نتیجه یک بر صفر آلمان را ترک کردند.
در آن بازی جنجالی ۲ تیم با ۹ نفر کار را به پایان رساندند.
بهترین عنوان هلند در جام ملت های اروپا به سال ۱۹۸۸ برمی گردد که قهرمانی مقتدرانه این را جشن گرفتند و مارکو ون باستن و رودگولیت ستاره های این تیم بودند.
انتخاب ون باستن به عنوان سکان دار هدایت تیم لاله های نارنجی حرف و حدیث های بسیاری را به دنبال داشت. اددوکات که از مدت ها قبل در تیررس انتقادها بود با نتایج ضعیفی که در جام ملت های گذشته کسب کرد عملا پای ون باستن را به تیم ملی هلند باز کرد، مهاجمی که تنها سابقه مربیگری اش به تیم جوانان آژاکس ختم می شد.
حال ون باستن با دعوت از بازیکنان جوان قصد دارد جوانگرایی را به تیم القا کند و آرزوهای بزرگش را توسط آنها به حقیقت برساند: بازیکنان خوب و ماهری داریم که جنگندگی بالایی دارند اما همه آنها کم تجربه و حتی بی تجربه اند.
اگرچه اندیشه های نوگرایانه او قابل احترام است اما ون باستن باید بداند که در جام ملت ها رقبای خطرناکی دارد. به ویژه که دعوت نکردن خالد بولاهروز از سویا علامت سوال بزرگی را در ذهن همه ایجاد کرده است.
اصلی ترین بازیکنان نارنجی ها اکثرا در لیگ برتر توپ می زنند، ادوین ون درسا دروازه بان یونایتد، رایان بابل مهاجم لیورپول وون پرسی مهاجم آرسنال:
ـ دروازه بانان: ادیون ون درسا(منچستر)، مارتین استکنبرگ(آژاکس)، منک تیمر(فاینورد)
ـ مدافعان: ویلفرد بوما(استون ویلا)، تیم دوکله(فاینورد)، جان هیتینگا(آژاکس)، بوریس ماتیس(هامبورگ)، ماریو ملچیوت(ویگان)، آندره اویحز(بلکبرن)
ـ هافبک ها: ابراهیم آ فلای(آیندهوون)، جیووانی فن برونکهورست(فاینورد)، اورلاندو انگلار(توئنت انشد)، نایجل دی یانگ(هامبورگ)، وسلی اشنایدر(رئال مادرید)، رافائل فن درفارت(هامبورگ)، دمی دوزیو(آلکمار)
ـ مهاجمان: رایان بابل(لیورپول)، کلاس یان هانتلار(آژاکس)، درک کویت(لیورپول)، نیستلروی(رئال)، رابین فن پرسی( آرسنال)، آرین روبن(رئال)، یان ونه گور(سلتیک)
● رومانی بی خطرترین تیم
این اولین حضور رومانی در یک تورنمنت بین المللی اروپایی پس از جام ملت های سال ۲۰۰۰ است. در این صورت است که می توان آنها را بی خطرترین تیم دانست. رومانیایی ها در سال های اخیر موفقیت های چشمگیری نداشتند که صعود به جام جهانی ۲۰۰۶ هم در نبود میزبان در بازی های مقدماتی رخ نداد.
ویکتور پیتوکا کسی بود که صعود به جام ملت های ۲۰۰۰ را برای کشورش رقم زد اما در عین ناباوری پیش از مسابقات کنار گذاشته شد تا نتواند شاهد رسیدن تیم کشورش به این تورنمنت باشد. پیتوکا در دسامبر ۲۰۰۴ به راس کادر فنی رومانی بازگشت ولی نتوانست این تیم را به جام جهانی ۲۰۰۶ برساند. در این بین بیشترین سود را ۳ تیم دیگر گروه می برند که مصاف با رومانی را راهی برای انداختن ۳ امتیاز به اندوخته های خود می دانند.
تنها نکته مهمی که بتوان نقطه قوت رومانی دانست صعود آنها به عنوان تیم اول و بالاتر از هلند از گروه خود بود اسامی نفرات دعوت شده به تیم ملی به شرح زیر است:
ـ دروازه بان: بوگدان بوبونت، ماریوس کورنل پوپا
ـ مدافعان: کاسمین موتی، کریستین ساپونارو، کریستین چیوو، کاسمین کونترا، سورین جیونا، دورین گویان، میرل رادوی، استفان رادو، رازوان دت، گابریل تاماس
ـ هافبک: رازوان کوسیک، پل کودرا، آدرین کریستا، بانل نیکولینا، فلورنتین پتر
ـ مهاجمان: کیپران دک، ماریوس نیکول، فلورین براتو، نیکوله دیکا، کیپران ماریکا، آدرین موتو، دنیل نیکوله.
شیوا نوروزی
منبع : روزنامه جوان