دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

راز بقای قارچ دریایی


راز بقای قارچ دریایی
ممكن است یك قارچ استثنایی كه در آب فوق العاده شور بحرالمیت زندگی می‌كند در آینده راهكارهای ژنتیكی جدیدی را ایجاد كند كه به واسطه آن بتوان گیاهان كشاورزی مقاوم در برابر نمك تولید كرد. این قارچ كه Eurotium herbariorum نامیده می‌شود می‌تواند میزان شوری غیرقابل باور بحرالمیت كه ۳۴۰ گرم در لیتر _ یعنی ۱۰ بار شورتر از آب اقیانوس- است را تحمل كند. اكثر ارگانیسم‌های كره زمین نسبت به نمك بسیار كم تحمل هستند و در صورتی كه در معرض مقدار زیادی از آن قرار گیرند آب خود را از دست داده و خشك می‌شوند. اما پژوهشگران به دلیل اینكه میزان شوری خاك در برخی از نقاط جهان در حال افزایش است به تولید گیاهان كشاورزی مقاوم در برابر نمك علاقه نشان می‌دهند. زمین‌هایی كه نیاز به آبیاری مداوم دارند به تدریج شورتر شده و بازدهی محصول كاهش می‌یابد. یكی از شیوه‌هایی كه سلول‌ها به استرس ناشی از نمك واكنش نشان می دهند تولید گلیسرول است كه به جلوگیری از مهاجرت آب به خارج از سلول كمك می‌كند. بنابراین، پژوهشگران دانشگاه حیفا یك ژن به نام EhHOG كه با تولید گلیسرول در این قارچ‌ها مرتبط است را جدا كرده و آن را به درون مخمر آبجو (Saccharomyces cerevisiae) وارد كردند. این محققین دریافتند كه این مخمر قادر است در مقایسه با مخمرهای عادی نمك بیشتری را تحمل كند و همچنین در مقابل حرارت‌های بالا و پائین و پروكسید هیدروژن مقاومت بیشتری نشان دهد. محققین می‌گویند اگر بتوان این ژن را به درون یك گیاه وارد كرد ممكن است در نهایت از آن برای افزایش مقاومت گیاهان كشاورزی در برابر استرس استفاده كرد. آنها همچنین اضافه می‌كنند كه ژن‌های دیگر كه در سایر ارگانیسم‌های بحرالمیت وجود دارند نویدبخش هستند. اما «تیم فلاورز»، فیزیولوژیست گیاهی از دانشگاه ساسكس انگلستان می گوید كه قارچ‌ها با گیاهان كشاورزی تفاوت زیادی دارند و دلیلی وجود ندارد كه تصور كنیم این ژن مفید است. وی اضافه می‌كند كه مقاومت در مقابل نمك احتمالاً یك ویژگی است كه چندین ژن در آن دخالت دارند و بعید است كه با پیوند زدن یك یا دو ژن بتوان محصولاتی با مقاومت بیشتر در مقابل نمك تولید كرد.
www.newscientist.com
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید