دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ایران محتاطانه از حماس حمایت می نماید!


ایران محتاطانه از حماس حمایت می نماید!
اواخر ماه گذشته، آیت الله علی خامنه ای، اعلان داشت که هر کسی که در دفاع از فلسطینیان در نوار غزه کشته شود، به عنوان شهید در بهشت پاداش خواهد گرفت. گرچه، یک هفته بعد بدون هیچ توضیحی، اعلام شد که هیچ کس به غزه اعزام نخواهد شد.
در حالیکه جنگ در غزه ادامه دارد، مقامات در ایران محتاطانه گام برمی دارند، زیرا آنها نیز چیزهای بسیاری برای از دست دادن دارند. ایران سعی دارد خود را به عنوان ابرقدرت منطقه ای جلوه دهد، ضمن اینکه می کوشد حداکثرنفوذ را قبل از مذاکرات احتمالی با دولت اوباما اعمال نماید. گرچه، برای دسترسی به این اهداف، ایران نیازمند این است که حماس در جنگش با اسراییل ،حداقل اعلام یک پیروزی معنوی نماید. سپس، اسراییل و متحدین عرب واشنگتن، بدون مداخلهٔ ایران در نبرد، تضعیف خواهند شد.
رهبران ایران، بخاطر پی آمدهای احتمالی یک پیروزی اسراییلی، مراقب همسویی علنی با حماس می باشند. شکستی برای حماس توسط اسراییل، ایران را نه تنها از یک نیروی نیابتی ارزشمند هم مرز با اسراییل محروم می سازد، بلکه کارت بازی با واشنگتن را نیز از دست خواهد داد. ایران می خواهد با در دست داشتن تمامی کارتهای منطقه، بر سر میز مذاکرات با اوباما بنشیند: فلسطین، لبنان، عراق، و روابط با سوریه. آنها سعی دارند زیاد با ایالات متحده دشمنی ننمایند، ولی این کار را با اعراب با شدت بسیار دنبال می نمایند. ماه ها قبل از تهاجم اسراییل به غزه، مقامات ایرانی و نیروهای نیابتی آنها به شدت به رهبران مصری و سعودی به دلیل عدم تحرک کافی در پایان دادن به محاصرهٔ اسراییلی غزه، حمله کردند.
رئیس جمهور و متحدین وی، به دلیل چیزی که آن را درماندگی رهبران عرب در عدم اقدام کافی برای پایان دادن به جنگ اسراییل می نامیدند، دست به تحریک افکارمردم در سراسر ایران زدند. ولی فرق فاحشی میان حمایت لفظی و مداخلهٔ مستقیم وجود دارد. آیت الله خامنه ای تصمیم گرفت به عنوان نیروی مهار عمل گرایانه در قبال رئیس جمهور، اقدام نماید.
حماس یک ابزار بسیار عملی و مفید برای ایران است، نه یک نیروی آرمانی. چیزی که در غزه هم اکنون در حال رخ دادن است، کار را برای ایران در اشاعهٔ احساسات ضد آمریکایی در میان مسلمانان، آسان تر ساخته است. در ضمن، سیاست ایران نسبت به حماس و جنگ غزه، مرتبط با اوضاع داخلی وخیم خود این کشور می باشد. اقتصاد ایران وخیم است. جنگ غزه به عنوان موضوع انحرافی از مشکلات داخلی عمل می نماید، ولی در ضمن، اگر مردم تصور کنندکه منابع اندک کشور برای کمک به کسانی غیر از ایرانیان مورد استفاده قرار می گیرد، خطری نیز برای کشور محسوب می شد.
روابط ایران با حماس صرفا بخاطر منافع مشترک است. از لحاظ اصولی، طرفین متحدین نامناسبی می باشند، زیرا ایران یک حکومت مذهبی شیعی است، و حماس یک سازمان اصولگرای سنی. ولی حماس از ایران پول و آموزش دریافت نموده است، در حالیکه این گروه برای ایران، نایبی قدرتمند در جهت تضعیف منافع آمریکا و اسراییل در منطقه، فراهم نموده است. هرچند ایران پشتیبان عمدهٔ حماس می باشد، ولی این دو دارای روابط عالی که ایران با حزب ا... لبنان دارد، نیستند.
در ایران، تظاهرات کنندگان به مدت ۱۰ روز بیرون سفارتخانه ها در تهران جمع شدند. هنگامیکه معترضین باغ سفارت انگلیس در شمال تهران را تسخیر نمودند، حوادث تشدید یافت. بنظر می رسد این رویدادی است که مقامات ایرانی را متقاعد ساخت که رئیس جمهور و حامیان وی می بایست مهار شوند.
با ادامهٔ جنگ، ایران و مخالفین عربش یکدیگر را محتاطانه برانداز می نمایند، و هر طرف نگران این است که کدام یک در مذاکرات بر سر آتش بس، دست بالا را بدست خواهد آورد. در حال حاضر، ایران حماس را به ثابت قدم بودن و عدم تسلیم، تشویق می نماید.

مترجم: سید حسام - هوریابند
منبع: سایت - باشگاه اندیشه - به نقل از نیویورک تایمز، ۱۳ ژانویه ۲۰۰۹
منبع : باشگاه اندیشه


همچنین مشاهده کنید