دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۷ فروردین)


برگی از تاریخ (۱۷ فروردین)
امروز ، هفدهم فروردین ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۱۷ ربیع الاول ۱۴۲۸ هجری قمری و ۶ آوریل ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
● لشكركشی ایران به اروپا در سال ۵۱۴ پیش از میلاد
۲۵۲۱ سال پیش در چنین روزی ، ۵۱۴ سال پیش از میلاد مسیح ، بوغابیش (بگابیش) ژنرال پارسی با ۸۱ هزار سرباز عبور از دریای مرمره را آغاز كرد تا در اروپای جنوب شرقی اقوام غیر متمدن را از نزدیكی مرزهای ایران براند. داریوش در آن زمان در شمال شرقی ایران بود و بوغابیش را مامور آن سوی مرزهای شمال غربی كشور كرده بود.
ژنرال بوغابیش در این لشكر كشی، در مدتی كمتر از دو سال مناطقی را در اروپا كه در شمال دریای اژه (اراضی میان استانبول و جمهوری مقدونیه امروز ) واقع اند تصرف كرد و اقوام غیرمتمدن را به آن سوی دانوب راند.
در شرح پیادگان نیزه دار ارتش ایران نوشته اند كه سربازان پیاده ایران دارای لباس بلند و متحدالشكل هستند و تیردان سربازان این رسته در پشت شانه آنان قرار دارد. این توصیف با مجسمه سربازان كه اوایل قرن ۲۰ در اكتشافات باستانشناسی شوش به دست آمده است مطابقت كامل دارد و نشانه تمدن و پیشرفته بودن ایران ۲۵ قرن پیش است.
● ولادت پیامبراکرم (ص)
۱۴۳۷ سال پیش درچنین روزی در سال ۵۷۰ میلادی ، در سالی که موسوم به عام الفیل (۱) بود ، حضرت محمد مصطفی (ص) متولد شدند .
به اتفاق علمای شیعه ، هنگام فجر روز جمعه در مکه معظمه ولادت با سعادت حضرت سید الانبیاء محمد مصطفی (ص) واقع شده است . ولادت آن حضرت با سلطنت انوشیروان عادل در ایران مقارن بود .
نام آن حضرت محمد (ص) و کنیه ایشان ابوالقاسم است . نام پدرآن حضرت عبدالله ، و نام مادر آن حضرت آمنه بنت وهب است . (۲)
هنگام ولادت ، نور از پیشانی آن حضرت لامع بود و بوی مشک از ایشان ساطع می گشت . نوری در آن شب از هر طرف حجاز ساطع شد و در تمام عالم منتشر گردید . تخت پادشاهان سرنگون شد ، و همه ی آنان در آن روز لال بودند و نمی توانستند سخن بگویند .
ملائکه مقرب و اصفیای پیامبران در هنگام ولادت آن حضرت حضور یافتند ، و رضوان خازن بهشت با حوریان نازل شدند ، و ابریق ها و تشت ها از طلا و نقره و زمرد بهشت حاضر کردند و برای حضرت آمنه شربتها از بهشت آوردند که او آشامید . آن حضرت را بعد از ولادت به ابهای بهشت غسل دادند و به عطرهای فردوس معطر کردند . (۳)
▪ معجزات ولادت حضرت
در روز ولادت آن حضرت هر بتی که در هر جای عالم بود به رو در افتاد و ۱۴ کنگره از ایوان کسری فرو ریخت . دریاچه ساوه که آنرا می پرستیدند خشک و بد ل به نمک زار شد . وادی ساوه که سالها بود کسی در ان آبی ندیده بود آب جاری شد .
آتشکده فارس که هزار سال خاموش نشده بود در شب ولادت آن حضرت خاموش شد . علم کاهنان و سحر ساحران باطل گردید ، و طاق کسری از میان دو نیم شد که تا امروز نمایان است . (۴)
هنگام ولادت آن حضرت این ندا از آسمان شنیده شد :«جاءَ الحَق و زَهَقَ الباطِل ، اِنَّ باطل کانَ زَهوقا ».(۵)
● ولادت امام صادق (ع)
۱۳۷۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۵۳ ه.ق ، و در روزی که مقارن با سالروزولادت مسعود پیامبر بزرگ اسلام بود ، ولادت با سعادت امام جعفر صادق (ع) در مدینه منوره اتفاق افتاده است .(۶)
نام مبارک آن حضرت جعفر و کنیه شریفش ابوعبدالله و لقب نورانی حضرت صادق است . پدر بزرگوارش امام محمد باقر (ع) ، و مادر گرامی آن حضرت ، بانوام فروه است ، امام صادق (ع) درباره او می فرمایند :«مادرم از بانوان پرهیزگار و با ایمان و نیکو کار بود ».
امام صادق (ع) ۷ پسر و ۳ دختر داشتند که عبارتند از : امام موسی کاظم (ع) ، اسماعیل ، عبدالله ، محمد دیباج ، اسحاق ، علی عریضی ، عباس ، ام فروهٔ ، اسماء و فاطمه.(۷)
● تولد فرانسیسكو گویا ، صورتگر برجسته قرن ۱۸
۲۶۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۷۴۶ میلادی ، فرانسیسكو گویا F. GOYA نقاش نامدار اسپانیایی به دنیا آمد و ۸۲ سال عمر كرد. وی از سال ۱۷۹۲ به تدریج ناشنوایی دچار شده بود ولی این بیماری از فعالیت های هنری او را كاهش نداد. گویا پس از دیداری نسبا طولانی از ایتالیا به وطن باز گشت و به فعالیت هنری پرداخت . با این كه جمهوری خواه بود كمكهای دربار سلطنتی اسپانیا را رد نكرد. در بیشتر آثار او زن و كودك در كنار هم دیده می شوند.
● تولد جیمز میل فیلسوف و تاریخدان انگلیسی

۲۳۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۷۷۳ میلادی ، جیمز میل ( پدر جیمز استیوارت میل ) فیلسوف و تاریخدان انگلیسی به دنیا آمد . وی از فلاسفه UTILITARIANISM است.او در رابطه با این فلسفه، كتاب « تحلیل پدیده های تفكر انسان » را نوشته است . این فلاسفه، بمانند زرتشت ، عمل درست را عامل شادی می دانند و تاكید براین دارند كه یك انسان باید بكوشد كه اواخر عمر احساس شادی را از دست ندهد.
« تاریخ هندوستان بریتانیایی » نام معروفترین کتاب او می باشد .
● تولد آناتول فرانس ، ادیب فرانسوی
۱۶۳ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۸۴۴ میلادی ، «آناتول فرانس» نویسنده، شاعرو ادیب فرانسوی درپاریس متولد شد. این هنرمند برجسته كه به او پادشاه نثرفرانسه لقب داده اند آثارمتعددی دارد كه ازآن میان «جلد صدف، تائیس و ملكه سبا» ازهمه مشهورترند.
● نخستین اعلان جنگ آمریكا به آلمان
۹۰ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۱۷ در ساعت یك و ۱۸ دقیقه بعد از ظهر به وقت واشنگتن ، دولت ایالات متحده امریکا برغم مخالفت آلمانی تبار های این كشور در سومین سال جنگ جهانی اول به آلمان اعلان جنگ داد و به اروپا سرباز فرستاد و این اقدام سر آغاز ورود آمریكا به میدان سیاست جهان شد .
وودرو ویلسون رئیس جمهوری وقت آمریكا دوم آوریل از كنگره این كشور خواسته بود كه اجازه دادن اعلان جنگ به آلمان را به او بدهد. سنای امریكا با ۹۰ رای موافق در برابر ۶ رای مخالف پیشنهاد ویلسون را تصویب كرد و این پیشنهاد با ۳۷۳ رای موافق در برابر ۵۰ رای مخالف به تصویب مجلس نمایندگان آمریكا هم رسید.
لوید جورج نخست وزیر وقت انگلستان بلافاصله اقدام ویلسون را به او تبریك گفت و اعلام داشت كه این اقدام بهترین فرصت را برای ورود آمریكا به باشگاه قدرتهای جهانی فراهم می آورد.
ویلسون همزمان با دادن اعلان جنگ به آلمان آمادگی خود را به دادن دومیلیارد دلار وام به انگلستان و فرانسه اعلام داشت.
● تصرف فرانکفورت به دست نیروهای فرانسوی
۸۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۲۰ ، نیروهای فرانسوی شهر فرانكفورت آلمان را به این بهانه كه قرار داد « ورسای » را نقض كرده است تصرف كردند. فرانسویان اعلام كرده بودند كه طبق قرارداد ورسای قرار نبود كه پای سرباز آلمان به منطقه صنعتی روهر RUHR برسد و در پرداخت اقساط غرامت تاخیر شود و....
دهه بعد هیتلر برای بیرون راندن این فرانسویان دست به تجدید تسلیحات زد و به آن منطقه نیرو فرستاد و قرارداد های ورسای را هم پاره كرد بدون این كه فرانسه بتواند مانع شود.
● درگذشت آیت الله شیخ محمد مهدی خالصی كاظمی
۸۲ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۰۴ هجری شمسی ، آیت الله شیخ محمد مهدی خالصی كاظمی فقیه و مرجع عالیقدرشیعه درمشهد چشم از جهان فروبست . آیت الله خالصی ازروحانیون مبارز با اشغالگران بیگانه و استعمارگران بود. پس ازآن كه شمال ایران را قوای روسیه ولیبی را نیروهای ایتالیا اشغال كردند ایشان مراجع بزرگ را به كنفرانس اول كاظمین دعوت كرد. دراین كنفرانس سرزمینهای اسلامی برای مبارزه با اشغالگران به وحدت فراخوانده شدند. دركنفرانس دوم كاظمین علاوه برنیروهای مبارز مسلح، آیت الله خالصی و فرزندش به سوی جبهه های عراق حركت كردند. بدین ترتیب رهبری قیام ۱۹۲۰ عراق به ایشان واگذارشد. «عَناوینُ الاُصول» ازآثارتألیفی آیت الله خالصی كاظمی است.
● آزادی امام خمینی (ره) از زندان رژیم پهلوی
۴۳ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۴۳ هجری شمسی ، حضرت امام خمینی(ره) كه از۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به دست عمّال رژیم پهلوی زندانی شده بودند، پس از ده ماه زندان و حصر در تهران و شهر قم ، براثرفشارهای مردمی و اعتراضات روحانیان داخل و خارج كشوراززندان آزاد شدند. ایشان ماهها درزندانهای رژیم پهلوی بسربردند و دراین مدت تظاهرات و فعالیتهای وسیعی برای آزادی حضرت امام اززندان درسراسركشورانجام گرفت. تأثیراین حركت به حدّی بود كه شاه ناچارحضرت امام خمینی را اززندان آزاد كرد. آن حضرت درفردای آن روزبا حضوردرقم درپیامی ازتسلط رژیم صهیونیستی وعمالش بر ایران اظهارتاسف کردند .
● بیرون کردن ایرانیان مقیم عتبات ، توسط رژیم بعثی عراق
۲۷ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۵۹ هجری شمسی ، رژیم بعثی عراق ۱۵۰۰۰ تن ازایرانیان و فرزندان ایرانی تبارآنان را كه ازسالها پیش مقیم عتبات عالیات بودند؛ با وضعی اهانت بارازعراق بیرون نمود . این اقدام رژیم بعثی عراق برای ایجاد تنگناهای اقتصادی و اجتماعی و وارد آوردن فشارهای گوناگون برجمهوری اسلامی ایران صورت گرفت.
● روز بهورز
۲۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۶۳ وزارت بهداشت ، در مان و آموزش پزشکی وقت با هدف کمک رسانی هر چه بیشتر به بیماران روستایی و همچنین در جهت تحقق یکی از اهداف مقدس انقلاب اسلامی مبنی بر فقر زدایی از روستاها دست به تاسیس خانه هایی با نام خانه بهداشت زد و در جهت تامین کادر متخصص این خانه ها به تربیت افرادی همت گمارد که بهورز نام گرفتند . کاهش میزان مرگ و میر در روستا ها ، جلوگیری از عوارض حاملگی های متعدد ،واکسیانسیون کودکان ، آموزش مادران و...از جمله مهمترین فعالیت های بهورزان است . به همین مناسبت همه ساله چنین روزی به عنوان روز بهورز در کشور گرامی داشته می شود .
● در گذشت آیزاک آسیموف
۱۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۹۲ میلادی ، آیزاک آسیموف نویسنده مشهور داسانهای علمی تخیلی در سن هفتاد و دو سالگی در گذشت . روبوت اول عنوان مهمترین اثر اوست الهه انتقام، باشگاه معما، خارهای فولادی، اختران غبارسان، اقمار مشتری، اقیانوس های ونوس، به کجا می رویم؟، حلقه های زحل، راز کیهان (۲)، قلوه سنگی در آسمان، من روبرت ها، خورشید عریان، بشقاب پرنده، ال لوبو سفر مرگ، خدایان هم، غارهای پولادی، سفر شگفت انگیز، سفر معجزه آسا، شبانگاه، سیاره محکوم به نابودی، جریان های فضا، گورهای فولادی، کودک زمان، آخرین بنیاد کهکشانی، مأموریت فراموش شده، آزمایش مرگ، نپتون، عطارد، آشغالدانی فضایی، ستاره های دنباله دار و شهاب ها، ماه زمین، سیزده برنامه اخترشناسی، اخترشناس باستان، مریخ و کوازارها، تب اخترها و سیاهچاله ها از جمله مهمترین آثار اویند .
آیزاک آسیموف - یا به روسی اِسحاق عاصِم‌اُف - در تاریخ دوم ژانویه سال ۱۹۲۰ به دنیا آمد . این نویسنده آمریکاییِ روسی تبار ، نویسنده ای در ژانرهای علمی، علمی-تخیلی، فانتزی، وحشت و دکتر در بیوشیمی بود. شهرت اصلی او بیشتر به خاطر سری بنیاد (در ایران سری امپراطوری کهکشانی) است. قوانین سه‌گانه رباتیک وی از شهرت جهانی برخوردار است و دایره‌المعارف بریتانیکا وی را واضع واژه رباتیک در زبان انگلیسی می‌شناسد. وی بیش از ۵۰۰ عنوان کتاب در تمام دسته‌های اصلی رده‌بندی دیوی (به جز فلسفه) دارد و سیارک آسیموف ۵۰۲۰ به افتخار وی نامگذاری شده. آسیموف، کلارک و هاین‌لاین به عنوان سه نویسنده بزرگ ژانر علمی-تخیلی شناخته می‌شوند.
● روز جهانی بهداشت
همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی بهداشت در کشور های مختلف جهان گرامی داشته می شود . در چنین روزی در سال ۱۹۴۸ میلادی در نیویورک ، نخستین اساسنامه کنفرانس بین المللی بهداشت از سوی سازمان بهداشت جهانی تدوین گردید . همچنین در ژوئن همان سال نخستین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی در ژنو با حضور نمایندگان بیش از شصت و یک کشور جهان تشکیل شد . از آن سال به بعد همه ساله چنین روزی به عنوان رو زجهانی بهداشت در کشور های مختلف گرامی داشته می شود .در جمهوری اسلامی ایران امر بهد اشت همواره به عنوان یکی از مباحث مبنایی در مباحث توسعه مندی کشور مد نظر بوده است .

▪ پی نوشت:
۱-کشف الغمهٔ:ج۱
۲-اعلام الوری:ج۱
۳- حق الیقین
۴- قلائد النحور:ج ربیع الاول
۵- سوره اسراء:آیه ۸۴
۶-اعلام الوری :ج۱
۷- مناقب
▪ منابع:
مهر
صداوسیما
روزنامک
ویکی پدیا
تقویم شیعه
پایگاه اسلامی رشد
سایت پرس و جو
آی کتاب
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید