پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

نکاتی پیرامون بیماری آنفلوانزای پرندگان


نکاتی پیرامون بیماری آنفلوانزای پرندگان
بیماری آنفلوانزای پرندگان از طریق ترشحات بدن پرنده آلوده به ویروس این بیماری منتقل می شود بنابراین مهمترین اقدام برای پیشگیری از این بیماری خودداری از دست زدن به بدن پرنده آلوده به این بیماری است. بیماری آنفلوانزای پرندگان انواع مختلفی دارد كه اكثر آنها فقط در میان پرندگان قابل انتقال است فقط نوع فوق حاد آنفلوانزای پرندگان با عنوان آنفلوانزایH۵N۱ بین انسان و پرندگان مشترك است و امكان انتقال این بیماری از پرندگان به انسان وجود دارد. ویروس آنفلوانزای پرندگان از طریق ترشحات بدن پرنده آلوده به ویروس این بیماری ممكن است به انسان منتقل شودبه همین علت پزشكان توصیه می كنند در صورتی كه با جسد یك پرنده مرده مواجه شدید به هیچوجه به آن دست نزنید چون ممكن است علت مرگ آن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان باشد و لمس آن موجب انتقال این بیماری می شود.
ویروس آنفلوانزای پرندگان از طریق خوردن گوشت پرنده منتقل نمی شود به خصوص اگر گوشت پرنده در حرارت بالای ۷۰ درجه پخته شده باشد، بنابراین توصیه پزشكان این است كه در هر صورت گوشت پرندگان به صورت كاملا پخته مصرف شود و برای كندن پوست و پر آنها حتما از دستكش استفاده شود. بیماری آنفلوانزای پرندگان به علت ماهیت آن بیشتر یك بیماری شغلی محسوب می شود و بیشتر شكارچیان و افرادی كه در مرغداریها كار می كنند در معرض خطر این بیماری قرار دارند، این افراد باید حتما آموزشهای لازم را برای پیشگیری از این بیماری ببینند، حتما باید هنگام لمس پرندگان دستكش به دست داشته باشند و دهان و بینی خود را بپوشانند.
مهمترین توصیه پزشكان به مردم عادی به خصوص كودكان برای پیشگیری از بیماری آنفلوانزای پرندگان این است كه به هیچوجه به پرندگان مرده دست نزنند و در صورت لمس هر پرنده‌ای بلافاصله دستهای خود را آب و صابون بشویند. در زمان حاضر هنوز هیچ موردی از بیماری آنفلوانزای پرندگان در داخل كشور گزارش نشده است و وزارت بهداشت با همكاری سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد كشاورزی به شدت مناطق آلوده به این بیماری را تحت كنترل دارند و هر مورد مرگ و مشكوك پرندگان را بلافاصله نمونه گیری می كنند. از میان كشورهای همسایه ایران اكنون تركیه بیش از بقیه با این بیماری درگیر شده است و تاكنون حداقل ۴ نفر بر اثر این بیماری در تركیه مرده اند كه دو نفر آنها كودكانی بوده اند كه به پرنده مرده دست زده بودند. اكنون نگرانی از ورود این بیماری به داخل كشور از مرزهای غربی افزایش یافته است به همین علت ترددهای یكروزه به تركیه ممنوع شده و جوجه ها و مرغداریهای نزدیك مناطق مرزی تعطیل شده‌اند.
دستگاههای مسئول با همكاری وزارت كشور همه ترددها در مرزهای غربی كشور را كنترل می كنند خودروهای عبوری از مرز بارزگان ضدعفونی می شوند. علاوه بر آن با توجه به وضعیت كشور عراق نگرانی از وجود این بیماری در این كشور نیز افزایش یافته است به همین علت به زائران و افرادی كه به این كشور سفر می كنند نیز توصیه می شود اصول بهداشتی ذكر شده را با دقت بیشتری رعایت كنند و در صورتی كه سفر آنها ضروری نیست آن را به تعویق بیندازند. با وجود این به علت مهاجرت پرندگان در فصل زمستان از مرزهای شمالی و امكان استقرار آنها در هر جای كشور، خطر آنفلوانزای پرندگان فقط به مناطق غربی و شمالی كشور منحصر نمی شود و در هر نقطه ای ممكن است پرنده آلوده به ویروس«H۵N۱» وجود داشته باشد بنابراین توصیه های پیشگیرانه ذكر شده از قبیل خودداری از لمس پرندگان مرده یا مشكوك و شستن بلافاصله دستها در صورت لمس آنها، استفاده از دستكش هنگام ذبح یا پركندن پرندگان و نیز پختن كامل مرغ و پرندگانی كه مصرف خوراكی دارند الزامی است.
هنوز در مورد امكان انتقال ویروس آنفلوانزای پرندگان از انسان به انسان مطلب اثبات شده ای وجود ندارد و به نظر نمی رسد امكان انتقال این بیماری از انسان به انسان وجود داشته باشد با این حال با توجه به انتقال بیماری آنفلوانزای انسانی از انسان به انسان و این امكان كه ممكن است فردی به طور همزمان آنفلوانزای انسانی و پرندگان را با هم بگیرد توصیه می شود، افرادی كه در معرض خطر این بیماری هستند واكسن آنفلوانزای انسانی را تزریق كنند تا امكان جهش ژنتیكی ویروس این بیماری به نحوی كه امكان انتقال انسان به انسان آن باشد، فراهم نشود. بیماری آنفلوانزای پرندگان هنوز واكسن ندارد البته پژوهشگران در سطح دنیا مشغول تلاش برای كشف واكسن این بیماری هستند و پیش بینی می شود به زودی واكسن این بیماری نیز كشف شود، در حال حاضر فقط واكسن آنفلوانزای انسانی در اختیار پزشكان است و علاوه بر آن داروی درمان این بیماری نیز با عنوان داروی «تامیفلو» به میزان كافی در كشور خریداری شده و مقادیر بیشتری نیز این دارو به زودی از خارج كشور خریداری و توسط وزارت بهداشت برای مواجهه با خطر این بیماری دپو می شود.
منبع : irteb
منبع : سایت انجمن اپتومتری خراسان