دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

با جدول فیفا زندگی نکنیم!


با جدول فیفا زندگی نکنیم!
۱۱ پله صعود یک باره فوتبال ایران در جدیدترین جدول ماهانه فیفا تعابیر مثبت زیادی داشته است. چنین صعودی طبعا باعث شده ایران در بین آسیایی ها نیز تا رده دوم بالا بیاید و برخلاف جداول اخیر فقط چهارم نباشد و تنها ژاپن را بالاتر از خود ببیند. حالا استرالیا، عربستان و کره جنوبی پشت سر ایران در رده های سوم تا پنجم نشسته اند و تمام این فعل و انفعال ها به طور مستقیم مرتبط با نتایج مرحله اخیر مسابقات انتخابی جام جهانی در قاره آسیا است.
ایران که در مرحله رفت فقط ۳ تساوی داشت و صعودش به خطر افتاده بود، در مرحله برگشت هر ۳ مسابقه خود را برد و در خارج از خانه مسلط تر و آگاه تر از دیدارهایش در تهران کار کرد و لابد به این سبب که فشارهای روحی و الزام های برد بر روی دوش اش کمتر بود و همان قدر اجبار و توقع را احساس نمی کرد.
آن فرآیند هرچه بوده باشد، تیم ملی ایران در مرحله برگشت به نتایج مورد نظرش رسید و هر سه تیم امارات، سوریه و کویت را برد. آن چه کامپیوترهای فیفا مبنا قرار نمی دهند، نوع و کیفیت بازی است و آنها فقط با مشتی ارقام و ضریب و درصد و برنامه هایی که به آنان داده شده است، طرف اند. از آن جمله، امتیازی است که به هر برد و تساوی تعلق می گیرد. اگر شما تیمی را ببرید که در جدول قبلی بالاتر از شما قرار داده شده، طبعا امتیازی بیشتر از فتح دیدار با تیم های کوچک تر نصیب تان می کند. پیروزی بر کویت و سوریه و امارات که جملگی در جدول فیفا از ما بسیار پایین تر هستند امتیازات زیادی را نصیب ما نکرده، اما به هر حال پوئن هایی را به ما بخشیده و مهم تر این که رقبای ما در جداول آسیایی یا در دور برگشت حضورهایی عموما ضعیف تر از ما داشته اند و یا اگر مثل ما کار کرده اند، اندوخته قبلی شان کمتر از ما بوده است و در نتیجه نتوانسته اند در سایه آن در جدول جدید از ما پیشی گیرند.
● صعود و نزول
با این حال در فاصله قدری کمتر از ۲ ماه تا شروع مرحله نهایی پیکارهای انتخابی جام جهانی ۲۰۱۰ و همچنین مسابقاتی دوستانه اما مهم مثل ستیز با مصر (۳۰ مرداد در خاک امارات) جایگاه فعلی ما دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد و باز شاهد صعود و نزول هایی در وضعیت خود در ماه های شهریور ۸۷ تا خرداد ۸۸ که شروع و پایان مرحله فوق است، خواهیم بود. فاصله کم ما با سه چهار تیم دنباله رو تاییدی بر فرضیه فوق و تغییرات تازه و گریز ناپذیری است که دیر یا زود از راه خواهد رسید و برای آن باید برنامه داشت. با این حال بازی کردن، فقط به قصد ارتقا یافتن در این جدول و بازی و سر و کله زدن با این جدول دردی از ما دوا نمی کند. آنچه الان مورد نیاز است، برخوردی قوی و مبتنی بر برنامه ریزی دقیق با پیکارهای مرحله نهایی جام جهانی در قاره آسیا است و اگر چنین کنیم و به دور پایانی جام مذکور برسیم، طبعا در جدول فیفا هم بالا خواهیم رفت و حتی ورود مجدد به جمع ۳۰ تیم برتر دنیا کاری شدنی خواهد بود.
● کاذب
با این حال همان طور که قبلا گفتیم، نباید فقط براساس این جدول و به قصد صعود در آن و هرچه بالاتر رفتن، کار و تلاش و اقدام کرد، زیرا به برنامه های کلی تر لطمه وارد خواهد کرد و در اکثر موارد هم این جایگاه ها کاذب و غیر حقیقی بوده است.
تیم هایی موفق اند که کار خود را صورت می دهند و به رتبه و جایگاه خود در جدول فیفا کاری ندارند و در ضمن بهره های تبلیغاتی آن را نیز می برند. اسپانیا قطعا به این خاطر مسابقات اخیر جام ملت های اروپا را فتح نکرد تا در جداول کامپیوتری فیفا ناگهان تا رده اول بالا بیاید، اما وقتی قهرمان شد و به رتبه فوق رسید، آن را به عنوان وسیله ای تبلیغاتی مورد استفاده قرار خواهد داد. اگر ما خلاف این عمل کنیم و حتی مسابقات تدارکاتی خود را طوری بچینیم که حتما برنده آن باشیم و امتیازات مستمر ـ ولو کم و کوچکی ـ را در جدول فیفا بیاندوزیم در عمل به ارتقای کیفیت فوتبال خود کمکی نخواهیم رساند و فرع بر اصل نزد ما خواهد چربید. نه در ،۳ ۴ ماه گذشته که در جدول فوتبال آسیا فقط در جای چهارم نشسته بودیم و نه در ماه فعلی که در رده بندی آسیا دوم و در بین جهانیان سی و هفتم هستیم، در عمل تفاوتی اساسی در فوتبال ما به وجود نیامده و طرز برخورد و برنامه ریزی ما همانی است که پیشتر بود و همین وجه قضیه است که باید تصحیح و ترمیم شود.
وحید رسولی
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید