پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

تفلیس در دام ناتو


تفلیس در دام ناتو
گرجستان پس از وقوع انقلاب گل رز در این کشور هیچ گاه آرامش سیاسی را تجربه نکرده است.
بر این اساس مخالفان میخاییل ساکاشویلی خواهان تغییر بافت سیاسی کشور هستند.آنها معتقدند که رئیس جمهور فعلی گرجستان با تقلب در انتخابات و ایجاد شرایط محدودکننده برای مخالفان مانع از برگزاری انتخابات آزاد در این کشور شده است.این در حالی است که ایالات متحده آمریکا،انگلستان و اکثر کشورهای اروپایی همچنان از انقلاب سست و بی پایه گل رز حمایت می کنند.کاخ سفید و کشورهای اروپایی سعی دارند در راستای محدود نمودن تحرکات مسکو از تحولات گرجستان حمایت نمایند.
دراین مجال پیوستن گرجستان به ناتو جای بحث و تامل دارد.
در صورتی که تفلیس به ناتو بپیوندد،فضای سیاست خارجی اطراف روسیه کاملا تهدید محور خواهد شد.این تهدید محوری خود را در اشکال و عناوین مختلفی بروز خواهد داد .دراین راستا حتی می توان فاز درگیری های نظامی را نیز متصور شد.در راستای پیوستن گرجستان به ناتو شاهد بودیم که یک هیئت کارشناسی از سوی ناتو به تفلیس اعزام شده تا به تجزیه و تحلیل اجرای تعهدات گرجستان در قبال این سازمان بپردازند و در صورت مثبت بودن گزارش آن، ‌این کشور وارد مرحله تازه ای از همکاری ها با پیمان آتلانتیک شمالی خواهد شد.
اخیرا یک هیئت ارزیابی ناتو از بروکسل عازم تفلیس شد تا یکبار دیگر به تجزیه و تحلیل اجرای تعهدات گرجستان در قبال این سازمان در چارچوب طرح مشارکت جداگانه بپردازند. ریاست این هیئت به عهده روبرت سیمونس، نماینده ویژه دبیر کل ناتو در منطقه قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی است.
هیئت اعزامی از سوی بروکسل در تفلیس بسر برده و ملاقاتهای کاری با وزیر دفاع و امور خارجه گرجستان داشته و حتی دورنمای عضویت این کشور در ناتو را با نمایندگان بخشهای غیر دولتی گرجستان نیز مورد بررسی قرار داده است.
موضوعات مورد مذاکره علاوه بر روند انجام اصلاحات در عرصه نظامی، مسائل مربوط به طرحهای گسترده تری، از جمله ارجحیت داشتن قانون، سطح کلی دموکراسی، رعایت حقوق بشر، مبارزه با فساد مالی، حل و فصل مناقشات داخلی، سیاست اقتصادی و هدایت منابع و همچنین وضعیت سیستم قضائی گرجستان بوده است. گزارش نهایی کارشناسان ناتو در اواخر ماه فوریه اعلام خواهد شد.
این سومین سفر هیئتهای کارشناسی ناتو به گرجستان است.
در تفلیس امیدوارند که این بار، دیگر کارشناسان پیمان آتلانتیک شمالی به این نتیجه دست یابند که گرجستان برای عبور به مرحله تازه‌ای از همکاری ها با ناتو آمادگی پیدا کرده است و در نشست سران ماه آوریل این سازمان در بخارست، این کشور به طور قطع به طرح اقدام برای عضویت در پیمان خواهد پیوست. البته به نظر می رسد که بروکسل ترجیح می دهد عجله زیادی در این خصوص نکند. به عقیده کارشناسان محلی، ارزیابی این هیئت کارشناسی تا حدودی جنبه تعیین کننده دارد و می تواند در صورت مثبت بودن راه گرجستان برای عضویت در ناتو را هموار سازد.
از سوی دیگر،در برهه حساس کنونی شاهد تشدید اختلافات گرجستان و روسیه هستیم.معاون وزیر دفاع گرجستان اظهار نموده است که این کشور به استفاده از سلاح‌های روسی در ارتش خاتمه داده و سلاح‌های آمریکایی را جایگزین می‌کند.
“باتو کوتلیا” در این خصوص افزوده است که در اقدام نخست به جای سلاح خودکار کلاشینکف ساخت روسیه سلاح تولید آمریکا جایگزین و در ارتش گرجستان به کار گرفته خواهد شد. به عقیده وی سلاح خودکار “ام- ۴“ تولید آمریکا از نظر قابلیت فنی نسبت به سلاح کلاشینکوف برتری دارد و از طرف دیگر در حال حاضر گرجستان مشکلاتی در خصوص تامین تجهیزات فنی سلاح کلاشینکوف دارد. آنچه مسلم است اینکه این اقدام ارتش گرجستان جنبه ای کاملا سیاسی دارد ودر قالب نوعی سیگنال منفی از جانب تفلیس به مسکو ارزیابی می شود.
مهدی مروتی
منبع : روزنامه رسالت