دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

روش های درمان چاقی


روش های درمان چاقی
در حال حاضر روش های مختلفی را برای رفع چاقی توصیه می کنند. ولی خودتان بر اساس مطالب زیر قضاوت کنید که کدام روش بهتر و برای سلامتی بدن بی ضرر است.
به هر عنوان و دلیل که شخص به چاقی مبتلا شود باید تحت درمان های ارائه شده از طرف افراد متخصص در زمینه ی تغذیه واقع شود. این روش ها عبارت است از:
۱) رژیم غذایی و ورزش:
موثرترین روش برای کاهش وزن است که در پایان این مبحث مفصلاً درباره این بحث خواهد شد.
۲) اصلاحات رفتاری
که به طور ۱۰۰ درصد یکی از روش های موثر در لاغری است. به عنوان مثال آهسته غذا خوردن و جویدن کامل غذا باعث می شود که مقدار کمتری غذا خورده شود. مثلاً افرادی که عادت به نوک زدن غذا دارند و یا اینکه تکه تکه غذا می خورند و یا عادت به غذا خوردن در جلوی تلویزیون دارند افزایش وزن و چاقی در آنها عارض می گردد.
بهترین و موثرترین روش برای کاهش وزن ، اجرای توام رژیم لاغری متعادل و ورزش منظم است.
۳) روان درمانی :
که این کار هم به صورت شخصی و هم به صورت گروهی انجام می پذیرد. در این روش باید به بیمار آموزش دهیم که چگونه خود را با وزن مناسب تصورکند، به او اعتماد به نفس بدهیم تا به کنترل وزن خود بپردازد و با کاهش وزن مناسب (به خصوص در افراد بسیار چاق) احساس رضایت در او ایجاد شود.
۴) استفاده از داروها:
این روش شامل استفاده از داروهایی است که می توانند منجر به لاغری شوند. لازم به یادآوری است که کلاً داروهای لاغری فقط تا زمانی موثرند که فرد آنها را مصرف می کند و چون این داروها عوارض جانبی دارند نمی توان به مدت طولانی از آنها استفاده کرد. در نتیجه با قطع دارو وزن دوباره افزایش می یابد.
داروهای مورد استفاده در درمان چاقی به چند دسته تقسیم می شوند:
▪ داروهایی که بر اشتها تاثیر می گذارند و از طریق تاثیر بر سیستم مرکزی اعصاب باعث کاهش اشتها می شوند .
▪ دسته دوم داروهای افزایش دهنده سوخت و ساز بدن هستند.
▪ دسته سوم داروهای مدر و ملین که از طریق افزایش دفع ادرار یا مدفوع باعث کاهش وزن و در نتیجه کاهش مواد مغذی می شوند.
▪ دسته چهارم دارو های جدیدی هستند که از طریق کاهش جذب چربی رژیم غذایی عمل می کنند.
داروهای لاغری فقط تا زمانی موثرند که فرد آنها را مصرف می کند و چون این داروها عوارض جانبی دارند نمی توان به مدت طولانی از آنها استفاده کرد. در نتیجه با قطع دارو وزن دوباره افزایش می یابد.
۵) طب سوزنی :
از طریق کنترل مرکز اشتها عمل کرده و در مورد بیمارانی که به هیچ وجه اراده و کنترل غذایی ندارند، به شرطی که از رژیم های مخصوص متخصصین تغذیه استفاده کنند (نه از رژیم های پر پروتئین یا بسیار کم کالری که خطرات بی شماری را به دنبال دارد) می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
۶) بستن آرواره:
در این روش با سیم پیچیدن آرواره ها باعث محدود کردن رژیم دریافتی می شوند. این روش در افراد بسیار چاق صورت می گیرد و بیمار غذا را به شکل مایعات و از طریق سرم یا لوله های موئین دریافت می کند.
۷) محدود کردن حجم معده :
در این روش با قطع یا برداشتن قسمت زیادی از معده (که امروزه از روش منگنه کردن استفاده می شود) در حالی که سایر قسمت ها قابل استفاده باشد، حجم معده را کم می کنند. امروزه روش دیگری هم برای این کار صورت می گیرد که عبارت است از فرستادن بادکنکی در معده که بدین وسیله حجم معده را کم می کنند.
۸) لیپوساکشن:
عبارت است از خارج کردن چربی ها. روش انجام کار به این ترتیب است که شکافی به اندازه ۲-۱ سانتی متر از طریق لوله ای که از بافت چربی به بیرون متصل است ایجاد می کنند و از این طریق چربی ها را خارج می کنند.
۹) جراحی:
روش جراحی برای کاهش وزن توسط پزشکان فقط در مورد افراد بسیار چاق و در شرایط بسیار ویژه توصیه می گردد زیرا ۴-۳ درصد احتمال آمبولی (لخته شدن خون در رگ ها) در نتیجه جراحی وجود دارد.
ما تنها روش اول کاهش وزن یعنی رژیم غذایی و ورزش را پیشنهاد می کنیم. ولی در ابتدا یک مسئله بسیار مهم باید روشن شود و آن انواع مختلفی از رژیم های غذایی است که امروزه مُد شده و بسیاری از آنها خطرات بی شماری را برای افرادی که از آنها پیروی می کنند به دنبال دارند. در مطلب بعدی رژیم های لاغری غیر اصولی و رژیم متعادل را برای شما شرح می دهیم.


همچنین مشاهده کنید