دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۳ دی)


برگی از تاریخ (۱۳ دی)
● انعقاد دومین پیمان اهل یثرب معروف به عقبه دوم با پیامبر در مکه (۱۳ بعثت)
پیمان عقبه دوم میان پیامبر و عده¬ای از اهل یثرب که به حج آمده بودند منعقد شد و یثربیان از پیامبر اسلام (ص) درخواست کردند که آن حضرت به مدینه مهاجرت کند. در این پیمان آنها مسئوولیت دفاع از پیامبر را بر عهده گرفتند. این پیمان مهم و سرنوشت ساز چندی پس از پیمان عقبه اول منعقد شد. مسلمان شدن شماری از مردم یثرب موجب شد تا آیین حیات بخش اسلام در بین بسیاری از اهالی این شهر رواج یابد. در این حال مردم یثرب پس از دیدار با پیامبر(ص) از او خواستند تا به شهر آنها برود و این مقدمه هجرت بزرگ پیامبر(ص) به مدینه بود.
● رحلت عالم مجاهد و مجتهد مبارز آیت الله میرزا محمد تقی حائری شیرازی(۱۳۳۸ق)
میرزا محمدتقی گلشن حائری شیرازی از بزرگان علمای امامیه و از شاگردان مبرز و تربیت یافته میرزای شیرازی اول است. ایشان یکی از مشهورترین چهره های شناخته شده در علم و تقوی و غیرت و شهامت دینی و پرچمدار و رهبر انقلاب مسلمانان علیه اشغالگران انگلیس بود. میرزا به خوبی احساس می کرد که هدف دولت انگلیس از درخواست پذیرش نماینده دولت بریتانیا به عنوان رئیس حکومت عراق تسلط بر کشورهای اسلامی است. از این رو فتوایی مشهور به نام فتوای دفاعیه که مجوزی رسمی برای نهضت مسلحانه مردم عراق بود صادر کرد. در این فتوا مطالبه حقوق، بر عراقیان واجب اعلام شده و در صورت عدم پذیرش انگلستان جواز استفاده از قوه دفاعی عنوان شده بود. صدور فتوای میرزا لرزه بر ارکان حکومت استعمار پیر افکند و دولت انگلیس را به عقب نشینی از مواضع خود بر علیه مسلمانان عراق وادار نمود. او رهبر اصلی انقلاب ۱۹۲۰ م مردم مسلمان عراق علیه استعمار بود که سرانجام توسط دست نشاندگان آنها مسموم گردید و در هشتاد سالگی به لقاء الله پیوست.
● رحلت رجالی نامدار و محدث شهیر شیعه آیت الله آقا بزرگ تهرانی (۱۳۸۹ق)
شیخ محمد حسن رازی مشهور به شیخ آقا بزرگ در ۱۱ ربیع الاول ۱۲۹۳ ق در تهران متولد شد. او فقیه محقق، مدقق اصولی، رجالی، جامع علوم متنوعه و از شاگردان آخوند ملاکاظم خراسانی، شریعت اصفهانی، سیدکاظم یزدی و میرزا محمد تقی شیرازی بود. آقا بزرگ با پشتکار خارق العاده و ایثار و عزم راسخ هر چه کتاب و کتابخانه سراغ داشت ملاحظه کرد و در حد امکان نوشته¬های شیعه را جمع آوری نمود و به تهیه دایره المعارف کتاب شناسی شیعه یعنی "الذریعه الی تصانیف الشیعه" در ۲۶ جلد پرداخت. علاوه بر این، کتب طبقات اعلام الشیعه ، معنی المقال، هدیه الرزای و الرشاد و ... نیز از آثار ماندگار این عالم بزرگ می¬باشند. اواز ملا کاظم خراسانی، شریعت اصفهانی ، میرزا حسین نوری، شیخ طه نجف، سید حسن صدر و دیگر بزرگان روایت کرده و زیاده بر سی تن از علما از وی اجازه روایت داشتند. در محضر درس آقا بزرگ تهرانی علمای فاضل فراوانی زانوی ادب زدند که حضرات آیات سید عبدالعزیز طباطبایی یزدی، سیدمرتضی نجومی، شهید سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی، سیدمحمدصادق بحرالعلوم و ... از آن جمله اند. آقا بزرگ تهرانی در نجف اشرف در گذشت و طبق وصیت خودش، در کتابخانه اش به خاک سپرده شد.
منبع : عرفان


همچنین مشاهده کنید