شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه تاثیر زنجبیل و متوکلوپرامید در درمان تهوع و استفراغ ناشی از بارداری


مقایسه تاثیر زنجبیل و متوکلوپرامید در درمان تهوع و استفراغ ناشی از بارداری
● زمینه و اهداف:
تهوع و استفراغ از شکایتهای شایع دوران بارداری هستند که بطور معمول در سه ماهه اول رخ می دهند. داروهای گیاهی و شیمیایی متعددی در درمان آن بکار می روند، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر کپسول زنجبیل و قرص متوکلوپرامید بر تهوع و استفراغ بارداری انجام شده است.
● روش ها:
این مطالعه، بر روی خانمهای باردار دارای حاملگی تکی زیر ۲۰ هفته با علایم تهوع و استفراغ حاملگی صورت پذیرفت. در طی یک دوره ۶ ماهه، ۶۰ خانم باردار واجد شرایط با اخذ رضایتنامه کتبی بطور تصادفی به دو گروه ۳۰ نفره تقسیم گردیده و با روش دو سو کور به این گروهها به ترتیب روزانه متوکلوپرامید خوراکی ۱۰ میلی گرم سه بار در روز و پودر ریزوم زنجبیل ۱ گرم در ۴ دوز منقسم تجویز شد. نتایج بر حسب شدت تهوع بر اساس مقیاس نمره دهی و همچنین تعداد دفعات استفراغ در ۲۴ قبل از درمان و طی دوره ۴ روزه درمان ثبت گردیدند.
● یافته ها:
از نظر سن مادر، تعداد حاملگی و زایمان، سن حاملگی و میزان تحصیلات و شغل بین دو گروه تفاومت معنی دار وجود ندارد. نتایج حاکی از آنست که اختلاف میانگین شدت تهوع و دفعات استفراغ در هر دو گروه پس از مصرف دارو نسبت به قبل از درمان معنی داراست P=۰.۰۱ همچنین بین دو گروه اختلاف معنی داری از نظر کاهش علایم به نفع زنجبیل وجود دارد (P=۰.۰۱) طبق معیار لیکرت %۹۰ افراددر گروه مصرف کننده زنجبیل و %۶۴.۷ افراد در گروه مصرف کننده متوکلوپرامید اظهار بهبودی در وضعیت تهوع و استفراغ داشتند (P=۰.۰۴).
● نتیجه گیری:
تاثیر زنجبیل بر بهبود شدت تهوع و دفعات استفراغ بطور معنی داری بیشتر از متوکلوپرامید است.
شهلا همت زاده
صدیقه صادقی خامنه
منیژه سیاح ملی
ذکریا پزشکی
سولماز اثنی عشری
عباس دل آذر
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید