شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


شرکت ورت بافت ایران


شرکت ورت بافت ایران
شرکت ورت بافت ایران از سال ۱۳۶۰ در رشته بافندگی نساجی تأسیس شد و کار خود را تا سال ۱۳۷۰ در این زمینه ادامه داد. از آن کار بافندگی را کنار گذاشته و به رنگرزی و تکمیل پارچه پرداخت. در پی این تغییر تعداد کارکنان شرکت از ۱۱۰ نفر به کمتر از ۳۰ نفر رسید.
حسین معجل ـ مدیر عامل شرکت ورت باف ایران ـ علت این امر را این‌گونه بیان کرد: به‌دلیل شرایط بد بازار و مشکلاتی که در زمینه کارگر برای ما به‌وجود آمده بود از ادامه کار بازماندیم از طرفی باید ماشین‌آلات با کیفیت و سرعت بیشتری را خریداری می‌کردیم به‌همین علت تصمیم گرفتیم تا به‌جای صرف این هزینه‌ها، کار بافندگی را کنار گذاشه و به تکمیل و رنگرزی پارچه بپردازیم.
وی در پاسخ به این سئوال که منظور از شرایط بد بازار چیست، گفت: امروزه از تمام نقاط دنیا اجناس وارد کشور می‌شود.
البته واردات کالا به‌دلیل ایجاد بازار رقابتی خوب است اما تولید کنندگان ایرانی به‌دلیل نبود مواد اولیه و پرداخت عوارض‌های مختلف قادر به رقابت با محصولات وارداتی نیستند. به‌عنوان مثال ما در زمینه تولید مواد پتروشیمی و الیاف فقط کارخانه پلی اکریلیک را داریم که در مقایسه با کشورهای دیگر بدترین نوع الیاف پلی‌استر را تولید می‌کند.
همچنین الیاف ویسکوز در ایران با این میزان بالای تقاضا، هیچ تولیدی ندارد.
از طرفی ما برای واردات مواد اولیه ۲۰ درصد عوارض می‌پردازیم. در حالی که این محصولات، در کشور تولید نمی‌شوند و ما مجبور واردات هستیم. این هزینه‌ها در نهایت قیمت اجناس را بالا می‌برد. در صورتی که همین جنس از هزاران کیلومتر دورتر با نصف قیمت وارد ایران می‌شود اما هیچ کس از خود نمی‌پرسد چرا.
مسئله مهم دیگر این است که برای زمان و وقت ما ارزش قائل نمی‌شوند. به‌عنوان مثال مواد اولیه محصولاتمان را از آلمان وارد می‌کنیم که حدود یک هفته طول می‌کشد تا به تهران و گمرک کرج برسد. اما ترخیص کالا از گمرک کرج تا کارخانه ما در قزوین حدود سه هفته زمان می‌برد.
معجل در ادامه افزود: چندی پیش در تلویزیون خبر تأسیس کارخانه نساجی با سرمایه ۱۸۰ میلیون یورو را اعلام کردند که مقام ریاست جمهوری نیز در مراسم افتتاحیه این کارانه حضور داشتند بسیار علاقه‌مندم تا با مشاور این کار صحبت کنم تا علت پرداخت این سرمایه را در شرایطی که اغلب تولید کنندگان با مشکلات کمبود مواد اولیه روبرو هستند و بیشتر از ۹۰ درصد آنها با کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت واقعی تولید می‌کنند، بدانم. مدیر ورت بافت ایران پیرامون این سئوال که یکی از مهم‌ترین مواد تأثیرگذار در فروش پارچه‌های خارجی، طراحی آن است و پارچه‌های ایرانی از این مزیت بی‌بهره‌اند، گفت: قطعاً طراحی پارچه‌های خارجی به‌دلیل تبلیغات گسترده آنها بیشتر مورد توجه هستند. در محصولات ایرانی کار طراحی سلیقه‌ای صورت می‌گیرد. در صورتی که طراحی کاری تخصصی است.
از طرفی نبود مرجعی که تولیدکنندگان به آن استناد کنند و عدم توانائی مالی نیز بر این مشکلات می‌افزاید. وی در ادامه به اهمیت تبلیغات اشاره کرد و گفت: تولید کنندگان ایرانی قادر به رقابت با اجناس خارجی هستند چه بسا در اکثر موارد اجناس ایرانی که از نمونه خارجی کپی‌برداری شده بودند کیفیت بالاتری به فروش نمی‌رود.
باید با تبلیغات فرهنگ استفاده از اجناس ایرانی را افزایش دهیم. وی تأثیر تحریم‌ها را در بازار ایران این چنین گفت: از مشکلات تحریم بر واردات کالا این بوده که کشورهای دیگر یوزانس ایران را قبول ندارند و فقط به‌صورت نقد محصولاتشان را می‌فروشند و مشخصاست که هر وارد کننده‌ای توان خرید نقدی را ندارد.
البته پیش‌بینی من این‌طور بود که با اجراء تحریم وضعیت پارچه ایرانی در بازار داخلی بهبود پیدا کند. اما عملاً فقط بانک‌های ایرانی را تحریم کردند و بقیه اجناس شامل این تحریم‌ها نشد. و در واقع اعتبار بانک‌های ایران زیر سئوال رفت.
معجل همچنین دلیل دیگر فروش کم تولید کنندگان ایرانی را یارانه‌ای دانسته است که کارخانجات دولتی دریافت می‌کننند و ادامه داد: شرکت‌های دولتی هر سال چندین میلیارد تومان ضرر می‌دهد و بانک‌های پشتیبان آنها مجبورند که این ضررها را جبران نمایند.
به‌دلیل این حمایت، اجناسشان را زیر قیمت می‌فروشند و این رقابت را برای ما سخت‌تر می‌کند. وی معضل دیگر کار را قانون چک می‌داند و خاطر نشان می‌کند که اگر مشتری نخواهد پول ما را پرداخت کند. قانون از این کار حمایت می‌کند و این مسئله باعث شده تا قدرت ریسک ما کم شود.
مدیر شرکت ورت باف ایران، همچنین در مورد نقش دولت در پیشرفت صنایع نساجی گفت: در خلی از مواقع تولیدکنندگان این صنعت تا مجلس و نهاد ریاست جمهوری نیز رفتند و اسناد مدار لازم را بردند اما هیچ گونه تأثیری در کار نداشته است.
دولت باید مانند یک مربی فوتبال از کنار زمین صنعتگران را هدایت و خط مشی‌ها را تعیین کند. دولت با استفاده از نیروی متخصص، علم روزو اتفاقاتی که در جهان روی می‌دهد، قادر به پیاده‌سازی تجارب کشورهای دیگر هستند. نباید همه چیز از طریق ما به دولت انتقال پیدا کند بلکه تعیین خط مشی بر عهده دولت است.
وی در انتها شرایط اقتصادی امروز و پائین بودن قدرت خرید مردم را دلیل استقبال آنها از اجناس بی‌کیفیت و ارزان قیمت محصولات وارداتی دانست و ادامه داد: به‌نظر من آینده نساجی در دست چین است و لزومی برای صرف وقت و هزینه برای تولید در ایران نیست.
منبع : ماهنامه نساجی امروز