دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

مطالعه بافت شناسی آثار تابش لیزر کم توان بر بقای فلاپ پوستی در موش صحرایی


مطالعه بافت شناسی آثار تابش لیزر کم توان بر بقای فلاپ پوستی در موش صحرایی
● هدف:
بررسی اثر مدلهای مختلف تابش لیزر کم توان هلیوم نئون بر بقای فلاپ پوستی با پایه عروقی نامشخص (فلاپ تصادفی) در موش صحرایی.
● مواد و روشها:
۵۰ سر موش صحرایی نر به روش نمونه برداری جوری به پنج گروه مساوی وزنی تقسیم شدند. در پشت هر موش صحرایی در شرایط استریل و پس از بیهوشی عمومی، یک فلاپ با ضخامت کامل پوست و شامل عضله جلدی با پایه عروقی آناتومیک نامشخص به ابعاد ۱۰۰×۲۰ میلی متر که پایه آن در قسمت دیستال بدن حیوان قرار داشت ایجاد شد. روز ایجاد فلاپ روز صفر محسوب شد. گروههای تحقیق به شرح زیر تعیین شدند: گروه I: موشهای صحرایی این گروه از روز یک تا روز هفت، روزانه یکبار تحت تابش لیزر قرار گرفتند. گروه II: موشهای صحرایی این گروه بلافاصله بعد از عمل جراحی تحت تابش لیزر قرار گرفتند که تا ۲۴ ساعت، هر ۶ ساعت یک بار تکرار شد و پس از آن تا روز هفت، روزانه یک بار به آنها پرتو لیزر تابانده شد. گروه III: این گروه از ۵ روز پیش از عمل جراحی روزانه یک بار تحت تابش لیزر قرار گرفتند و در روز عمل جراحی بلافاصله پس از عمل لیزر دریافت کردند که تا ۲۴ ساعت، هر ۶ ساعت یک بار تکرار شد و پس از آن تا روز هفت روزانه یک بار به آنها پرتو لیزر تابانده شد. گروه VI: به این گروه از ۵ روز قبل از عمل جراحی روزانه یک بار پرتو لیزر تابانده شد و در روز عمل جراحی لیزر دریافت نکردند و روز یک الی هفت روزانه یک بار تحت تابش پرتو لیزر قرار گرفتند. گروه V: موشهای صحرایی این گروه شاهد بودند و پرتو لیزر دریافت نکردند انرژی دانسیته لیزر ۰.۲ J/cm۲ بود. مساحت فلاپها بلافاصله پس از عمل جراحی و در روز هفت مشخص شد. در روز هفت موشهای صحرایی با کشته شدند و نمونه برای مطالعه بافت شناسی از قسمت بقا یافته فلاپها تهیه شد و مراحل کار عملی بافت شناسی عمومی بر روی آنها انجام شد. تعداد مقاطع عروق و نقاط تلاقی قطعه چشمی مدرج موجود در مقاطع عروق و تعداد ماست سلها به وسیله قطعه چشمی مدرج شمارش شدند. داده ها به روش آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل آماری شدند و (P<۰.۰۵) معنی دار تلقی شد.
● یافته ها:
نتایج تحقیق نشان داد که بین گروهها در روز صفر، اختلاف معنی داری در مساحت فلاپها وجود ندارد. ولی بین گروه سه و سایر گروهها در مساحت سطح بقا یافته فلاپ در روز هفت و تعداد نقاط تلاقی موجود در مقاطع عروق، اختلاف معنی داری P=۰.۳۱۵) و (P=۰.۰۱۸ مشاهده شد.
● نتیجه گیری:
تابش لیزر کم توان هلیوم نئون به فلاپ با پایه عروقی آناتومیک نامشخص در موش صحرایی با برطرف کردن انقباض عروقی پاتولوژیک و ایجاد اتساع عروقی سبب افزایش معنی دار سطح بقا یافته فلاپ شد.
محمد بیات
سیدمحمدرضا طباطبایی
اسماعیل ابراهیمی
هاشم شمشادی
افسانه آذری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید