سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

با آرامش سفر کنیم


با آرامش سفر کنیم
درست است که مسافرت با اتومبیل شخصی بسیار لذت بخش تر از دیگر وسایل نقلیه است ولی اگر مقصد یکی از کشورهای خارجی باشد ناچار به انتخاب هواپیما هستیم. برای سپری کردن روزهای خوش در مسافرت های هوایی رعایت برخی نکات ضروری به نظر می رسد.
در هر حال اگر قصد سفر با هواپیما دارید، مراقب هواپیمازدگی باشید. هواپیمازدگی یا Jetlag عارضه ای است که در حین پرواز طولانی تحت تاثیر عوامل متعددی بروز می کند. مهم ترین این عوامل برهم خوردن ساعت بیولوژیک بدن است. طی مسافرت خصوصاً سفرهای طولانی ترشح هورمون ملاتونین که مسوولیت ساعت بیولوژیک و زیستی انسان را برعهده دارد، کاهش یافته و موجب اختلال ساعت خواب و بیداری فرد می شود.
فشار هوای داخل هواپیما، نوع تغذیه، استرس قبل از سفر، نداشتن تحرک و جابه جایی از دیگر عوامل بروز جت لگ به شمار می روند. مهم ترین شاخصه مبتلایان به جت زدگی بروز اختلالات گوارشی است. خستگی، نداشتن حوصله و انرژی، خواب آلودگی، احساس تورم در ناحیه پا و عدم تمرکز از مهم ترین عوارض پرواز زدگی است که در بیش از نیمی از مسافران بروز می کند. برای مقابله با چنین عارضه ای، رعایت نکات زیر توصیه می شود؛ روز قبل از سفر را به آرامی، آسایش و خونسردی بگذرانید. شب قبل را زود بخوابید و هرگونه استرس و نگرانی از به تاخیر افتادن پرواز را از خود دور کنید.
حداقل ۱۳ ساعت قبل از پرواز از نوشیدن الکل و نوشابه های گازدار و غذاهای نفاخ، حجیم و چرب خودداری کنید. تا می توانید آب و آب میوه های طبیعی بنوشید. زمان پرواز لباس راحت بپوشید و حتی الامکان از صندل یا دمپایی استفاده کنید. صورتتان را با کرم مرطوب کننده بپوشانید تا خشک نشود.
از خوردن قرص خواب آور یا آرام بخش بپرهیزید. در مسافرت های طولانی برای کاهش گرفتگی های عضلانی ناحیه دست، کتف، پا و گردن حرکت کششی انجام دهید. برای جلوگیری از تورم در ناحیه ساق و قوزک پا بلند شوید و کمی راه بروید. نرمش های ساده ای وجود دارد که با انجام آنها می توانید کسالت و خستگی را جبران کرده و انرژی ازدست رفته را بازیابید. صاف روی صندلی خود بنشینید، کف پایتان را روی سطح زمین قرار دهید، سپس به صورتی که پاشنه های پایتان روی زمین قرار دارد، نوک پنجه را به آرامی بالا آورید، سپس نوک انگشتان پا را ثابت نگه داشته و پاشنه پایتان را به طرف بالا حرکت دهید.
همین طور که روی صندلی نشسته اید، سه مرتبه شانه های خود را به طرف بالا و پایین حرکت دهید. سر خود را به آرامی به طرف سینه خم کنید و دوباره به عقب برگردانید. این نرمش از گرفتگی عضلات گردن شما جلوگیری می کند.
برای بهبود وضعیت گردش خون، در حالت نشسته، زانوی پای راست را به طرف سینه بالا بیاورید و دوباره به پایین برگردانید. این نرمش را در هر دو پا انجام دهید. در صورت ابتلا به دیابت ساعت تزریق انسولین خود را با ساعت کشور مقصد تطبیق دهید.
مصرف غذاهای حاوی ویتامین C، B۱۲ و پتاسیم نظیر مرکبات، موز، سیب زمینی در یکی دو هفته قبل از سفر تا یکی دو هفته بعد از بازگشت، کمک بزرگی به کاهش حملات Jetlag می کند.
اگر سیگاری هستید از شروع زمان بارگیری استعمال سیگار را قطع کنید.
منبع : روزنامه شرق